Conny saknar bara SM-guld

Publicerad 23 maj 2011

Dags för årets höjdpunkt – derbyt som mestadels har allt. MFF mot HIF, en skånsk fotbollsklassiker.
Och saken blir förstås inte sämre av att det är de regerande mästarna som besöks av de regerande cupmästarna och vinnarna av Supercupen.

I höstas blev den allsvenska guldstriden en riktig rysare som MFF avgjorde i den sista matchen – HIF fick nöja sig med stora silvret. HIF-tränaren Conny Karlsson tror inte på någon repris i år. Visst ser han topplag i både MFF och HIF, men också en annan detalj:

– I fjol handlade det nästan hela hösten bara om HIF och MFF. Jag tror att fler blir inblandade i guldstriden i år, att massor av lag är med och kämpar ända in på mållinjen.

HIF har inlett årets aktiviteter på ungefär samma sätt som i fjol. Då kom första förlusten (Kalmar, borta) i 14:e omgången, i år var AIK i åttonde ronden först om att besegra HIF.

Sönderlästa
– På de åtta första matcherna tog vi 17 poäng och det är vi jättenöjda med, menar Conny Karlsson.

Men allt har inte varit frid och fröjd i det rödblå lägret. Spelet har emellanåt haltat, det har inte varit lika sprakande och chansskapande som i fjol:

– Nu är både HIF och MFF sönderlästa. Vi får inte samma utrymme som förra säsongen, menar Conny.
– Framförallt gäller det HIFs anfallare Alexander Gerndt och Erik Sundin.

Mindre trevlig fakta: bara i två (IFK Göteborg och Gefle) av de åtta första matcherna har HIF gjort mer än ett mål. Ett klent facit med tanke på tabellpositionen.

Ketchupflaskan fram
– Jag ser det som ett sparkapital. Det går ofta i stå för anfallare, men jag är inte det minsta orolig. Det kommer att lossna för de här pojkarna och då åker Ketchupflaskan fram, kommenterar Conny Karlsson med övertygelse i rösten.

Conny Karlsson har matchat sitt HIF vid två tillfällen på Swedbank Stadion. I september blev det 0-2 i något av en guldfinal – i mars tog HIF revansch och spelade hem Supercupen efter 2-1.

– Det var två mycket bra matcher. I Allsvenskan blev vi överrumplade av att MFF spelade betydligt längre än vanligt. De spelade förbi vårt mittfält som bestod av riktiga bollvinnare.

Och Supercupen?

– En match med hög puls och intensitet. Vår inledning med snabbt ledningsmål var riktigt vass.

MFF som HIF
Conny Karlssons åsikt om årets MFF-upplaga:

– MFF är i samma situation som vi. Motståndarna är pålästa och har hittat nycklar som begränsar våra möjligheter att skapa chanser.

Conny fortsätter:

– Både HIF och MFF har massor av spelare som kan avgöra matcher, men har ännu inte fått till det riktigt. Men det kommer.

Simon inhopparen
Den spelare i HIF som publiken i Malmö säkert är mest intresserad av är en 19-årig yngling, Simon Thern. Pappa Jonas var i slutet av 1980-talet intelligent spelmotor i ett MFF som vann allsvenskan fem år i rad. Sonen valde också Skåne då han lämnade Värnamo, men det var HIF som vann dragkampen om den talang som har alla förutsättningar att bli en riktigt stor spelare. Simon Thern checkade in i HIF förra året och nu anlitas han flitigt som inhoppare på vänsterkanten. Och han har redan presenterat sig för publiken på Olympia då han fräckt och respektlöst på slalommaner dribblade av fem Gefle-spelare innan han vackert placerade 3-0-bollen i det bortre hörnet. Ett riktigt klassmål. Tränaren Conny Karlsson om guldklimpen:

– Simon är en spelare med mycket stor potential. Han är teknisk och löpstark, har bra teknik och är utrustad med ett klokt fotbollshuvud.

UEFA-guld på bänkarna
Både Conny Karlsson och Roland Nilsson hade framgångsrika karriärer som spelare i IFK Göteborg. Dock aldrig tillsammans:

–Jag kom till IFK 1975 och slutade 1982. Några månader senare kom en ung Roland Nilsson till Blåvitt från HIF.

Gemensamt fört de två:

De har båda vunnit Uefa-cupen. Conny 1982, Rolle fem år senare.

– Och så möttes vi i slutspelets SM-final 1985. Mitt Örgryte slog då överraskande Blåvitt med Roland Nilsson, noterar Conny med illa dold förtjusning.

Framgångsrik karriär
Som tränare har Conny Karlsson under nio år varit verksam i Norge. I Sverige har han tränat fem klubbar, samtliga med framgång.
• Trelleborgs FF tog han först till Allsvenskan och räddade nytt kontrakt andra året.
• Landskrona BoIS förde han 1993 till Allsvenskan efter serieseger i division 1.
• Kalmar FF vann Superettan och klarade nytt allsvenskt kontrakt andra året.
• Assyriska spelade cupfinal ett år mot Elfsborg efter bland annat vinster mot Örebro, IFK Göteborg och Djurgården. Hösten 2009 hoppade han in som tränare mitt i säsongen och fixade en kvalplats till Allsvenskan. Det var med yttersta nöd som Djurgården bemästrade situationen.
• HIF vann Svenska Cupen i höstas och Supercupen i våras. Dessutom var stora silvret 2010 en riktig överraskning.
Imponerande meriter där det egentligen bara saknas en sak:
Ett SM-guld.

Text: Knut Knutsson

Läs mer inför matchen mot HIF i senaste numret av Avspark. I detta nummer kan man bland annat läsa om:

*Intervju med Ivo Pekalski
*Viktig information till alla derbybesökare
*Håkan Jeppssons krönika
*Intervju med Roland Nilsson
*För vi har slagit ut Inter…
*Conny saknar bara SM-guld

Klicka här för att ladda ner Avspark (pdf 11MB)