”Det känns hedrande att träna en så anrik klubb”

Publicerad 10 mars 2010

Läs Per Welinders intervju med Roland Nilsson inför den allsvenska premiären. Texten publicerades i bilagan ”Avspark” i Sydsvenskan, Kristianstadsbladet och Ystads Allehanda lördagen den 6 mars.

 

Av Per Welinder
Säsongen 2010 startar för MFFs del den 15 mars, kl 19.00 uppe på Gamla Ullevi i Göteborg då GAIS står för motståndet. MFFs tränare Roland Nilsson hämtades som bekant just från den klubben för två år sedan.

Hur känns det att möta just GAIS i premiären?
– Det känns alldeles utmärkt. Vi har ett knippe oavgjorda matcher mot dem sedan jag kom hit och det är väl dags att vi återställer ordningen. Ju förr desto bättre.

När du kom hit var det många som direkt tänkte på dig som helsingborgare och att du därmed kom från en av våra rivaler. Var det något du också funderade på?
– Nej, jag ser ju det inte på det viset. När jag spelade i Helsingborg låg vi en division ned. Då sneglade man snarare på MFF som ett lag i Allsvenskan och en möjlighet om man själv skulle vilja ta steget upp.

Var MFF intresserade?
– Det vet jag inte. Men hela grejen med rivaliteten mellan klubbarna fanns inte då. Vi hade alltid flera MFFare i laget. Så det var rätt naturligt att tänka så då. Men sen blev det IFK Göteborg.

Som vi också har en speciell relation till.
– Ja, det upplevde jag också när jag kom dit. Det var riktiga prestigemöten när vi spelade mot varandra. En allsvensk klassiker.

Hur såg du på MFF när du växte upp? Har du några egna minnen?
– Det är klart att man minns 1979 och matcherna i Europacupen. Hela Sverige höll ju på MFF då och det gjorde väl jag med. Minns vilken enorm besvikelse man kände när Trevor Francis nickade in den där bollen.

Sedan tog du steget över till Premier League där du spelade i Sheffield Wednesday och Coventry. Jag läste att du blivit utsedd till Wednesdays bästa spelare genom alla tider?
– Jag hörde det också, det var lite överraskande. Jag hade många fina år där så det är jättekul att få den uppskattningen.

Du lämnade avtryck i Premier League. För några veckor sen var vi över och besökte Arsenal. När man nämnde att man kom från MFF hade de koll på våra meriter. Och när jag berättade att du var tränare sken de upp och började berätta egna minnen av dig som spelare. Du skadade dig tydligen i en match mot Arsenal på Highbury?
– Ha ha, ja just det. Det var en tuff match där det gick ett revben i en närkamp. Det är väl sånt man minns i England.

I år är ett speciellt år när vi firar hundraårsjubileum. Hur upplever du det som tränare?
– Det känns hedrande att träna en så anrik klubb. Laget berör verkligen och det märker man långt utanför Malmö. Inte minst nu när det är jubileum är det många som vill snacka.

Hur tycker du det känns inför säsongen?
– Det ser riktigt bra ut. Vi har fått behålla hela truppen och det är ett stort plus. Vi har ju en spelfilosofi som kräver en del av laget. Och då menar jag inte hur man ställer upp, utan hur vi vill spela. Vi ska spela vårt spel, och det tar alltid lite tid att sätta. Inte minst när vi haft stor rotation i laget. Nu har vi en bra kontinuitet att bygga vidare på, och det känns skönt.

Hur skulle du beskriva MFFs spel 2010?
– I grunden handlar det om att våga vårda bollen. Att ha ett bra passningsspel där vi kan variera oss med både korta och långa pass. Där vi inte bara väntar ut motståndarna, utan vågar föra spelet och jobba oss fram till chanserna.

Att ligga på kontring är inte din melodi?
– Såklart att vi måste kunna ställa om snabbt och utnyttja de luckor som finns precis när man erövrar bollen. Det såg vi också i ett antal matcher förra året, inte minst på hösten. Men jag tycker Josep (MFFs assisterande tränare) säger det rätt bra: Man har alltid större chans att vinna matcherna om man spelar en bättre fotboll än motståndarna. Och det ska vi göra – spela en bättre fotboll.

 

Ladda ner hela Avsparksbilagan här (7MB)