Det gäller att låta hjärnan vara med när hjärtat pumpar för fullt
När föreställningen Misantropen skulle åka på gästspel till USA 1996, valde regissören Ingmar Bergman att ställa in bara veckan innan avresan. Föreställningen hade gått på Dramaten för fulla hus men Bergman hade inte sett den sedan premiären.
När han besökte den igen inför turnén gick han fullständigt i taket och menade att skådespelarna förstört verket. Bergman ville ha sina pjäser oförändrade. Till premiären menade han att de var fulländade in i minsta detalj. Och han avskydde alla avvikelser.
Jag vill inte påstå att det finns direkta likheter med fotbollen. Men episoden dök upp i huvudet när jag pratade med Rolle Nilsson och han berättade om sin syn på spelet under våren.
– Vi gick in i säsongen som mästare. Då är det lätt att man svävar iväg och vill visa hur bra man är. Istället för att spela enkelt och direkt vill man gärna göra det lite svårt. Bara för att man vet att man kan. Men då blir man lätt straffad.
Energitapp
Daniel Andersson pratar om att det känns som att laget fått mer energi i spelet än tidigare.
– Ja, det är så spelarna upplever det. Det räcker med att någon faller ur ramen och inte gör som vi pratat om för att det ska börja gnissla. Det kan vara småsaker, som att man istället för att spela bollen direkt vill vara lite säkrare och tar en extra touch. Då kommer inte bollen på samma sätt som tidigare och mottagaren blir stillastående. Vi förlorar bollen och man känner att trots att man springer mycket så får man inget för det. Man tappar energi helt enkelt.
Enkelt spel belönas
Just löpningarna, att alla spelare är i rörelse, återkommer alla tränare till. Varje spelare har inte bollen många sekunder under en match. Mesta tiden handlar det om att springa för att antingen se till att motståndarna inte kan slå en farlig passning, eller för att komma till ett läge där man kan ta emot bollen.
– Spelar vi enkelt och följer matchplanen belönas spelarna för sina löpningar. De rör sig på det sätt vi tränat på och får då också bollen. Det blir en positiv spiral där man känner att man är inne i matchen och att man gör rätt. Det ger energi och man orkar springa ännu mer.
När Rolle såg att de positiva spiralerna uteblev under våren och att laget allt oftare blev stillastående var det inte mer träning som var botemedlet. Istället började han ställa frågor.
Jobbet gav resultat
– Jag frågade backarna vilken typ av bollar de tyckte var svårast att försvara sig mot? Sen frågade jag målvakterna vilka bollar de hade mest problem med? Då blev det uppenbart för alla vad som saknades. Därefter frågade jag killarna hur vi gjorde flest mål förra året? Det var kanske inte som man tror de vackra långskotten, de flesta målen var mycket enklare. Då kom också frågan: varför spelar vi inte så här längre?
Utifrån resonemangen kunde man med ny energi nöta spelövningarna och till matchen i Svenska Cupen fick man en bra möjlighet att omsätta det i praktiken.
– Tre av fyra mål kom på det sättet vi jobbat med. Sen var det bara att köra vidare mot Örebro. Även om Gisches mål just var de där vackra skotten, så hade vi 17 avslut i matchen totalt. Och då är vi tillbaka till de där lägena vi hade förra året.
Inför säsongen möttes MFF och HIF på Swedbank Stadion i det som kallas för Supercupen. En match mellan vinnaren av Allsvenskan och vinnaren av Svenska Cupen. Precis som alla derbyn präglades matchen av högt tempo och mycket kamp, men till skillnad från hemmamatchen i höstas var det HIF som stod som segrare när domaren blåste av.
– Vi hade väldigt högt tempo i den matchen för att vara så tidigt på säsongen. Det märktes rätt tydligt på båda lagen. Vi orkade i 60 minuter sen gick matchen ned ordentligt i tempo och det blev mer chansbetonat. Då avgörs det ofta av tillfälligheter och den gången hette tillfälligheten Jeff som drog på sig ett rött kort.
Logeplatser kvar
Matchen är som vanligt nuförtiden i princip slutsåld. Det finns fortfarande möjlighet att köpa årskort och det finns lösa platser att köpa i Zlatan Ibrahimovic lounge (1 795 inklusive mat och dryck). Det är alltså upplagt för en lika het och sprakande tillställning som det brukar vara i ett derby.
10 000 kronorsfrågan som avslutning till Roland Nilsson är alltså given: Vad ska vi göra för att vinna matchen?
– Vi måste vara beredda på att ta kampen. Det kommer som alltid bli högt tempo och mycket närkamper. Men trots det ska vi fortsätta spela vårt spel. Det gäller att låta hjärnan vara med även när hjärtat pumpar för fullt.
Text: Per Welinder
Läs mer inför matchen mot HIF i senaste numret av Avspark. I detta nummer kan man bland annat läsa om:
*Intervju med Ivo Pekalski
*Viktig information till alla derbybesökare
*Håkan Jeppssons krönika
*Intervju med Roland Nilsson
*För vi har slagit ut Inter…
*Conny saknar bara SM-guld
Klicka här för att ladda ner Avspark (pdf 11MB)