Daniel: Vi tillät för mycket

Publicerad 21 april 2010

– Vi tillät för mycket, och vi var inte på tårna riktigt. En välförtjänt seger för HIF, tyckte lagkapten Daniel Andersson efter 1-2-förlusten mot HIF. Kommentarer också från Roland Nilsson och Pontus Jansson.

Årets första allsvenska förlust är ett faktum. Ett faktum är det också att HIF var det bättre laget över de 90 minuter som spelades på Olympia tisdags kväll.

Men de första fyra var MFF bäst, och hann dessutom ta ledningen – genom en straff slagen och satt av Wilton Figueiredo. En riktig drömstart, men dessvärre blev glädjen inte långvarig. Bara fyra och en halv minut senare kvitterade HIF i en frisparkssituation, tog sedan över matchen alltmer och gjorde 2-1 efter en hörna i 21:a minuten.

– Vi fick en kanonstart på matchen, gjorde mål och var riktigt på gång. Sedan vet jag inte riktigt vad som hände. Vi fick en fast situation emot oss och gjorde inte ett tillräckligt bra jobb på den med att stänga av bollen in och gå i markeringen. Det hände en gång till – och så låg vi plötsligt under med 2-1, konstaterade Roland Nilsson efter matchen.

HIF:s ledning stod sig i paus och MFF hade problem, bland annat på grund av att Edward Ofere fick lämna plan efter dryga kvarten med en knäskada och av att Ricardinho också tvingades av skadad i den 43:e minuten. Agon Mehmeti och Joseph Elanga ersatte.

– Efter HIF:s mål fick vi en svacka, då vi också tappade först Eddie och sen Ricardinho. Det blev lite rörigt för oss, och det tog tid för oss att lugna ner oss. Men i andra halvlek gjorde vi ett bra försök att komma tillbaka in i matchen. Vi försökte spela mer, vara lite mer kalla, inte bli stressade så som vi blev i första halvlek. Men det ville sig inte riktigt, och det är vi riktigt besvikna över, sa Roland Nilsson.

Bara ett av sina tre byten fick Roland Nilsson råda själv över – nämligen när Ivo Pekalski ersatte Robert Åhman Persson knappa kvarten in i andra.

Vad ville du uppnå med bytet?
– Precis den effekten vi fick; få in en bollspelare så vi kunde börja rulla. För de satte bra press på oss,  och det hade varit dödfött att bara fortsätta slå långbollar. Nu fick vi igång ett ganska bra spel där båda centrala mittfältarna kom ner och hämtade boll och vara med i speluppbyggnaden på ett annat sätt.

Edward Ofere har sannolikt fått en inre sidledbandsskada i sitt vänstra knä, medan Ricardinho fick ett knä i korsryggen och drabbades av en blödning där. Närmare undersökning krävs innan det går att göra en uppskattning av hur länge de båda blir borta.
– Vi har en bred trupp, men den börjar tunnas ut nu, suckade Roland Nilsson, som redan har Markus Halsti på kryckor och Jasmin Sudic borta på lång tid med korsbandsskada.

Sitt elddop som ersättare för Jasmin fick Pontus Jansson, 19, som mittback i sin första allsvenska match från start. Han drog på sig ett gult kort redan i tolfte minuten, men stod som helhet för en klart godkänd insats.
– Det var skönt att få spela 90 minuter, även om jag var trött på slutet och höll på att få kramp ett par gånger. Varningen var riktigt onödig, jag var nog lite övertaggad i början, men tyckte jag kom in i det mer och mer. Det är synd vi släpper in två mål på fasta, det stör mig något enormt, kommenterade Pontus Jansson sin match.

Två insläppta på fasta störde också – kan man lugnt säga – hans mittbackskollega, Daniel Andersson.
– Vi blev lite bolltittare. Visserligen blev det flipper och de hade flyt, men – har man sin gubbe så har man sin gubbe, sa Daniel, och fortsatte:
– Vi tillät för mycket i första halvlek. Det blev många svåra situationer när vi inte hade någon press på bollhållaren och det kom löpningar in, då ställs man inför svåra beslut. Jag tyckte inte vi var på tårna riktigt. Tyvärr, men så är det ibland. En välförtjänt seger för HIF.

Tobias Christoffersson