Daniel Andersson: Det här året ger förhoppningar inför framtiden

Publicerad 29 oktober 2009

Inför årets sista match mot Brommapojkarna har hemsidan träffat Malmö FF:s lagkapten Daniel Andersson.

Med ett nybyggt Stadion var tanken att MFF under året skulle vinna många segrar på hemmaplan. Den nya arenan har dock inte blivit den ointagliga borg man hoppats på. På fjorton spelade hemmamatcher har laget endast vunnit fyra gånger.

– MFF-supportrarna är de bästa i landet och med det tryck och publikstöd vi haft under året så borde hemmafacit varit bättre. Jag hoppas vi kan göra en kanonmatch mot Brommapojkarna och bjuda på lite mål så det blir en bra avslutning på säsongen.

Som veteran och lagkapten är Daniel Andersson förmodligen den spelare som oftast får svara på frågan vad som är fel i Malmö FF när laget inte lyckas infria förväntningarna. Efter flera års sportsligt misslyckande bakom sig är det lätt att föreställa sig hur trött han måste vara på att försöka hitta förklaringar. Hemsidan ber honom ändå ge sin syn på säsongen som varit.

– Det här året har ändå gjort att det finns förhoppningar inför framtiden, säger han.

– De andra åren har vi misslyckats totalt och då tycker jag inte riktigt att vi har haft laget att vara med och slåss hela vägen upp. Då har vi kanske kunnat komma trea-fyra som bäst. Men i år tycker jag att vi har visat kvaliteterna och hade kunnat vara med hela vägen. När man är så långt efter kanske det känns dumt att säga det, men jag är helt övertygad om att vi har både laget och spelet som krävs för att kunna tampas med både AIK och Göteborg om guldet. Det har varit väldigt lite som gjort det. Så det känns bra inför nästa år och jag tycker vi har en bra grund att stå på.

Så du ser det inte som omöjligt att Malmö FF får fira 100 år med ett SM-guld?
– Om vi får behålla de flesta spelare så är det inte omöjligt. Försvarsspelet har ju sett fantastiskt bra ut hela året om man bortser från den senaste matchen. Sen har vi ju ett fantastiskt anfallspar i Eddie och Daniel. Det finns även en resurs i Wilton som i grunden är en väldigt duktig fotbollsspelare. Kan han komma upp i normal standard så kan han tillföra mycket. Det finns så mycket att bygga vidare på. De andra åren har varit betydligt svajigare. Även om det är en fruktansvärd besvikelse att hamna där vi hamnar så tycker jag att det här året är ett stort steg framåt.

Det har varit mycket diskussioner kring spelsystemet och dess betydelse för höstens spel. Vad har du för tankar kring detta?
Vi spelade ju fantastisk bra fotboll med det förra spelsystemet men vi var för uddlösa framåt. Att byta spelsystem och låta Eddie och Daniel spela ihop däruppe har ju visat sig vara ett lyckodrag. De har ju öst in mål och med facit i hand kanske vi skulle gjort detta tidigare. Hade vi spelat med de två på topp hela tiden i den form som de varit så hade vi legat i toppen.

Men ni spelare och ledare hade väl ett möte under säsongen där ni gemensamt beslutade att köra vidare med det andra systemet ett tag till?
– Absolut. Vi tyckte ju att det funkade bra spelmässigt. Man vet ju inte heller hur det blir när man väl byter system och vad det innebär. Eddie och Daniel spelade ju tillsammans på topp under försäsongen och då var de inte alls lika lyckosamma. Det var då vi ändrade till 4-2-3-1. Allting är ju mycket lättare med facit på hand.

Med förlusten mot Kalmar i tisdags kväll försvann den sista möjligheten för Malmö FF att nå topp fyra i årets allsvenska. Något som innebär att matchen mot Brommapojkarna i den sista omgången på söndag känns som en på förhand tämligen avslagen historia där inget av lagen har något att spela för.

– Det är klart att det kanske inte blir den där riktiga gnistan som när det gäller någonting, men vi är revanschsugna efter förlusten mot Kalmar och vill vinna matchen, säger Daniel.

/Helen Johansson