Blått en bok – knappast!

Publicerad 18 oktober 2005

Här kommer en enögd och blåögd ohämmad hyllning till boken Blått ett lag. Skall du läsa en bok om Malmö FF och fotboll i ditt liv så är det denna. Mats Weman är tillbaka – och han har gått från med beröm godkänt till untouchable!

Men låt oss gå nästan två år tillbaka till våren 2004. Roger Grym, förlagschef på Sportförlaget, kontaktar undertecknad för att höra efter intresset att göra en bok om Malmö FF. Den skall heta drömelvan och behandla de bästa spelarna i Malmö FF:s historia. Vi kommer snabbt fram till att det är en bra idé. Dock har Roger Grym inget förslag på vem som skall skriva den. Jag ger honom Mats Wemans nummer. – Ring honom. Är det någon som kan, och har intresset av att skriva en sådan bok så är det han. Roger Grym tar lappen.

Boken skulle vara klar till Skånemässan ifjol. Den blev ett år försenad. Varför? Därför att Mats Weman vet vad som krävs. Mats Weman är inte en författare i traditionell bemärkelse. Han är en artist och han har haft en passion och känsla för det här projektet. Likt en bergbestigare har han förberett sig minutiöst för att undvika alla faror på vägen. Inte någonstans fanns det utrymme för att slinta med händerna för då riskerar man att falla djupt och landa hårt. Han vet att alla, precis alla, kommer att ha åsikter om boken. Inte bara upplägget, utan valet av spelare, det språkmässiga, fakta och detaljer och på traditionell malmöitiska förkastas. Det måste bli perfekt – och det blev det!

Jag vet att förlagschef Roger Grym varit på gränsen till nervsammanbrott eftersom boken aldrig såg ut att bli klar men jag vet också att han idag är nöjd med resultatet.

Det finns inte många renodlade böcker om Malmö FF om vi bortser från Årsböckerna. Endast några få och Mats Weman har skrivit två av dem ”1979 När Malmö FF var näst bäst i Europa” som kom ifjol och nu ”Blått ett lag”. Troligen ligger de dessutom etta och tvåa på min personliga lista.

I boken ”Bilder av ett fotbollslag” skummas det vid ytan lite. Man behandlar hela MFF:s historia fram till 1985 på 120 sidor. Det är en bra bok, men den är inte ens nära Mats Wemans 400 sidor om de 16 bästa spelarna i Malmö FF.

I Mats Wemans reportage i tidskriften Offside och i boken ”1979 När Malmö FF var näst bäst i Europa” får man en inblick i hur noggrann Mats Weman är och hans känsla för detaljer. Han gör långa djupa intervjuer med personer. Han staplar inte bara fakta ovanpå vartannat utan ger personerna liv och karaktär. I boken ”Blått ett lag” blommar detta ut till fulländning. De sexton spelarnas porträtt vävs in i de fyra storhetstiderna sedan klubben bildades. Det är många öden, ibland sorgliga som presenteras i deras historiskt rätta miljö och de bärs upp och kompletteras med unika bilder. Detaljer som Eric Perssons hemtelefonnummer, Patrik Anderssons favoritspel som fyraåring och att flygbolaget som Staffan Tapper åkte till Milano med från Bulltofta hette Hill Air. Jag älskar det och jag vet att jag inte är ensam.

Jag ger boken det högsta betyg man kan ge en bok. Sportförlaget startades 1990 och har sedan dess get ut hundratalet böcker i huvudsak om sport naturligtvis men även lite annat. Jag struntar i vad Göteborgare, Dalmasar och Stockholmare säger. Detta är den bästa bok de gett ut och jag rekommenderar den varmt till alla fotbollsintresserade. Det är väl investerade pengar.
Till Mats Weman vill jag från hela mitt hjärta säga: Tack!

Patrik Jandelin, Malmö FF

”Jättebra bok. Den är välskriven och jag gillar framför allt berättelserna om de gamla spelarna.” Jan -Olov Kindvall, Malmö FF