”Bra ledarskap är att göra komfortzonen större”

Publicerad 11 februari 2022 i Herr,Nyheter

I måndags spelades första avsnittet av Fråga MFF in. Här följer en textversion av Milos Milojevics svar på supportrarnas inskickade frågor.

Milos Milojevic på plats i Marbella och svarar på supportrarnas frågor. Foto: Ludvig Thunman.

Hur känns det hittills att träna MFF?@sjolinanton

– Det känns perfekt. Det känns fantastiskt. Killarna är jättebra och alla i personalen är professionella och duktiga, så det känns bra.

Vad är bra ledarskap enligt dig?@Caligula1910

– Om du som ledare kan vara fair med alla. Bra ledarskap är också att göra komfortzonen större, inte pusha spelarna ur komfortzonen men göra den större för varje spelare. Bra ledarskap för mig är också att jag måste ta ansvar för de dåliga delarna och de dåliga resultaten. Det är mitt att svara för. Det som jobbar med mig, spelare och stab ska inte få den stressen. Deras sak är att ge 100 procent och det andra ska de inte behöva stressa för.

Hur ska cupen vinnas? – @wilhelm1910040

– Den vinns om du vinner alla sex matcher. Det är enkelt. Jag tror att det är mer mentalt. Vi har länge klagat och vill inte spela på konstgräs och cupen spelas på konstgräs. Jag är ingen konstgräsman heller. Men vi kan inte välja. Det är svenska fotbollförbundet som väljer på vilket underlag vi ska spela. Det är en del vi inte kan påverka. Vi behöver bara glömma, köra och spela på vårt sätt. Spela vår bästa match varje match i cupen. Då tror jag att vi kan vinna cupen.

Är det en bra idé att träna på konstgräs innan en konstgräsmatch? – @Svempan

– Det är en stor fråga. Det har påvisats att flest meniskskador kommer när du byter under lag många gånger från konstgräs till gräs. Min personliga åsikt är att om vi ska träna på konstgräs måste vi träna lite mer än dagen innan match, kanske hela veckan. Då måste du också fundera på hur det påverkar truppen om de tränare en vecka på gräs och en vecka på konstgräs. 

Milos Milojevic och Anders Christiansen under en träning i Marbella. Foto: Ludvig Thunman.

Vad har du att säga till om när det gäller nyförvärv och försäljningar?@oliverbooth1 

– Det är helt enkelt ett samarbete där min del i detta är att berätta för Andreas vad jag känner att vi behöver i truppen. Sedan får han utvärdera det och prata med klubben om det finns resurser eller om vi ska prioritera andra till att börja med och följa spelare vidare. Vårt samarbete är bra. Det har gått kort tid, men det är också jätteprofessionellt, så det är för min del inget att klaga på.

Vad vill du uppnå med MFF under din tid här?@jensljunggren

– Jag vill vinna dubbeln. Det är en fin känsla som jag känner till sedan tidigare då vi vann i Serbien. Jag vill vinna dubbeln och jag vill att vi spelar i Europa varje år. Det är det som gäller. Om det kan gå tillsammans med att vi har två, tre bra försäljningar per år och att vi får fram många bra unga spelare. Det kan kanske inte komma tio på en gång, men en eller två varje år som etablerar sig som minst allsvenska spelare eller går vidare från oss, då är jag nöjd.

Hur lärde du känna Vito Stavjanin och vad är det som gör att du ser MFF som ”ditt” lag i Sverige@mathiaspihljaniemi

– Vito kom till Island och jag såg en match, jag tror Island–Sverige i U21, och den matchen spelades på Vikings plan. Jag kände inte Vito innan så på matchen hörde han att jag pratade serbiska. Han kom och började snacka och jag började tänka om det fanns några unga killar från Malmö som kan komma och hjälpa oss i Viking. Jag tror jag var huvudtränare i Viking Reykjavik då.

– Sedan när jag behöll kontakten med Vito började jag titta på Malmömatcher. Från Island är det inte så långt, det är ett flyg till Köpenhamn och tåg. Det var min första upplevelse med svensk fotboll och atmosfären som skapas på Stadion. Malmö på den tiden hade vunnit nästan alla matcher så det var fantastisk och jag följde klubben efter det.

Milos Milojevic vid spelarhotellet i Marbella. Foto: Ludvig Thunman.

Hur långt tror du att du kan ta Malmö FF i Europa? – @theo.medin

– Bra fråga. Hypotetiskt kan vi gå långt. Men det beror också på vilken cup vi spelar i. Spelar vi i Champions League, spelar vi Europa League, eller vad? Jag tror att med ännu lite mer erfarenhet och vi har spelat flera år i rad att vi kan få fyra till fem poäng i Champions League och gå vidare ur gruppen. 

– Det är mycket som påverkar. Jag tror att vi har större chans att gå vidare från gruppen om vi är i Europa League. Men helt klart vill vi försöka gå till Champions League och komma minst trea och gå vidare till Europa League.

Var hämtar du din inspiration som tränare i från?@maxhambe

– När jag började bli tränare kom inspirationen från gamla, gamla, gamla jugoslaviska tränare som Miljan Miljanic, Radomir Antic och dem. Min energi är närmast den tyska skolan. Det kommer från den tiden då Klopp var i Mainz och det började pratas om honom och Tuchel.  Jag började följa dem lite. Men man ska inte säga att jag är en kopia av Tuchel eller Klopp och jag vill aldrig bli det. Det är delar av dem som är bra, jag har mina egna bild av vad som krävs för att det ska bli bra. 

– Du måste ha din egen filosofi om hur du ska spela och min filosofi är att vi helt klart ska ha den intensitet och det tempo som Klopp och Tuchel har, men vi vill också ha en taktisk kunskap på högsta nivå som de bästa tränarna i Italien har. Min stil är att mitt lag måste veta exakt vad vi gör i alla situationer som kommer på planen.

huvudpartners

officiella partners