Daniel Larsson: Vi siktar på att vinna mot Göteborg!

Publicerad 16 oktober 2009

I den sista matchen före landslagsuppehållet gjorde han hattrick när Malmö FF besegrade Örebro med 3-0 på bortaplan. På de senaste fyra matcherna har han gjort sammanlagt åtta mål. Rapporter från träningarna i veckan skvallrar om att hans målform håller i sig och att han forsätter ösa in mål.

När hemsidan träffar Malmö FF:s anfallare Daniel Larsson ber vi honom förklara hemligheten bakom den senaste tidens framgångar.

– Hemligheten är att jag får spela forward igen. Sen gjorde jag ju mål direkt efter fyra minuter i min första match som anfallare mot Elfsborg. Självförtroendet gick upp direkt och sen dess har jag inte kunnat missa känns det som.

Men är det så enkelt som att du nu får spela anfallare igen? Du hade ju en hel del chanser även när du spelade yttermittfältare tidigare under säsongen.
– Fast jag tycker inte att jag på samma sätt hade klara chanser som jag har nu. Så mycket klara målchanser som jag haft i de senaste matcherna, så många har jag kanske haft under hela säsongen tidigare. Så tycker jag det har varit i alla fall. Som anfallare har du en mycket större arbetsradie när du är centralt och du kan bli ett hot på större delar av banan. Det är väl det som jag tycker är skillnaden.

Under det två veckor långa speluppehållet har Malmö FF saknat en hel drös med spelare som varit iväg på diverse olika landslagsuppdrag. De spelare som varit kvar har ägnat en stor del av tiden åt smålagsspel för att hålla tempot uppe, berättar Daniel.

På måndag väntar hemmamatch mot guldjagande IFK Göteborg. För Malmö FF:s del skulle en seger innebära ytterligare ett kliv mot den topp fyra-placering man har som målsättning att nå det här året. När jag för ämnet på tal blir det dock ett föga överraskande svar.

– Vi ser inte så långt fram utan tar en match i taget. Nu närmast siktar vi på att vinna mot Göteborg på måndag.

Vad har du som gammal Häcken-spelare för relation till IFK Göteborg?
– Häcken är en sådan klubb som ingen direkt hatar, men det är ingen som gillar den heller. Det är en väldigt neutral klubb. Ungefär som Schweiz. Jag har ingen speciell relation till IFK egentligen, mer än att jag inte tycker om dem särskilt mycket. Jag kan ju säga att jag inte vill att de ska ta något guld i år igen.

Varför vill du inte se Göteborg som Svenska Mästare?
– För då blir de så jobbiga när man träffar dem hemma i stan i Göteborg.

Det har varit mycket skriverier om IFK Göteborgs målvakt Kim Christensen och dennes tilltag att flytta in stolparna för att göra målet mindre. Har ni pratat om detta i Malmö FF?
– Jo, det är klart vi har. Jag försökte ju flytta ut dem när vi mötte Örebro senast. Det fanns en liten extra lucka vid vänsterstolpen om du såg den. Jag försökte sätta alla tre där.

Gjorde du?!
– Hahaha… Nä, det är klart jag inte gjorde.

Hur ser ni spelare på stolpdebatten då?
– Det sägs ju att alla målvakter har försökt och gjort det. Så det kanske inte är någon stor sak. Men det är klart att blir ju en större fördel på konstgräs där stolparna inte sitter fast i gräset. Där har man ju större chanser att förändra.

Det mesta pekar på att det kommer bli storpublik på måndag. Det pratas ofta om supportrarna som den tolfte spelaren som kan påverka matchens utgång. Hur ser du på detta?
– Det är en helt fantastisk känsla att gå in och spela på Stadion inför välfyllda läktare. Publiken betyder jättemycket för oss och kan absolut påverka. Speciellt när det går bra märker man av det. Som i Elfsborgsmatchen där vi tog en tidig ledning. Det blev sedan jävligt svårt för Elfsborg att ta sig ur den knipan med stödet vi hade på läktaren.

Vad talar för att vi ska vinna matchen mot Göteborg?
– Göteborg kommer ha stor respekt för oss. På den här stadion och med den här formen vi är i. Sen räcker det ju inte med oavgjort för dem, de måste vinna om de ska haka på i guldstriden. Det kan skapa öppningar för oss. Jag tror vi kommer vinna matchen.

/Helen Johansson