Dardan berättar om guldstriden och kompisen Ivo

Publicerad 04 oktober 2012

När MFF tog guldet 2010 var Dardan Rexhepi namnet på mångas läppar efter sina fina höstsäsong men kankse framförallt för det förlösande 1-0 målet i hemmaderbyt. Två år har gått sen Dardan stod på Stortorget och tog emot folkets jubel och berättar idag att han är glad över sin resa och känner att han växt som fotbollsspelare med tiden.

Det har gått några timmar sedan domaren blåste av matchen uppe på Olympia där de båda Skånelagen fick dela på poängen efter 1-1. Dardan Rexhepi har precis avslutat ett lättare förmiddagspass och säger att han är nöjd med att MFF fick med sig en poäng innan han skrattar till och skakar på huvudet när han kommer att tänka på vädret kvällen innan.

Det har nu gått två år sedan Dardan Rexhepi blev ”Derby-Dardan” med hela Malmöpubliken då han gjorde 1-0 i det smått historiska Skånederbyt 2010. De båda ordinarie anfallarna Daniel Larsson och Agon Mehmeti var avstängda inför matchen som många sa skulle avgöra 2010 års Allsvenska. Dåvaraden tränare Roland Nilsson valde en lite annorlunda startuppställning när han satte upp yttermittfältaren Guillermo Molins på topp och kompletterade med Dardan Rexhepi. Den då unga Rexhepi tackade för förtroendet genom att göra 1-0 och hela Malmö exploderade samtidigt som fotbollskommentatorna Lasse Granqvist skrek ut: ”Har ni sett! Har ni sett! Han lirar ju juniorfotboll i vanliga fall!”

STOLT ÖVER RESAN
– Vad har hänt med mig sen 2010… jag är ett SM-guld rikare, ett Europaäventyr rikare, jag har fått mer erfarenhet och har lärt mig mer om allt. Blir det så att vi vinner årets Allsvenska blir det mitt andra SM-guld när jag är 20 år. Det hade inte varit helt fel.
– Många kan säga att vi är unga i vårt lag men vi har väldigt mycket erfarenhet. Jag är stolt över resan som jag har gjort och hoppas att den går längre.

VIKTIG ERFARENHET
När Dardan tänker på årets slutspurt i Allsvenskan är han glad över att laget fortfarande har kvar nästan alla spelare från 2010 och pratar om den viktiga erfarenheten som de tog med sig från guldåret.
– När vi vann guld senast var det bara vi och HIF som slogs om guldet. Nu är vi fyra lag som slåss där uppe och jag tycker att det är roligt för då blir intresset större.
– Jag vill inte prata om de andra lagen utan kan bara tala för mitt lag och vi är så hungriga och ivriga på att bara gå ut och köra över alla. Jag tror att vi gynnas av att vi har erfarenheten sen tidigare. Vi har varit i den här sitsen tidigare och spelat sådana matcher.
– Jag tänker på Häcken och BP borta 2010 framförallt. Mot BP var vi så nervösa i första halvlek och vi visste att vi var tvungna att vinna. Sen i andra så gick vi in och såg till att vinna matchen. En sådan erfarenhet är bra att ha med sig nu.
Ord som sammanhållning och erfarenhet kommer ofta fram när Dardan ska tala om vad som är det viktigaste att ha med sig in i de sista matcherna.

”SKOJA MED HALSTI”
Just den goda stämningen nere i MFF:s spelarkorridor är svår att missa. Antingen är det hög musik ifrån gymmet, Matias Concha som gör ett snabbt ironiskt konstaterande eller så retar Dardan och Ivo Pekalski varandra, eller andra.
– Vi är många som gillar att skämta men jag och Ivo brukar köra tillsammans. Vi gillar att höja stämningen i gruppen och vara positiva. Vi kan göra allt ifrån att skoja med Markus Halsti till att skoja med Simon Hollyhead eller att sätta på skön musik för att höja stämningen. Jag tror att sådant behövs för att hjälpa en på planen och höja den goda sammanhållningen.

POLARE FRÅN LUND
Det är inte ofta man ser Dardan utan Ivo vid sin sida. Oavsett om det gäller att gå ut till träningsplanerna eller att gå och äta lunch så kommer de allt som oftast gåendes bredvid varandra.
– Vi är väldigt goda vänner och har varit det hela MFF-tiden. Han kom ett halvår innan jag kom till A-laget men det klickade direkt. Både fotbollsmässigt men även personlighetsmässigt.
– Ivo är skön. Han är lite som jag. Vi är båda galna och sköna och gillar att skoja med folk. Vissa vänner klickar man med direkt. Sen att vi bor nära varandra gör att vi har haft många diskussioner i bilen till och från träningarna. På planen tänker vi fotboll likadant där vi båda vill ha en snabb passningsorienterad fotboll. Sen att killen är hur bra som helst på fotboll hjälper såklart.

SOM LÖRDAGSGODIS
• Rikard har sagt att du börjat se riktig het ut på träningarna. Hur känner du nu inför de sista matcherna?

– Det har känts bra. Jag känner mig bra på träningarna och jag tycker att det har funkat bra med de inhopp som jag har gjort. Jag har kanske inte fått så mycket speltid, men om man går in i den negativa spiralen så tror jag att du sjunker som spelare rent tankemässigt men även formmässigt.
– Jag tycker att det har gått bra den senaste tiden så jag känner mig som ett litet barn som väntar på lördagsgodiset.

 

/Martin Östling

Intervjun är tagen ifrån matchprogrammet ”Avspark” som är skriven till morgondagens match mot IFK Norrköping.

Du kan ladda ner och läsa hela Avspark här

 

Malmö FF – IFK Norrköping
Swedbank Stadion
5/10 klockan 19.00
Köp dina biljetter i MFFshopen eller på ticnet.se