Cupfinalen 89: Läget inför matchen

Publicerad 27 april 2018 i Nyheter

Kom i cupvinnarstämning inför årets final den 10 maj och återupplev triumfen från 1989! Så här var läget inför finalen i Svenska cupen för snart 30 år sedan.

Djurgårdens IF – Malmö FF
29 juni 1989
Råsunda

Se matchen på SVT Öppet arkiv och följ vår direktrapportering på Twitter från klockan 13:00 fredagen den 27 april. 

Skandiacupen 88/89 har kommit till sin sista föreställning. Det är final mellan Malmö FF och Djurgårdens IF och återigen spelar vi på bortaplan. Den här gången eftersom förbundet bestämt att finalen ska förläggas till Råsunda. Men i de fyra tidigare matcherna vi har spelat så här långt har spelplatsen lottats till motståndarnas favör varje gång.

– Vår hemmapublik tror kanske att vi övergett dem och istället förlagt våra hemmamatcher till Stockholm och Göteborg, säger Roy Hodgson, tränare Malmö FF.

MFF klev in i omgång 6 och mötte Landskrona BoIS till en häftig inramning med 6000 åskådare på Landskrona IP. Det blev vinst med 2–0 i en trevlig och underhållande match. Resan bar vidare till Örebro där BK Forward pliktskyldigt besegrades med 4–0.  

Kvartsfinalen spelades borta mot Örgryte IS och det blev en svår match där vi lyckades vända underläge 0–1 till seger med 2–1. Tråkigt nog var det bara 878 personer i publiken, vilket var en anmärkningsvärt låg siffra.

Matchhjältarna Niclas Larsson och Håkan Lindman efter kvartsfinalen på Nya Ullevi.

I semifinalen bar det återigen iväg till Göteborg men denna gång för möte med IFK Göteborg. 4411 åskådare fick uppleva ett av MFF:s snyggaste mål genom tiderna, när Jonas Thern med kvicka fötter och bländande teknik slickade den förlängda mållinjen och tog sig förbi tre motståndarbackar innan han sköt bollen i mål. Matchen slutade 2–0.

Nu är det dags för final och här är startelvan som ska plocka hem den 14:e cuptiteln till Malmö:

Malmö FF 
1. Jonnie Fedel
5. Jean-Paul von der Burg
2. Per Ågren
4. Roger Ljung
3. Peter Jönsson
6. Niclas Larsson
7. Jonas Thern
8. Stefan Schwarz
9. Joakim Nilsson
10. Leif Engqvist
11. Håkan Lindman

Reserver i MFF är Marcus Ekheim och Martin Dahlin, där den sistnämnde har haft svårt att matcha sin fantastiska fjolårssäsong då han vann skytteligan. Förhoppningsvis har han en framgångsrik framtid framför sig ändå.

Djurgårdens lite mer beskedliga väg till finalen började redan i omgång 4. Luleå FF/IFK, IFK Västerås, Bromölla, Älvsjö AIK och Göteborgs FF besegrades innan semifinalen mot Gefle IF. Det blev en jämn och hård match som Djurgården till sist vann på straffar.

I startelvan till finalen finns flera profiler men vi rekommenderar alla att hålla ett extra öga på den talangfulle ynglingen Jens Fjellström.

Djurgårdens IF
1. Anders Almgren
2. Glenn Schiller
3. Stephan Kullberg
4. Niklas Karlström
5. Leif Nilsson
6. Krister Nordin
7. Stefan Rehn
8. Kefa Olsson
9. Jens Fjellström
10. Steve Galloway
11. Glenn Myrthil

Var med när historia skrivs!

Djurgårdens IF – Malmö FF
Final i Svenska cupen
Torsdag 10 maj 15:00
Tele2 Arena

Köp matchbiljett
Köp resa med MFF Support

huvudpartners

officiella partners