De åker 124 mil för att följa MFF

Publicerad 16 oktober 2010

Lars Olsson och Lennart Hammarström har årskort på Swedbank Stadion och ser alla MFFs hemmamatcher. Inget konstigt med det. Bara då att de bor i Fagersta och kör 124 mil fram och tillbaka varje gång.

Fagersta, Västmanland. Elva tusen invånare. Härifrån kommer Lennart Hellsing, Ulf Samuelsson, Tomas Sandström och The Hives. Samt Lars Olsson och Lennart Hammarström. De två sista namnen nämns inte i Wikipedias presentation av den gamla bruksstaden sju mil nordväst om Västerås, men här har vi två Fagerstabor som verkligen förtjänar lite uppmärksamhet – och himmelsblå respekt.

Lars och Lennart har årskort. Inte på Swedbank Park i Västerås eller Behrn Arena i Örebro, utan på Swedbank Stadion i Malmö. De är på plats och ser alla MFFs hemmamatcher. 62 mil enkel resa, 124 tur och retur. Och dom är inte ens skåningar i exil. Lars Olsson är född västmanlänning och Lennart Hammarström inflyttad dalmas.

– Jag har hållit på Malmö sedan slutet av sextiotalet. Jag höll på Gais först, men när jag fick se de himmelsblå tröjorna ändrade jag mig, och efter guldet 1970 var jag fast. 1979 körde jag ner första gången, säger Lars Olsson.

De första åren blev det en fyra fem matcher per säsong, sedan allt fler, och för tio år sedan var det lika bra att skaffa årskort. Då började också Lars kompis Lennart hänga med. I början drog Lars de 124 milen upp och ner direkt i anslutning till matchen, men med åren har en viss bekvämlighet nog så begripligt infunnit sig.

– Nu bor vi över på hotell, en eller två nätter. Och då passar vi också på att se oss om lite i Malmö och i Skåne. Vi har besökt de flesta ställen härnere, vi tycker mycket om Skåne, säger Lennart Hammarström.

Det är stämningen på Stadion och känslan att se sitt lag på hemmaplan som driver dem till alla milen i bil, men eftersom de ju faktiskt har närmare till alla andra allsvenska arenor (med undantag av Vångavallen) åker de på de flesta bortamatcher också. De var självklart på plats den episka bortamatchen mot IFK Göteborg på Nya Ullevi 2004 – men den gången hade Lars Olsson ett alternativ. 

– Jag var inbjuden till Stockholm för att ta emot guldklocka efter 25 år i jobbet, men det råkade vara samma dag. Så jag tänkte – aldrig i helvete, vi ska till Göteborg! Och det ångrar jag inte – vilken match det var!

Blir ni aldrig trötta på resandet?
– Ah, det går så fort numera. Det är fina vägar, och jag har farthållare i bilen. Vi gör ett par stopp på vägen och äter. På sitt sätt är det slitsammare att åka de 13 milen till Gävle fram och tillbaka, för då ska man upp och jobba direkt dan efter, säger Lars Olsson. Gävle? Jo, det är faktiskt så att den dynamiska duon från Fagersta även följer Brynäs, nästan lika intensivt som MFF.

– Fast MFF går alltid före. Och en Brynäsmatch är som en likvaka jämfört med stämningen på Stadion!

Tobias Christoffersson

Artikeln är publicerad i matchprogrammet ”Avspark” som distribueras med Sydsvenskan och som säljs matchdagen runt Swedbank Stadion

Programbladet kan du ladda ner här. (9MB)