Dags att dra västerut

Publicerad 27 januari 2012

Imorgon ger sig spelare och ledare av till Orlando, Florida för ett träningsläger. Hemsidan har ställt lite frågor till sportchef Per Ågren inför avresan.

Hur ser schemat ut?
– Vi åker imorgon bitti till Paris för att lyfta mot Orlando efter lunch. Väl framme där har vi cirka en och en halv timmes resa till IMG Academies i Bradenton. (Läs mer här om anläggningen). Lördag blir resdag och söndag blir att komma på plats och jobba med tidsomställningen. På måndag har vi vår första träningdag och sedan rullar det på. Vi spelar två matcher, mot DC United torsdagen den 2 februari och Columbus Crew onsdagen den 8 februari. 

Varför just den här anläggning i Florida?
– Det är en fantastisk anläggning som ägs av IMG som har bland annat 10-12 fotbollsplaner där fyra av dem är reserverade till oss 24 timmar om dygnet under hela vistelsen. De har även planer för baseball, amerikans fotboll och tennis. Dessutom finns det en 18-håls golfbana på området. Det finns gym, inomhushallar, stora kök med specialutbildade kockar för elitspelare. Dessutom finns det simbassänger och pooler så det skall inte gå någon nöd på oss. IMG har ett stort kontor där och de plockar dit deras idrottsmän för träning till den här anläggningen.

– Det händer ju en hel del utanför fotbollen också. Jag tror det är på tisdagen som det är primärval för republikanerna i Florida och helgen 4-5 är det Superbowl Weekend, inte i Florida men det påverkar hela USA.

Vad vill ni uppnå med att åka dit?
– Det handlar om att få en bra start, nyttja planer och gym, spela två bra matcher och inte minst sammansvetsa gruppen. Att ha tid till andra saker som man inte hinner om man inte är samlade så här. Till exempel kommer Sverker Bengtsson att vara med så han kan ha individuella och gemensamma samtal. Vi kan prata spelidé och få ihop gruppen.

– Vi har trappat upp träningen under de här första två veckorna och nu kan det bli en boost i och med miljöbytet och bättre förutsättningar. Har man tillgång till en sådan har anläggning kan man jobba mycket mer med kvalitetsträning.

– Vi kommer även möjlighet att göra gemensamma aktiviteter såsom att åka till Everglades  (Läs mer om Everglades här) med allt vad det innebär med båtturer med svävare och krokodiler. Det finns även möjlighet att se en NHL-match .

Fanns det några alternativ till Florida?
– Det var inte självklart att åka hit men ju mer vi tittade på olika alternativ och där vi fick absolut mest för pengarna var USA. Vi var lite missnöjda med fjolårets läger på La Manga. Där hade vi en träningsplan och vi fick slåss med vaktmästaren för att släppa in oss om det hade regnat lite på morgonen. Här har vi fyra planer vi kan gå runt på och faciliteterna låter åtminstone fantastiska. Även runt omkring finns här mer att göra än de andra alternativen. Man får ju även lite fritid när man är här i elva dagar trots att det är mycket träningar och andra aktiviteter. Det är viktigt att ha harmoni och glädje i truppen under ett sådant här läger.

– Sedan är vi naturligtvis också intresserade av USA och deras syn på fotboll och träning. Vi är nyfikna och kan kanske lära oss något gällande deras upplägg med träning och förberedelser.

– Staben med Simon i spetsen har gjort ett fantastiskt jobb och även IMG har varit väldigt tillmötesgående.

Långt till allsvenska starten och inget Europaspel. Vad vill du se i träningsmatcherna?
– Det är för tidigt att börja nöta detaljer men vi kan börja testa av vår spelidé. Dessutom är det dags för spelarna att visa upp sig. Det är en ny säsong och det gäller att visa att här är jag och jag vill ta chansen. Det gäller ju både träning och match.

– Även våra motståndare har kört igång nyligen och är i uppstartsfasen precis som vi. Vi vet att lagen i ligan håller hög klass och just de här två lagen hamnade i mitten av deras serie. Deras serie startar i mars så de har lite kortare försäsong än vad vi har. Men vem som tränar dem eller deras spelstil vet vi inte. Det är inte heller viktigt den här tiden på året för man fokuserar på sitt eget lag och sina egna spelare i just i de här träningsmatcherna. Motståndarna är i samma situation och gör likadant. 
 

Hemsidan önskar lycka till med lägret

Vill nu följa lägret så rekommenderar vi Himmelriket som skickar inte mindre än tre(!) personer att följa lägret.
Klicka här för att läsa mer.