Damsatsningen tar nästa steg – huvudtränare heltidsanställs

Publicerad 09 december 2022 i Dam,Nyheter

Damlagets ledning omorganiseras genom att Fredrik Jahnfors blir assisterande tränare medan Maxim Khalil heltidsanställs som huvudtränare och assisterande sportchef.

Maxim Khalil och Fredrik Jahnfors under DM-kvartsfinalen mot Södra Sandby.

Sedan återstarten av ett damlag i Malmö FF, inför säsongen 2020, har vi på tre år gått rakt genom seriesystemet från division 4 till att nästa år spela i landets tredje högsta serie, division 1. För varje säsong har så väl intresset som organisationen kring damlaget vuxit och när vi nu för första gången sedan återstarten ska spela tävlingsmatcher utanför Skåne så ökar också satsningen ytterligare. Så väl på planen som utanför den.

Ett steg i detta är en omorganisation på ledarsidan som genomförs vid årsskiftet. Omorganisationen innebär att Fredrik Jahnfors blir kvar i damlaget, men numera – på eget initiativ – som assisterande tränare medan Maxim Khalil – som under 2022 varit damlagets assisterande tränare – heltidsanställs i en tjänst där han blir huvudtränare och assisterande sportchef till Daniel Andersson på damsidan.

Maxim Khalil är 28 år gammal och har ett förflutet som spelare i bland annat Lunds BK innan han vid ung ålder satsade på tränarrollen. När Maxim kom till Malmö FF från Trelleborgs FF:s seniorförberedande verksamhet var det efter att i sex år haft ledaruppdrag i olika skånska klubbar.

Damlagets sportsliga ledning säsongen 2023 består i dagsläget av Daniel Andersson som sportchef, Maxim Khalil som huvudtränare och assisterande sportchef samt Fredrik Jahnfors och Jeff Petersson som assisterande tränare. Fredrik Jahnfors kommer precis som tidigare att kombinera sitt uppdrag i Malmö FF med en yrkeskarriär som advokat.

Daniel Andersson, sportdirektör med sportchefsansvar

– I den långsiktiga plan som finns för Malmö FF:s damverksamhet fanns en heltidsanställd tränare med, men först från det år vi tagit oss upp i Elitettan. Med den här lösningen, som initierats av Fredrik Jahnfors, får vi möjlighet att ta det här steget tidigare än planerat vilket kommer betyda mycket för vår fortsatta utveckling.

– Maxim Khalil har gjort ett ypperligt jobb som assisterande under 2022 och vi är väldigt glada att han tackat ja till att ta steget upp och bli heltidsanställd hos oss. Med Maxim som huvudtränare och Fredrik kvar i rollen som assisterande tränare går vi starka in i 2023. 

Maxim Khalil, huvudtränare

– Jag, Fredrik och hela ledarstaben har tillsammans under året implementerat ett arbetssätt som varit vinnande och som vi tror på så väl på kort som på lång sikt. Det jobbet kommer vi fortsätta med 2023, samtidigt som vi skruvar på vissa saker. Det handlar exempelvis om att få ut en lite kaxigare spelstil och få fram lite mer skinn på näsan för att klara av att ta nästa steg på en tuffare nivå.

– Personligen är jag exalterad och motiverad över att få den här rollen. Det kommer att göra att damsatsningen blir tydligare. Vi får en snabbare väg till beslut och kan gör processen med att ta tankarna från kontoret till planen betydligt snabbare. Samtidigt ger vi spelarna ännu bättre möjligheter att ta nästa steg och mer tid för saker som analys och feedback.

– I sportchefsrollen kommer jag att kunna avlasta Daniel och även där kan vi nu tillsammans jobba med våra kort- och långsiktiga mål på ett effektivare sätt för att ge oss bästa möjligheter att förverkliga våra mål.

Fredrik Jahnfors, assisterande tränare

– Som huvudtränare har jag i tre år hela tiden tänkt framåt för hur MFF ska kunna fortsätta utvecklas med målet att nå damallsvenskan så fort som möjligt. Under 2022 har det blivit allt tydligare för mig att en heltidsanställd huvudtränare är en avgörande bit i det bygget.

– Efter att ha jobbat med Maxim det gångna året har jag i vardagen sett att han är perfekt lämpad för det uppdrag som jag är mycket glad att han nu tackat ja till. Vid sidan om det har jag själv nått taket för den tid jag kan lägga på Malmö FF dagtid samtidigt som jag fortsätter min civila yrkeskarriär på en affärsjuridisk advokatbyrå.

– Jag kommer att jobba kvar i laget med exakt samma kraft som tidigare och ser, inte minst med den nya potential vi får med Maxims heltidsanställning, med stor tillförsikt fram emot säsongen 2023.

huvudpartners

officiella partners