Blågul nystart för Zlatan på Swedbank Stadion

Publicerad 17 juli 2010

– Det ska bli kul att få spela här hemma i Malmö. Jag ser fram emot att spela på den nya arenan, sa Zlatan Ibrahimovic på fredagens presskonferens i Swedbank Stadion, då vår störste spelare berättade att han är tillbaka. Tillbaka i landslaget, som spelar EM-kvalmatch mot San Marino på just Swedbank Stadion 7 september.

I november 2009, efter att Sverige för första gången på 10 år misslyckats att kvala in till ett stort mästerskap, VM 2010, bestämde sig Zlatan Ibrahimovic för att avstå från landslagsspel på obestämd tid. Nu, ungefär åtta månader senare är han tillbaka. Vid en presskonferens i Swedbank Stadion fredag eftermiddag kungjorde Zlatan Ibrahimovic och förbundskapten Erik Hamrén att Zlatan ställer upp för spel i landslaget igen.

Vid pass 13.00 var alla Fotbollssveriges blickar skarpt fokuserade på podiet i Swedbank Stadions mediecenter. Ryktet hade varit i omlopp ett par dagar och skulle nu bekräftas, när Svenska Fotbollförbundets landslagschef Lasse Richt, förbundskapten Erik Hamrén och så Zlatan Ibrahimovic trädde in. Erik Hamrén tog först till orda och berättade om sina kontakter med Zlatan sedan november.
– Jag förstod och respekterade Zlatans beslut att ta en timeout från landslaget. Vi har talats vid några gånger på telefon, men annars har jag lämnat honom i fred så mycket som möjligt, sa Erik Hamrén.
– Några dagar innan midsommar besökte jag Zlatan här i Malmö, och vi hade ett riktigt bra möte. Vi snackade fotboll i tre och en halv timme, och om jag inte hade varit tvungen att slänga mig i en taxi för att hinna med flyget hade vi kunnat snacka i några timmar till!

Och i onsdags fick förbundskaptenen så det positiva beskedet: Zlatan hade bestämt sig för att spela med landslaget igen.
– Jag blev riktigt, riktigt glad. En motiverad Zlatan är guld värd för svenska landslaget, ja för alla lag skulle jag vilja säga; i mina ögon är han en av världens absolut bästa spelare. Men det spelar ingen roll hur bra man är om man inte riktigt känner för det. För mig har det varit avgörande att Zlatan är motiverad att spela, därför har det för mig aldrig handlat om att försöka övertala honom. Nu brinner han för det och det känns riktigt bra.

Zlatan Ibrahimovic var själv inne på samma linje när han berättade om sitt beslut att ta timeout och sitt beslut att återvända.
– När vi inte tog oss till VM tappade jag all motivation, hade ingen lust att spela och jag tog beslutet att göra ett uppehåll från landslaget. Det har varit både positivt och negativt under de här månaderna. Positivt har varit att jag fått komma ifrån landslaget och hunnit tänka. Det negativa har varit – att man saknat landslaget och landslagsfotbollen, att få bära landslagströjan och få spela inför svenska folket. Det har jag alltid sagt: jag är stolt varje gång jag spelar i landslaget.

Bit för bit har så lusten att spela i landslaget återvänt för Zlatan, och de avgörande faktorerna bakom återkomsten verkar ha varit det långa mötet med den nye förbundskaptenen – samt inte minst att se på VM.
– I början ville jag inte ens prata om landslaget. Men den senaste månaden har suget kommit tillbaka och jag har saknat landslaget. Jag såg inte hela VM, men när jag såg de sista matcherna och såg de andra vinna… då fick jag suget: man hade velat vara där själv. Man vill vara på den nivån, spela internationell fotboll, representera sitt land, sa Zlatan.
Och tillade, med ett leende:
– Och sen tycker jag att de bästa spelarna ska vara med i landslaget.

Zlatan om kontakterna med Erik Hamrén:
– Inför varje landslagssamling har Erik ringt mig och kollat läget, men han har samtidigt också visat respekt och gett mig lugn och ro att tänka igenom allt. Vi hade ett möte i Malmö hemma hos mig, och som Erik sa – vi hade kunnat snacka en hel dag. Sedan ringde jag upp honom ett par dagar senare och sa att om jag var välkommen så kan du räkna med mig. Om jag blir uttagen… så ställer jag upp, på alla matcher. Om Erik vill ha med mig och möta ett Korpen-lag så kommer jag…!

Det är något av ett nytt landslag som Erik Hamrén har börjat bygga: ett nytt spelsystem med 4-2-3-1 och med många nya, unga spelare i vad som blir ett visst generationsskifte. Utan tvekan verkar Zlatan Ibrahimovic lockas av nydaningen.
– Det känns kanon att vara tillbaka, jag känner mig verkligen taggad. Nya, unga spelare som kommit in, nya idéer från Erik som kommer med ett nytt spelsystem. Hela projektet känns spännande – och så har Erik lovat mig en medalj! sa Zlatan.
– Nu börjar en ny resa, och jag vill vara med från början. Det känns som att jag gör landslagsdebut igen i nästa landskamp. Jag hoppas vi kan bygga upp något stort, vi ska jobba tillsammans och hoppas på det bästa. Det viktigaste är nog att ha en stark mentalitet och en vinnarinstinkt, då är jag säker på att vi kommer att lyckas.

Med återkomsten till landslaget blir också Zlatan Ibrahimovic lagkapten igen, men den här gången delar han rollen med Anders Svensson.
– Zlatan kommer att bära bindeln och leda laget på plan, medan Anders kommer att avlasta, till exempel gentemot supportrar, sponsorer och media, förklarade Erik Hamrén.

Med Zlatan tillbaka i landslaget väntar nu en riktig godbit för Malmöpubliken: stadens store son på hemmaplan i tävlingsmatch! Den 7 september spelar Sverige sin andra hemmamatch i EM-kvalet, mot San Marino – på Swedbank Stadion.
– En av anledningarna till att jag kommer tillbaka är att få spela inför svenska folket, och det ska bli kul att få spela här hemma i Malmö. Jag ser fram emot att spela på den nya arenan, sa Zlatan Ibrahimovic.

Vi är många, många som ser fram emot samma sak.

Tobias Christoffersson