Den första upplagan av Malmö Trophy

Publicerad 08 juni 2023 i MFF i Samhället,Nyheter,Ungdom

Den första upplagan av Malmö Trophy är nu genomförd. Per Ågren, turneringsansvarig samt sportchef för Malmö FF ungdom, tar oss igenom upprinnelsen till arrangemanget, framtiden för turneringen och vad han fick för feedback från några av Europas främsta akademier.

Finalen i P15-klassen gick mellan Sevilla och Dinamo Zagreb.

Det har sedan en tid tillbaka funnits en ambition om att arrangera en mer högprofilerad ungdomscup, förklarar Per Ågren. En utmanande matchmiljö är en av de viktigaste komponenterna för att kunna utvecklas som fotbollsspelare.

– Vi såg att det saknades den typen av cuper på framförallt flicksidan. Då ville vi föregå med gott exempel och starta något varaktigt som förhoppningsvis får ringar på vattnet. Det var en förutsättning från början att vi skulle göra en turnering för både pojkar och flickor.

Den samlade erfarenheten av deltagande i diverse andra ungdomscuper la grunden för hur upplägget för turneringen skulle se ut rent organisatoriskt.

– Och när sedan We Love Football kom in i bilden och hade liknande idéer och tyckte att Malmö fungerade väldigt bra som plats för turneringen, inte minst med tanke på den nära anslutningen till Kastrup, så var det bara att sätta igång.

Det fanns en vilja att få en geografisk spridning på de deltagande lagen – för att få en känsla av olika länders fotbollsstilar, ett värdefullt socialt umgänge och inte minst en värdemätare.

– Därför bjöd vi in några av de främsta akademierna ute i Europa.


Tack vare nätverkspartnern Malmö Live kunde samtliga lag samlas på samma hotell. Det hölls i informationsmöten om turneringens upplägg, regler och fairplay. Lagen fick egna omklädningsrum och Uefa-domare dömde matcherna.

– Det landade väldigt bra. Vi fick väldigt bra feedback från de deltagande lagen att det var bland de bättre turneringarna de spelat.

Tanken är att Malmö Trophy ska bli en återkommande ungdomsturnering.

– Det är så vi gör det i Malmö FF. De saker vi startar är inte ensidiga projekt, utan när vi gör någonting så gör vi det varaktigt och med kvalité.

Malmö FF:s F15 tog sig hela vägen till finalen i turneringen. Väl där blev norska Oslo NFF numret för stort och Malmö FF besegrades med 4–1. Segrande ur turneringen på pojksidan gick Dinamo Zagreb efter straffsparksläggning mot Sevilla i finalen.

huvudpartners

officiella partners