Derbydags!

Publicerad 06 maj 2002

Det är en segerstärkt och till femton sextondelar intakt MFF-trupp som åker till Olympia imorgon för årets första skånederby mot HIF.

Inga skadeproblem, seger, många mål, fint spel. Då finns det kanske inte så stor anledning att rumstrera runt med truppen. Den enda förändringen jämfört med Kalmar-matchen, är att Joseph Elanga går in och Markus Rosenberg ut:

Målvakter:Lee Baxter, Driss El Asmar
Försvarare:Matias Concha, Daniel Majstorovic, Gudmundur Mete, Mikael Roth, Billy Berntsson.
Mittfältare:Hasse Mattisson, Jörgen Ohlsson, Brian Steen Nielsen, Erik Johansson, Peter Sörensen, Joseph Elanga.
Anfallare:Niklas Skoog, Peter Ijeh, Andreas Yngvesson.

– Det var kanske lite tidigt på säsongen att prata om Kalmar-matchen som en måstematch, men vi stod helt klart vid ett vägskäl i fredags där det gällde att ta poäng och hänga på mittskiktet. Nu finns det en liten marginal för oss att spela mindre pressat, säger lageldare Bosse Nilsson inför morgondagens match mot HIF på Olympia (avspark: 19:00).

På Olympia kan Bosse Nilsson, HIF-tränare 1987-94, sägas ha varit förr. Men inte i på bortabänken i ljusblå overall… känns det konstigt?
– Så tänker man inte, och det är ju ganska längesen nu. Jag har många fina minnen från Olympia, och det är alltid roligt att komma dit igen. Jag ser fram emot en fin fotbollskväll med mycket folk och fint väder.

Något derbyminne framför andra?
– Ja! 3-3-matchen på Stadion första året i allsvenskan (1993) var förstås fasntastisk. HIF ledde med 3-0 i paus och hade 4-0 på gång, men MFF hämtade in, gick upp till 3-3 och hade snudd på 4-3.

Den gången hette HIF:s målskyttar Henrik Larsson (då ännu inte ”Henke” med hela svenska folket, och definitivt inte med mamöpubliken…) – två mål – och ex-MFF:aren – idag BoIs:aren – Patrik Sundström. I paus bytte MFF Hulda Hillgren mot Jonas Axeldal, som stod för sin mest minnesvärda insats i den himmelsblå tröjan med två upphämtningsmål. Anders Andersson kvittterade.
Senast MFF vann på Olympia var 1998 (2-1), medan fjolårets match slutade 1-1. Matchen på Stadion vann HIF med 1-0.

Även om de bägge herrarna kanske inte tänker i de banorna, är morgondagens match också ett prestigemöte mellan de senaste två årens allsvenska guldtränare, bägge i ny förening. Sören Cratz har å sin sida tagit ut följande lag:
Startelva:
Fredrik Larsson, Christoffer Andersson, Marcus Lindberg, Jozo Matovac, Mikael Gustavsson, Mattias Lindström, Hans Eklund, Andreas Dahl, Jesper Jansson, Alvaro Santos, Rade Prica.
Ersättare:
Conny Rosén, Ola Nilsson, Christian Järdler, Martin Fribrock, Marcus Ekenberg.

HIF:s hemsida vet att rapportera att sittplatserna är slutsålda, men att det finns gott om ståplatser kvar.

I övrigt närmar sig på MFF:s skadefront Jon Jönsson B-lagsmatchande, han hade möjligen varit aktuell för den B-lagsmatch som skulle ha spelats mot Ängelholm på onsdag. Då Ängelholm ställs mot Mjällby i Svenska Cupen på torsdag, ville man gärna flytta på B-lagsmatchen, som nu kommer att spelas först i augusti.