Dubbla straffmål gav en poäng

Publicerad 28 juni 2020 i Herr,Nyheter

Malmö FF hämtade upp ett 0-2 underläge och och fixade en poäng borta mot AIK efter dubbla straffmål.

Bara tre dagar efter cupsegern mot AIK var det dags för lagen att mötas igen. Den här gången på bortaplan på Friends Arena i den fjärde omgången av Allsvenskan.

Redan i den tredje minuten fixade Malmö fram matchens första hörna, välslagen av Arnor Traustason fick Marcus Antonsson läget med pannan men anfallarens nick räddades av AIK-försvarare. Malmö inledde med mycket boll och efter en halvtimmes spel fick Isaac Kiese Thelin matchens klaraste målchans och ett jätteläge att ge Malmö FF ledningen. En fin djupledsboll från Marcus Antonsson, Kiese Thelin visade snabbhet men avslutet smet utanför när dagens anfallspar visade prov på fint samarbete.

Precis som i cupkvartsfinalen så var det istället AIK som gjorde matchens första mål. På tilläggstid i den första halvleken fick AIK en frispark strax utanför Malmös straffområde. En frispark som skulle vända på matchbilden. Sebastian Larsson klev fram och satte den direkt i mål och underläge 0-1 efter första halvlek.

Malmö FF inledde jakten på en kvittering direkt efter halvtidsvilan. Kiese Thelin klev ner i spelplanen och mötte boll, den här gången stack Antonsson i djupet och återigen blev det farligt.

AIK svarade med att driva upp bolltempot och tog delvis över matchen. Med dryga halvtimmen kvar att spela fick hemmalaget dessutom utdelning. Blott 20 åriga Bilal Hussein testade ett avslut från nära 30 meter och fick på en riktig lyckoträff. Pang upp i nätmaskerna bakom Johan Dahln och blytungt för Malmö FF.

Tränare Jon Dahl Tomasson valde att agera direkt genom att göra ett trippelbyte. Molins, Berget och Prica klev in för att förstärka gästernas offensiv. Malmö började åter trycka på och med tjugo minuter kvar kom så reduceringen. Ett långt inkast av Jonas Knudsen skarvades fram till Oscar Lewicki som testade lyckan på volley. Ett avslut som täcktes med hjälp av armen av en AIK-försvarare och straffspark för MFF.

Från elva meter stegade Isaac Kiese Thelin fram för att utmana AIK målvakten Jakob Haugaard. Målvakten räddade men på returen var flera MFF-spelare snabbt framme och Jo Inge Berget kunde trycka in den viktiga reduceringen fram till 1-2. Och det skulle komma en ny duell mellan Kiese Thelin och Haugaard.

I den 90 spelminuten hittade Tim Prica ytan bakom AIK:s backlinje med en perfekt djupledsboll. Jo Inge Berget revs omkull och ny straffspark för Malmö. Den här gången valde anfallaren att byta hörn, lurade ner Haugaard och 2-2 på tilläggstid. En poäng till vardera lagen och Malmö FF befäster sin svit mot AIK, som nu inte lyckats besegra Malmö på sin hemmaplan sedan 2008.

JON DAHL TOMASSON

– Det var en match med få klara målchanser, men med mycket fajt. Jag tycker spelarna visar på moral och fantastisk kämpaanda när vi hämtar upp 0–2. Skulle något lag vinna den här matchen tycker jag att det är vi.