Debatt: Fotbollen hotas av polisnotorna

Publicerad 16 maj 2013

Med anledning av Bo Svenssons utredning kring vem som ska betala för polisbevakning i samband med fotbollsmatcher har ledningarna för IFK Göteborg, Helsingborgs IF och Malmö FF skrivit ett debattinlägg som idag publiceras i Göteborgsposten, Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

”Regeringens utredare Bo Svensson föreslog nyligen att idrottsklubbar som är aktiebolag även i fortsättningen ska betala för polisbevakning. Enligt Svensson ska våra ideella föreningar, IFK Göteborg, Malmö FF och Helsingborgs IF, hanteras på samma sätt och därmed också betala för den polisbevakning som sker i samband med våra arrangemang

Polisbevakning vid idrottsarrangemang är en betydligt mer komplex fråga än vad Bo Svensson har förstått. Först och främst råder organisationsfrihet i Sverige, våra medlemmar har full rätt att bestämma hur våra föreningar skall bedriva sin verksamhet. De har valt att vi ska vara ideella föreningar. 

Att peka ut enstaka ideella föreningar som skyldiga att betala polisbevakning är lika märkligt som att säga att enskilda partier som ordnar stora demonstrationer skall betala för polisbevakningen medan andra partier skulle slippa. Våra föreningar, liksom de bolagiserade, är arbetsgivare för många anställda. De sammanlagda källskatterna och arbetsgivareavgifterna som elitföreningarna i fotboll betalar in till stat och kommun uppgår till flera hundra miljoner kronor årligen. För dessa pengar är det rimligt att våra arbetstagare, det vill säga spelarna, har rätt och möjlighet att utöva sitt yrke. 

Genom skattsedeln betalar alla i Sverige för att polisen skall ha resurser att upprätthålla lag och ordning i samhället. Samtidigt satsar våra klubbar stora resurser, både i förebyggande och avhjälpande syfte, på att genomföra säkra och trygga arrangemang. 

Bo Svenssons förslag kan komma att drabba alla ideella föreningar som har ambition att arrangera större evenemang. Häromåret tvingades den ryttarförening som arrangerar Falsterbo Horse show att betala 300000 kronor för polisbevakning i samband med tävlingen. Samtidigt behöver inte krogägare och andra arrangörer inom evenemangsindustrin betala fakturor för polisens insatser. Varför är det så?

Sveriges största folkrörelse, fotbollen, är ekonomiskt hotad av polisen, av dem som är satta att skydda samhället. Bo Svensson har missat målet och det är inte konstigt. Han har inte pratat med några klubbar utanför landets huvudstad. Bo Svensson tycks inte heller tagit del av den utredning som Björn Eriksson företagit. Om han gjort det hade slutresultatet säkert blivit annorlunda. Man kan inte skuldbelägga klubbarna för något som är ett samhällsproblem.

Vi anser att Bo Svensson inte har gjort sin läxa och att frågan vem som ska betala för polisbevakning vid idrottsevenemang omgående åter bör tas upp på högsta politiska nivå.

Bertil Rignäs, ordförande IFK Göteborg
Håkan Jeppson, ordförande Malmö FF
Claes Ohlsson, ordförande Helsingborgs IF
Martin Kurzwelly, klubbdirektör IFK Göteborg
Per Nilsson, VD Malmö FF
Paul Myllenberg, klubbdirektör Helsingborgs IF”