Danska poliser använde övervåld mot Malmö FF:s supportrar.

Publicerad 14 maj 2008

Det många supportrar hävdat och MFF Support ihärdigt jobbat för finns nu svart på vitt.

Idag kom domen i den så kallade ”Parkenskandalen”.

Den 28 april 2005 vid en match i Royal League mellan MFF och FC Köpenhamn så blev MFF-supportrar attackerade av dansk civilpolis. MFF Support kontaktade en advokat för att anmäla polisens agerande.

Efter hela tre års behandling av saken kom den danska stadsadvokaten med sitt utlåtande:

Beslut har fattats om att ge en av civilpoliserna en disciplinär åtgärd för sitt agerande.

Dessutom riktas stark kritik mot delar av polisens agerande, exempelvis en tappad pistol.

Men den kanske viktigaste delen är att det nu finns papper på att polisen gjorde fel och att Malmö FF:s supportrar är oskyldiga.

MFF Support
”MFF Support tycker att utlåtandet är en halv seger för oss. Polisen anses som skyldiga och vi är oskyldiga. Vi är också nöjda över den starka kritik som riktas mot att saken tagit så lång tid att komma till utslag.

Vi är dock besvikna över att endast en polis blivit ”dömd”. Vi hade räknat med att minst fyra poliser skulle ställas till ansvar.

Vi är också mycket missnöjda över att den polis som ställs till ansvar endast får en disciplinär åtgärd och inte åtalas för det grova brott han faktiskt begått.

Vad som händer nu är att vår advokat kommer att lusläsa det 95-sidiga utlåtandet från statsadvokaten för att ta ställning om vi skall överklaga till riksadvokaten. Vi kan redan nu avslöja att mycket talar för att ett överklagande av vissa punkter kommer att ske.

Mikael Cronqvist V. Ordförande MFF Support och talesman i Parkensaken
”Visst finns det delar i det här utlåtandet som vi är mycket nöjda med. Det framgår klart och tydligt att polisen gjort fel och att vi är oskyldiga. Dock är det en bra bit kvar till den totala upprättelse vi begärt. Att en polis får misshandla helt oskyldiga människor utan att åtalas är en stor skandal. Tänk om situationen varit den omvända dvs. att poliserna blivit misshandlade av oss. Tror någon att det hade dröjt tre år och att vi kommit så lindrigt undan? Knappast!”

Tony Ernst, Ordförande i MFF Support
”En halv seger för oss i och med att polisen anses skyldiga. Men att det står i utlåtandet att poliserna hade svårt att agera i det kaos som uppstod är magstarkt då det var poliserna som skapat kaoset själva”.

MFF Support
”Även om en eventuell överklagan kommer att ske så vill vi ta tillfället i akt att tacka alla MFF-supportrar samt Malmö FF som stöttat oss i denna sak.

Tack för all uppmuntran och tacksamhet som ni visat oss för att vi drivit denna sak. Vi har visat att tillsammans är vi starka!”
pt src=http:/