Den Himmelsblå vägen från talang till A-lagsspelare

Publicerad 06 juli 2013

Sommarakademin 2013

Malmö FF har fantastiska förutsättningar för framgångsrik talangutveckling. Nyckelfaktorerna bakom det är vårt starka varumärke som gör att de flesta talangerna i vårt närområde faktiskt vill komma till MFF. Det upptagningsområdet är dessutom relativt stort och vi är i regel spelarnas förstaval om de väljer att göra en elitsatsning. Dessutom har vi en A lagsorganisation som visar att MFF menar allvar när vi säger att vi inte är rädda för att släppa fram unga spelare i A-laget. Med det sagt kan det konstateras att styrelse, medlemmar och supportrar med rätta kan ställa krav på att MFF Ungdom levererar egna produkter till A-laget på löpande band.

Den himmelsblå vägen är vår utbildningsplan där modellen för vår talangutveckling finns dokumenterad. Där har vi fastställt VAD, VARFÖR och HUR vi tränar, matcher och scoutar spelare. Med Den himmelsblå vägen som grund väntar sedan det hårda arbetet ute på plan för våra ledare och spelare, året runt. Ett arbete vi har stor erfarenhet av och som vi ständigt vill utveckla och förbättra.

Vad är det då som avgör vilka talanger som lyckas ta klivet från lovande ungdom till färdig elitspelare? Den frågan finns det inget säkert svar på utan det kan variera från fall till fall. Det gäller dock att hitta metoder för att bedömningen av våra egna och andra föreningars talanger blir så exakt och korrekt som möjligt. Det finns tekniska, taktiska, mentala och fysiska egenskaper som kan göra att en spelare utmärker sig och i tidig ålder är det ofta spelare som är tidigt utvecklade
som sticker ut. Det gör talangscoutingen av ungdomsspelare svår och ur spelarnas perspektiv ofta ganska orättvis. Erfarenhet och ödmjukhet är viktigt för oss ledare och det ger oss möjlighet att leta efter andra egenskaper än bara fysik och viktigast av alla är ofta spelarnas mentala egenskaper. Vi har valt att kalla en spelare med rätt mentala egenskaper en MFF-karaktär:

• En MFF-karaktär älskar att spela fotboll. ”Han sover med bollen under kudden” är den finaste komplimang vi kan höra om en spelare.
• Han brinner också för att ständigt utvecklas och bli bättre och förstår vilka uppoffringar som krävs för att bli så bra som möjligt.
• Han vill inget hellre än att träna och spela matcher i Malmö FF.
• Han har vinnarmentalitet och höjer sig och bidrar positivt till laget prestationsmässigt när det är som tuffast och mycket står på spel.
Grunden för dessa karaktärsdrag formas tidigt i barnens uppväxt men det går att arbeta med dem under spelarnas utbildning i MFF:
•Glädjen och kärleken till fotbollen
ska alltid stå i första rummet under vår fotbollsutbildning i MFF Ungdom. Fokus och disciplin är hörnstenar i vår verksamhet men det får inte vara på bekostnad av glädjen.
• Genom att göra spelarna medvetna om sina styrkor och svagheter som spelare och hjälpa dem förstå vad de behöver träna på skapar vi spelare som tar ansvar för sin utveckling.
• I vår scouting är vi noga med att välja spelare som själv visar ett tydligt intresse för MFF och som sätter stor stolthet i att få representera föreningen. Behöver man övertalas för att komma till MFF är steget möjligen inte det rätta.
• Vi har enormt tuff konkurrens om platserna i våra ungdomstrupper. Det säkerställer att spelarna är på tårna varje träning och varje match och lär sig att hantera och prestera under viss press dagligen. Vi spelar alltid seriematcher mot ett år äldre spelare och de högsta serierna för att få riktigt bra motstånd. Utöver det söker vi så mycket internationellt motstånd som möjligt genom att spela högkvalitativa turneringar och träningsmatcher. Den tränings- och matchningsmiljön som finns för spelarna i MFF gör spelarna vana att hantera konkurrens och press och det skapar en enorm vinnarmentalitet hos de spelare som går hela vägen.

Besitter en spelare dessa mentala egenskaper samtidigt som han har tekniska, taktiska och fysiska egenskaper i toppklass har han en väldigt god chans att lyckas i MFF den dagen han ska gå från ungdomsspelare till seniorspelare. Med MFF-karaktär kommer han alltid att ta nya kliv i sin utveckling eftersom han vill träna mycket och ständigt fundera över vad han själv kan göra bättre för att lyckas istället för att skylla på faktorer han inte kan påverka när det bär emot.

/ANDREAS GEORGSON
Scoutingansvarig och koordinator, MFF Ungdom

 

Texten kommer ifrån matchprogrammet Avspark som ni kan läsa här