Daniel Andersson: ”Kriser för folk närmare varann”

Publicerad 18 mars 2020 i Nyheter

Precis som resten av världen följer Malmö FF noggrant det allvarliga läget med smittspridningen av coronaviruset. Sportchef Daniel Andersson ger en lägesrapport om hur det påverkar MFF:s verksamhet och hur föreningen förhåller sig till situationen.

Uppskjutna och inställda matcher, stängda träningar för representationslagen och en fördröjd start för ligorna. Coronavirusets spridning har fått ödesdigra konsekvenser i världen och lämnat eko efter sig i idrottsrörelsen.

– Just nu går våra tankar till hela världsläget. Man hoppas på en form av vändning. Sporten kommer igen, det är jag säker på. Man kan inte bara gå runt och tänka på detta hela tiden. Man får försöka hitta andra grejer i livet och se de ljusglimtar som finns, säger MFF:s sportchef Daniel Andersson.

Malmö FF tog i förra veckan beslut om att fortsätta bedriva träningar, men att de tills vidare inte är öppna för allmänhet och media.

När spelarna träffas på Stadionområdet praktiseras folkhälsoexperternas riktlinjer: inga handslag och noggrann handhygien med tvål, vatten och handsprit. Dessutom uppmanas spelare och ledare att tänka på att hålla en viss social distans i omklädningsrum och övriga samhället.

– Som hos alla andra finns en oro och ovisshet. Alla undrar vad som kommer att hända. Vi har valt att träna på och jag måste säga att både spelare och ledare har hanterat det väldigt bra. Jag tror att när man träffas och pratar kan det ge trygghet i tider som dessa, så att man inte bara sitter ensam och grubblar.

Malmö FF:s läkare Ola Svejme.

MFF:s lagläkare Ola Svejme har funnits med som en fast resurs sedan coronavirusets utbrott i Sverige.

– Han har varit här varje dag under den här tiden. Spelarna har fått ställa frågor och Ola har svarat efter bästa förmåga. Det är en trygghet att ha honom nära och jättebra att han har varit tillgänglig i den här situationen.

MFF hann spela fem tävlingsmatcher innan den rådande pandemin satte stopp. Efter sextondelsfinalen i UEFA Europa League vann MFF tre raka i cupens gruppspel.

Hur var det att plötsligt behöva ta en paus från alla matcher?

– Det är klart att det är tråkigt, men man får backa och se det ur ett annat perspektiv när det handlar om människors hälsa. Vi får göra det bästa av situationen och planera för läget när allt kommer igång igen.

– Vi kommer att börja spela fotboll igen och då gäller det att var förberedda och redo. Kanske finns det saker i vår verksamhet som vi får tid att göra nu, sånt man normalt sett inte hinner. Det viktigaste är att vi planerar för att Malmö FF ska vara starka när det här vänder.

Spelarna jublar efter herrlagets senaste tävlingsmatch, segern mot AFC Eskilstuna i Svenska Cupens gruppspel.

Under onsdagseftermiddagen kom nya besked från Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll i form av ett inriktningsbeslut för allsvensk premiär senast i början av juni.

– Vi väntar på ett startdatum. När vi har ett datum att utgå från kan vi bestämma hur vi ska träna, vilka träningsmatcher vi ska spela och när vi ska ge lite ledighet. Till dess kan vi bara träna på och hålla oss i trim.

Du har bott många år i Italien. Har du pratat med vänner och bekanta?

– Bara lite grand via sms. Men jag följer det väldigt noga och läser lite italienska tidningar. Italienarna är i en tuff situation men de verkar enade och visar solidaritet och medmänsklighet. Det är härligt att se att folk sluter upp och hjälper varandra.

Att coronaviruset även påverkar fotbollens transferfönster är tydligt.

– Det är väldigt stilla. Det händer i stort sett ingenting. Sedan kanske det kommer igång igen, men nu väntar alla på besked. Transferfönstret stänger den 31 mars och nästa fönster öppnar den 15 juli. Men det är väldigt lugnt och nästan ingen tar in några spelare nu.

När bollen är i rullning igen ska Malmö FF stå enade i startgroparna.

– Kriser för folk närmare varann. Så häng i, vi väntar på er och när det startar igen ska vi vara redo tillsammans, säger Daniel Andersson.

huvudpartners

officiella partners