Efter 20 år tackar Herbertsson för sig

Publicerad 13 november 2022 i Herr,Nyheter

Kapsyl i ögat, kollapsad lunga. Som lagläkare måste du kunna hantera allt. Sedan 2002 har Pär Herbertsson varit lagläkare för Malmö FF och tagit hand om spelarnas skador och sjukdomar. Några skador mer märkliga än andra.

Pär Herbertsson under träningslägret i Marbella tidigare i år.

20 år har gått sedan Pär Herbertsson tog sig an uppdraget som lagläkare för Malmö FF. l hemmamatchen mot Degerfors IF gjorde han sin sista match.

Men hur är det nu Pär, gick du inte i pension redan efter säsongen 2020?

– Jo, det stämmer! Eller så var tanken, i alla fall min egen tanke. Men Daniel (Andersson) lyckades övertala mig om att fortsätta och så blev det.

Pär har en lång erfarenhet av att arbeta med idrottsrelaterade skador och har utöver sin roll i Malmö FF bland annat varit ansvarig för utbildning av förbundsläkare i idrottsmedicin i Sverige. Att det främst blev arbete inom fotbollen är ingen slump.

– Fotbollsintresset har alltid varit stort. Jag kanske inte kan skryta om några stora insatser för jag spelade bara i Knäreds IK. Men det blev många matcher där, ute på kanten höll jag till. Jag hade tidigt två idéer om vad jag skulle bli. Antingen idrottslärare eller läkare och man kan väl säga att jag blev något mittemellan, säger Pär som har fått se fotbollen gå från fotledsskador till sträckningar och bristningar i baksida lår.

– Förr var det nästan bara fotledsskador. Idag är snarare fotledsskadorna mycket ovanliga. Forskning visar däremot att det sker en hamstringsskada, det vill säga en känning i baksidan av låret, där spelaren tvingas till byte – varje match. Det är mycket och borde tas på allvar.

Vad tror du det beror på?

– Tempot, fotbollen går så mycket snabbare idag. Men en stor anledning är bristen av allsidig träning. Jag hävdar ju att om fotbollsspelare tränat gymnastik en gång i veckan så hade deras skador minskat avsevärt. Där får du både koordination och balans och många skador sker när du inte har full kontroll över din kropp.

Vi har alla sett dina spurter in på planen. Hur tränar du för att själv inte åka på en sträckning i baksidan när du rushar in på plan?

– Jag har under alla mina år gått just på gymnastik två gånger i veckan. Alldaglig träning den bästa träningen oavsett om du är ung eller gammal. Själv fyller jag snart 70 år så då får man väl erkänna att man börjar bli gammal om inte annat.

Pär Herbertsson leder Anders Christiansen av planen i hemmamatchen mot IFK Göteborg under den allsvenska vårsäsongen.
Pär Herbertsson pratar med Ola Toivonen under lagbildsfotograferingen inför säsongen 2022.

Vad är egentligen den märkligaste skadan du varit med om under alla år?

– Ja det beror väl lite på vad man menar med märklig men det blev ju väldigt märkligt när Hasse Borg öppnade en flaska i ett omklädningsrum efter en bortamatch. Och den var lite svåröppnad så han fick ta i och så flyger korken rakt in i Jari Litmanens öga. Han missade bara matchen efter så det var ju inget allvarligt men han svullnade upp rejält och jag tror vi alla blev väldigt oroliga där ett tag. Framför allt Hasse Borg, skrattar Pär och fortsätter minnas.

– En annan märklig skada var ju faktiskt den som Mahamé Siby drog på sig i år. Jag tror aldrig vi sett den typen av bäckenskada på en fotbollsplan tidigare. Sen var ju skadan på Christian Jädler otroligt otäck 2006 när Raoul Kouakou nickar rakt in i Christians ansikte. Och jag kommer ihåg det så väl för han såg hemsk ut när jag kom fram till honom ute på planen. Vi tvingades operera in några plattor och en skruv i käken för att lappa ihop honom. Han lider ju fortfarande av huvudvärk efter den skadan.

Apropå operation, i höstas så tvingades du operera Niklas Moisanders knä och bilden vi la ut på vår nyopererade mittback efteråt väckte enormt engagemang på våra sociala medier. Det spekulerades vilt var någonstans på jorden den här bilden var tagen och om Niklas överhuvudtaget var i säkerhet. Så vi reder ut det här en gång för alla, var opererades Niklas?

– Det här är lite roligt faktiskt, inleder Pär och blir full i skratt.

– Det är en smal bild av en jättestor tapet som föreställer en höstskog. Sanningen är att den är otroligt vacker. Men när jag ser bilden på Niklas nu igen så ja… Det ser ut som att vi är i ett gammalt öststatsland. Det är helt nya lokaler på Hyllie med den senaste utrustningen, och väldigt fina tapeter.

Malmö FF tackar Pär Herbertsson för hans tid i föreningen.

huvudpartners

officiella partners