Det är viljan att vinna som tar en någonstans

Publicerad 21 maj 2011

Igår gjorde Ivo ett drömmål mot BK Häcken. En stund senare signaleras det för byte och Ivo får höger lår hårt lindat.  Läs Per Welinders intervju med Ivo för matchtidningen Avspark inför matchen mot HIF.

” Ivo Pekalski är en av alla de unga talanger som slagit igenom på senare tid i Malmö FF. Som 18-åring anslöt han till truppen från Landskrona BoIS sommaren 2009 och under 2010 etablerade han sig på allvar i startelvan.”

Pratar man med Roland Nilsson lyfter han fram en egenskap som Ivo har som speciellt värdefull – förmågan att ständigt stå rätt och skära av bollbanan.

– Det kan ha med tennisen att göra. Jag spelade tennis mellan fem och tolv år. Och där är det lite samma sak. Ju snabbare du kan förutse var bollen kommer, desto mer tid har du att planera ditt eget slag.

Lång tung skadeperiod
Ivo har nyligen kommit ur en sju månader lång period som kantats av skador.

– Det har varit tungt. Istället för att utvecklas har jag fått kämpa för att komma tillbaka. Jag började få problem med låret i slutet av september och kunde inte träna mer än ett eller två pass ordentligt i veckan.

– Sen fick jag problem med hälsenan och ovanpå det fick jag ett slag mot foten. Det var först i slutet av april som jag kom igång med träningen på allvar igen.

Efter en pastalunch kör vi ut till fotbollsplanen på Linero där Ivos fotbollsbana startade. Det här med pastalunch kan kännas oväsentligt, men Ivo berättar att han är mycket noga med maten. Under sin rehabilitering har han tydligt märkt hur rätt kost hjälper honom att återhämta sig snabbare efter match och träning.

– Simon Hollyhead (MFFs fystränare) ger oss mycket råd om hur och vad vi ska äta. Jag gillar ju godis, men det blir inte så mycket av det nu. Det gäller att ha disciplin.

Ivo är uppväxt bara ett par utsparkar från fotbollsplanen. När det inte var träning var det spontanfotboll och familjen Pekalski fick ofta rycka ut för att lösa pusslet.

Matchkläderna i kyrkan
– Jag minns en gång när vi skulle möta Arlöv. Ponne (Pontus Jansson, reds anm) bör ha varit med dem. Jag och min kompis gick i katolsk konfirmation på söndagarna och det krockade med matchen. Vi fick ha med kläderna till kyrkan och mamma körde oss så fort det gick till matchen. Vi kom till andra halvlek och då låg vi under med 2-0. Men sen spelade vi 2-2 i den andra halvleken.

För att få en känsla om vad som gjort Ivo till den spelare han är pratar vi mycket om var han spelat tidigare och vad som gällde då. Han trycker på att man inte ska disciplinera fotbollen för tidigt. Istället ska man spela rätt fritt och gärna byta positioner hela tiden. Det viktiga är att man är någorlunda jämna inom laget så att det blir bra matcher för alla. Fast viktigast är att man har vinnarskalle.

– Det är viljan att vinna som tar en någonstans. Jag grät varje gång vi förlorade. Det höll i sig till jag säkert var tretton-fjorton år. Det är samma sak med min lillebror, om inte värre. Han är 02a och pappa tränar hans lag här i Lineros FF precis som han tränade mig när jag var liten.

Efter Linero gick Ivo till Lunds BK. Därefter blev det Landskrona Bois.

– Jag valde Bois för att där kände jag att det var störst chans att få spela A-lagsfotboll på seniornivå.

Vid den här tiden var Ivo inte den defensive mittfältaren vi fått se i MFF. Istället spelade han både på kanten och som offensiv mittfältare.

Kör hårdare under speluppehållet
– Jag gillar att vara med i offensiven så jag hade gärna velat nöta mer på att komma till skottlägen och att avsluta automatiskt.

Men jag har ju tyvärr inte kunnat göra det på grund av skadorna.

– Jag måste först komma tillbaka till full kraft.

Med tätt matchande ges det inte riktigt tillfälle att hämta igen förlorad försäsongsträning, men så fort det blir speluppehåll om någon vecka kommer Ivo att börja köra hårdare. När matchspelet tas upp igen i slutet av juni är det inte långt kvar till första kvalmatchen i Champions League.

– Det kanske låter som en klyscha men vi fokuserar bara på nästa match. I BoIS var det ofta så att vi tänkte att ”vinner vi denna och nästa så har vi häng på toppen”. Sen förlorade vi direkt och så slog det tillbaka på oss. I MFF var vi grymma på det förra året. Då ville alla trycka i oss att allt skulle vara klart, men vi lyssnade inte på det utan tog verkligen match för match. Och så gick det vägen.

Själv är han inte nöjd med sin insats mot Örebro, men han är väldigt glad över att spelet överlag såg bättre ut än tidigare och att det också gav resultat.

– Det känns som att vi är på gång och blir allt bättre. Och då har vi ändå tagit mycket poäng. Det kan vara en fördel. Se på Manchester United. De tar sina poäng i början, sen är de med hela vägen och prickar formen till när det är som viktigast. Kan vi göra samma sak ser det riktigt bra ut.

Jo, Ivo är ”hungrig” om någon skulle undra.

Per Welinder

 Läs mer inför matchen mot HIF i senaste numret av Avspark. I detta nummer kan man bland annat läsa om:

*Viktig information till alla derbybesökare
*Håkan Jeppssons krönika
*Intervju med Roland Nilsson
*För vi har slagit ut Inter…
*Conny saknar bara SM-guld

Klicka här för att ladda ner Avspark (pdf 11MB)