Damerna vann inför storpublik!

Publicerad 18 juni 2002

MFF-tjejerna slog Umeå med 1-0 efter ett vackert frisparksmål av Kicki Bengtsson, och övertar nu serieledningen. Storartade 2509 på IP:s läktare fick se MFF vinna välförtjänt efter stundtals mycket underhållande spel.

Det var den sviten. 43 matcher utan förlust – punkt. Och kanske såg vi ett tronskifte i den svenska damfotbollen denna fina kväll på Gamla IP. ”Eviga” tvåan Malmö FF besegrade de två senaste årens mästare Umeå IK, och det rådde ingen tvekan om vilket som var bästa laget, åtminstone för dagen. Från första till sista spelminut visade MFF starkt fighterhjärta. Visst kom Umeå fram i farligheter, visst hade de målchanser, men di blåa vek aldrig en tum.

Förutom i slutminuterna, när ett desperat satsande Umeå lämnade enorma ytor bakåt för löpvilliga offensiva MFF:are att frossa i sig, skapade MFF egentligen inte så många fler klara målchanser – men desto fler nästan-lägen, fina intentioner och uppvisningar i överlägsen spelskicklighet. MFF-tjejerna med offensiva spetsar som Therese Sjögran, Christina Papp och inhoppande unga nyförvärvet Jennie Andréason, mittfältsdominanter som Malin Andersson och Jenny Engwall, rutinerade försvarsklippor som Denise Reddy och Kicki Bengtsson samt inte minst en stensäker sista utpost som Caroline Jönsson – ett homogent, komplett och mycket publikvänligt lag.

Segermålet var en delikatess, serverad av Kick Bengtsson i 40:e minuten. Starka höger yttermittfältaren Frida Nordin ryckte just förbi sin försvarare, som tvingades till en ojusthet: finemangt frisparksläge just utanför straffområdets högra hörn. Kicki Bengtsson stegade fram och slog med vänstran bollen perfekt över muren och in högt vid högra stolpen, utom räckhåll för Umeås målvakt Sofia Lundgren. Vackert och välförtjänt!

Umeås och för all del svensk damfotbolls stora stjärna Hanna Ljungberg var på g vid ett par tillfällen men hade inte riktigt marginalerna på sin sida denna afton. Vilket faktiskt också kan sägas om MFF:s Christina Papp. Hon löpte och slet stort på topp och serverades dessutom ett par frilägen, men nej. Nästa gång…

Det här var MFF:s match från början till slut, och en härlig fotbollskväll i sommarmalmö. Nu ligger vägen öppen – om än lång – till den hett efterlängtade seriesegern. Med den charmanta och publikfriande fotboll som hemmalaget bitvis bjöd på kan man bara hoppas att publiken fortsätter komma till Gamla IP – det förtjänar MFF-tjejerna verkligen.

/Tobias Christoffersson