Dag två och tre i Israel

Publicerad 03 augusti 2005

Idag är matchdag och då finns det inte något revolutionerande att rapportera hem om. Alla spelare följer sina invanda mönster och dagen består mest av mat, vila och koncentration. Annat var det igår. Då fylldes dagen av händelser och intryck som spelarna kommer att ha med sig resten av livet.

Till skillnad från måndagen så var det ingen sovmorgon som väntade truppen. Istället bar det av till Jerusalem och ett par timmars upplevelse. Oavsett om man är religiös eller inte så ger det intryck att besöka en så historiskt viktig plats för tre stora religioner.

Bussen lämnade hotellet 8.30 och efter en dryg timmes resa kunde man skönja konturerna av Jerusalem. Staden som sedan den brittiska tiden endast bygger sina hus och monument i kalksten. På vägen upp till dagens första stopp: Olivberget (eller Oljeberget om man hellre vill det, båda går bra) passerades både de judiska och arabiska delarna av staden och det är fascinerande att möte två så skilda världar på några hundra meters mellanrum.

Efter att fått viktiga monument utpekade från utsiktsplatsen på berget så bar det av in i den gamla staden. Vi passerade basarer och kaféer på vägen till de historiska platserna. Hack i häl följde israeliska TV-team och fotografer i jakten på lite udda bilder av spelarna och de fick sina önskningar besannade. Jari Litmanen i bar kufiya (sjal), Tom Prahl ätandes falafel och Joseph Elanga vid Västra muren (ofta felaktigt kallad Klagomuren).

Efter några timmar var det så dags att bege sig tillbaka till Tel Aviv och förberedelserna inför träningen. Denna gång på matcharenan Bloomfield Stadium som är en liten men modern arena bara fem minuters bilväg från hotellet. Här huserade tre lag i israeliska förstaligan förra säsongen. Innan träningen var det dags för officiell presskonferens där Tom Prahl och Patrik Andersson deltog från Malmö FF: s sida. Eftersom det dagen innan match är mycket räv- och rackarspel kom det inte ut mycket matnyttigt ur den. Dessa presskonferenser är ofta klyschornas högborg.

Malmö FF spelar med och efter tjugo minuters träning körs journalister, TV-team och fotografer ut. Ingen får något gratis.

Det har skrivits en hel del i israelisk media om den svenska pressens fokus på bombningar och säkerhetsrisker. Från klubbens sida känner man fullt förtroende från våra värdar. De tar väl hand om oss både på hotellet och från Maccabis Haifas sida. Uppladdningen har med andra ord varit perfekt så här långt.

/Patrik Jandelin, Malmö FF