Dirigenten Labinot – en glassig lirare

Publicerad 19 april 2009

Fältherren, dirigenten, artisten, strategen. De lovordande rollbenämningarna är många när Labinot Harbuzi skadefri i match efter match visar att han är en av allsvenskans läckraste och bäste spelförare. Supertalangen som varit med på listan över Europas mest lovande fotbollstonåringar har blivit vuxen.

– Tack, det känns bra och är roligt att bli uppskattad för det man gör. Jag brinner ju för fotbollen, säger ”Labbe” som i allsvenska hemmapremiären mot Örgryte för en månad sedan skapade rusig lycka genom att göra det historiska första målet på Swedbank Stadion.
Det har gått åtta år sedan Labinot bara 15 år gammal i samråd med familjen bestämde sig för att satsa allt på fotbollen och hoppade av första gymnasieklassen i skolan. Lockad av ett kontrakt som ungdomsproffs i storklubben Feyenoord i Rotterdam tog han med sig mamma, pappa och småsyskonen Blerina och Blerta till Holland. Där stannade man i fyra år
innan den i den tuffa holländska fotbollsskolan fostrade Rosengårds-talangen återvände till Malmö och MFF för att ta sats för nästa steg i karriären.

18 matcher i sträck
I mars 2006 blev bollbegåvningen Labinot MFF:are på nytt och samma år gjorde han trots följdskador efter en meniskoperation i Holland sina första sex allsvenska matcher. Året därpå blev det med inhopp 12 matcher, i fjol 19 och i år har han varit given startman de sju omgångar som hittills är spelade.
Eftersom han avslutade förra säsongen med 11 matcher utan avbrott har han därmed spelat 18 matcher i allsvenskan i obruten följd. Hög tid alltså att dra ett streck över epitetetet ”skadebenägen” som han länge drogs med efter återkomsten till Malmö, liksom att han varit lat och otränad.

Philips har koll
– Den stämpeln måste väl vara borta nu, säger han. Sant är att jag hade en besvärlig tid efter meniskoperationen och drabbades av den ena skadan efter den andra. I ivern att vilja visa hur mycket fotboll jag har i mig lyssnade jag inte på kroppens reaktioner och det straffade sig. Det blev länge ingen kontinuitet i mitt spel.
– Men det är historia nu, fortsätter ”Labbe”. Jag har själv blivit klokare när det gäller hälsan och känner min kropp mycket bättre och jag har även mycket att tacka vår nye fystränare John Philips för. Han har full koll och är det några småskavanker exempelvis efter någon match så är det vila och försiktig rehabilitering som gäller för att bli fit. Det har fungerat perfekt för min del.
Kontinuerlig matchning och träning har gjort att Labinot sedan i höstas är tre-fyra kilo lättare i kroppen trots att han på planen väger tyngre än någonsin. Trygg i sig själv och med sin roll i laget gör han sin bästa säsong, som samtidigt är hans så här långt viktigaste eftersom han har ett utgående kontrakt med MFF. Han spelar, om man så vill, för sin framtid.

Drömmer om utlandet
– Det är nu det gäller, säger han. Avtalet går ut vid årsskiftet och antingen vi kommer överens om en förlängning eller det blir någon annan klubb är det viktigt att jag få ut det mesta av min kapacitet just nu. Fotbollen är mitt yrke och min försörjning och nu har jag förhoppningsvis 10 år att tjäna ihop till en ekonomisk plattform som kan bära mig vidare genom livet.
”Labbe” hymlar inte med att han drömmer om ett fett utlandskontrakt, men håller samtidigt öppet för en åtminstone temporär fortsättning i MFF.
– Får jag ett riktigt bra kontrakt av MFF så finns det väl ingen anledning att flytta just nu, säger han. Så himla bråttom är det inte att komma ut igen. Det jag gör måste kännas rätt och då menar jag både fotbollen och livet runt omkring. Jag spelar ju i staden där jag är uppväxt och trivs både med klubben och mina vänner här.
– Men, fortsätter han, det är inte jag utan min agent som sköter förhandlingarna och det förs en diskussion med MFF. Själv fokuserar jag på spelet i allsvenskan och att göra så bra som möjligt ifrån mig på planen. Det finns ju mellan fem och 10 scouter och agenter som kollar varje match vi spelar.

Zlatan i favoritklubben?
”Labbes” egen agent är f ö portugisen Oliver Cabrera, som även sköter bl a Wilton Figueiredos affärer. Mot den bakgrunden var det inte så förvånande som det lät att Labinot på en fråga inför seriestarten om vem han trodde skulle vinna allsvenska skytteligan svarade ”Figueiredo”. Trots att denne då inte var officellt klar för MFF utan kvar i Quatar.
Uppseende väckte det också när han i ett sportprogram i TV4 i lördags ”avslöjade” att idolen Zlatan är mer eller mindre klar för spel i Real Madrid nästa säsong. Detta enligt omklädningsrumssurr i den spanska storklubben där Labinots lagkamrat från Feyenoordtiden Royston Drenthe spelar och med vilken han har fortsatt kontakt.
– Spanska ligan är den bästa så jag hoppas jag får rätt. Det vore roligt att få se Zlatan i min favoritklubb, säger ”Labbe” som sedan länge bär på drömmen att en dag få spela ihop med sin favoritspelare.
Ingen dröm men en förhoppning är att i nästa månad få vara med i U21-EM där Sverige är värdland och har Malmö som bas. Visserligen har han inte gjort någon U21-landskamp sedan 2005, hans hittills enda borta mot Nordirland, men tycker att han i den form han visat hela våren ändå borde platsa.

En man för U21-EM
– Att få vara med i ett slutspel på hemmaplan skulle kännas stort och även om det inte är något jag går omkring och ältar  kan jag tycka att jag är värd en plats. Även andra ifrågasätter varför jag inte är med, men det verkar som förbundskaptenerna redan har bestämt sig för sin trupp.
Fast helt kört är det kanske ändå inte. Förbundskaptenerna Tommy Söderberg och Jörgen Lennartsson satt på läktaren i Skånederbyt HIF-MFF i måndags, där Labinot åter var MFF:s bäste spelare.
Att betyget fläckades av att han på HIF:s planhalva förlorade den boll som snöpligt ledde fram till HIF:s
1-0-segermål i slutminuterna bör inte ha skymt hans genialitet i övrigt.
– Visst är ”Labbe” är en man för EM, säger lagkompisen och U21-spelaren Guillermo Molins. Jag som spelat med honom hela våren kan gå i god för att han håller allsvenskan toppklass och aldrig har varit så bra som nu. Jag tror han kommer med.
Hur det blir med den saken får vi veta den 23 maj. Då presenteras 22-mannatruppen.
Tre matcher till har du på dig för att stärka kandidaturen, ”Labbe”!

Av ARNE REIMER