De rödvita blir ljusblå -årets andra tifo!

Publicerad 01 april 2010

I år kommer stadionbesökarna att bli bortskämda när det gäller förstklassiga tifon. Första tifot symboliserade bildandet av föreningen för hundra år sedan. Mot HBK är det dags för årets andra tifo. Vad det blir är hemligt men läs Carlo Nilssons text så får ni kanske en ledtråd.

DE RÖDVITA BLIR LJUSBLÅ

Heja, heja,heja Malmö-Heja, heja, heja BLÅTT (Heja BLÅTT). Vi håller på di himmels-BLÅ. Heja, heja, heja BLÅTT. BLÅ ,BLÅ, är färgen vår, FF tar guldet även i år. Till attack kämpa på, för vår färg den himmelsBLÅ. Vi följer vårt BLÅA lag, från München till Solna stad. Framåt Malmö – Heja di BLÅE. HimmelsBLÅ – Kämpa på. Under våran ljusBLÅ fana står vi upp för HimmelsBLÅTT.

Vi kan ramsorna. Vi kan sångerna. Orden, BLÅTT, BLÅ, eller BLÅA, finns alltid med. Ibland är vi BLÅ-dårar, och för oss finns BLÅTT ett lag.

Vi är stolta över vår vackra klubbfärg, som är så intimt förknippad med Malmö FF. Den har väl vissa perioder inte varit precis så himmelsblå som vi önskar. Ibland nästan grå. Något år för TFF-mörk. Någon period för vitblek. Den rätta nyansen skall vara som himlens färg över Öresund, en vacker majdag, i staden Malmö. En färgton som inte finns någon annanstans.

MFF:s första matcher 1910, spelades i BK Idrotts blåvitrandiga tröjor, och vi är väl samtliga innerligt tacksamma för att den perioden blev kort i vår klubbs historia. Den tröjan låter vi så gärna en annan klubb uppträda i.

Redan den 5 juli under året, beslöt styrelsen att byta till rödvitrandigt, vilken som bekant i dag används som klubbens utbytesdräkt.

Så inträffade året 1920. Den första matchen den säsongen gick mot B93 från Köpenhamn, och förlorades med 1-6. Årets sista match spelades mot Landskrona Bois, och vanns med siffrorna 5-3. Men det klart viktigaste, det året, är att Malmö Fotbollförening, hittade sin själ och identitet. MFF blev himmels-BLÅ, även om några matcher fortfarande spelades i den rödvita tröjan.

Visst finns det en del storlag i världen som framträder i motsvarande färg, men den ljusBLÅ tröjan är ändå relativt sällsynt i fotbollsvärlden. Låt dem heta SS Lazio, FC Napoli, Celta de Vigo, eller Manchester City. Det finns ändå bara en klubb i världen, som med rätta kan kallas ”DI BLÅE”

Så ärade Stadionbesökare. Njut av synen framför er denna afton. Vackrare kan det inte bli.

Carlo Nilsson

 

Texten finns i matchprogrammet som distribueras med Sydsvenskan den 3 april eller så laddar man ner det på mff.se.

Ladda ner matchprogrammet här (pdf 8MB)