Den planerade akademin i Södra Sandby – en satsning på tjejfotboll

Publicerad 08 maj 2018 i Nyheter

Den planerade MFF-akademin vid Killebäckskolan i Södra Sandby, Lunds kommun, är tänkt att bli en ordentlig satsning på tjejfotboll. Av de 24 elever som tagits ut och redan accepterat är nämligen 15 tjejer och 9 killar.

– Detta är en gyllene chans för skolan och kommunen att vara med och starta upp en fotbollsakademi med ett dominerande inslag av tjejer, säger Pär Jonsson, rektor för Killebäckskolan. Det finns många duktiga tjejer i området runt Södra Sandby och därför är detta en extra viktig möjlighet för just den här delen av kommunen.

I mars godkände Lunds kommunstyrelse förslaget att Killebäckskolan skulle få starta en fotbollsakademi tillsammans med Malmö FF.

– Förfarandet följde sedan samma mönster som vid alla andra akademier vi dragit igång, säger Jan-Olov Kindvall, ansvarig för akademierna vid Malmö FF. Vi skickade ut information till eleverna och gjorde därefter en uttagning av de som skulle få möjlighet att gå.

– Det visade sig då att förhållandevis många av tjejerna höll hög standard och vi gav 15 tjejer och 9 killar erbjudandet att vara med – samtliga svarade ja, säger Jan-Olov Kindvall. Detta är en mycket intressant möjlighet  för Lunds kommun att profilera sig inom tjejfotboll, i övriga akademier är fördelningen 75 procent killar och 25 procent tjejer.

Beslutet att starta en fotbollsakademi vid Killebäckskolan har nu överklagats och ärendet har skickats till skolnämnden i Lunds kommun för ytterligare beredning och beslut.

– Det känns tråkigt att beslutet överklagats och självklart respekterar vi till fullo den juridiska process som nu sker inom kommunen, säger Jan-Olov Kindvall. Samtidigt fortsätter planeringen för att fotbollsakademin ska kunna starta i höst. Om några veckor har vi ett föräldramöte där vi kommer att ge mer detaljerad information om vad en fotbollsakademi i vår regi innebär och planera inför skolstarten.

– Vår intention med akademin i Södra Sandby är att bygga upp en särskild struktur med förankring inom tjejfotbollen, säger Jan-Olov Kindvall. Vår akademi i Kristianstad är en förebild, där vi har engagerat Mia Carlsson från Kristianstad DFF och landslaget, som tränare. Vår ambition är att skapa något liknande i Södra Sandby, vilket innebär en unik möjlighet för Lunds kommun att vara föregångare inom tjejfotboll. 

huvudpartners

officiella partners