Binaku: ”Om man vill vinna titlar är det här man ska vara”

Publicerad 30 december 2017 i Nyheter

MFF-nyförvärvet Egzon Binaku berättar om varför han valde Malmö FF, hur han ser på sig själv som spelare och återseendet med de gamla lagkamraterna Alexander Jeremejeff och Carlos Strandberg.

Det var på våren 2015 som Egzon Binakus första och hittills enda allsvenska mål kom. I den 87:e minuten, vid ställningen 2–0 till BK Häcken, byttes han in på Swedbank Stadion. Två minuter senare hade han prickat in trean till ytterligare sveda för MFF.

– Det var min andra allsvenska match. Jag kom in sent, vi fick en kontring och jag chippade in bollen, minns Egzon Binaku.

Två och ett halvt år senare har han skrivit på kontrakt för just Malmö FF. Anledningarna till att han tackade ja när erbjudandet kom var flera.

– Det är Sveriges bästa klubb och det finns väldigt många supportrar runtomkring. När man spelar i MFF har man också större chans att komma till landslaget. Men det absolut viktigaste är titlarna. Om man vill vinna titlar är det här man ska vara.

Egzon Binaku har förvisso redan varit med om en titel – Svenska cupen 2016. Fast under finalen satt han på läktaren och därför vill han inte riktigt räkna den. Han tror att det blir fler chanser att vinna i den himmelsblå tröjan istället.

– Det finns en speciell vinnarmentalitet här. Förlorar MFF en match så är stämningen att det aldrig får hända igen. MFF är ett offensivt lag som släpper loss spelarna kreativt. Jag tror att jag kommer att passa bra in där på kanten med mina offensiva egenskaper. Jag gillar att utmana en-mot-en och är bra på att försvara mot det också.

Den gångna säsongen gjorde han 22 matcher och två målgivande passningar när BK Häcken till slut landade på en fjärdeplats i tabellen. Genombrottet belönades dessutom med en plats i sommarens U21-EM.

– Det var en bra säsong för mig. Jag utvecklades som spelare och blev mer komplett både offensivt och defensivt. Att spela i U21-EM var inte något jag tänkte så mycket på innan säsongen, så det var stort för min del. Det är en bra erfarenhet att ha känt på en sådan turnering.

I Malmö FF blir det ett återseende med två gamla lagkamrater. Egzon Binaku har tidigare spelat med både Alexander Jeremejeff och Carlos Strandberg.

– Jeremejeff är en väldigt bollskicklig spelare, en teknisk kombinationsspelare och en bra target. Carlos är mer en djupledslöpande tank. Det ska bli riktigt roligt att spela med dem.

Att han känner ett par andra spelare sedan tidigare är ett plus men inte avgörande för att han ska trivas i MFF. Det viktiga är att det finns en bra kemi i gruppen, berättar han.

– Man ska ha en bra gemenskap. Det är det viktigaste. Jag kan nog vara en glad och rolig person att ha i omklädningsrummet. Men i början vill man väl försöka komma in i det i först. Sen kan jag nog vara en pratglad kille.

Utanför jobbet är det umgänge med vänner och tv-spel som gäller. Men idrottsintresset sträcker sig längre än bara fotboll.

– Basket är en rolig sport att kolla på och det har också blivit ett intresse med åren. Det hade varit roligt att göra en dunk på Jeremejeff, haha.

Följ Egzon Binaku och Malmö FF säsongen 2018 – köp årskort!

huvudpartners

officiella partners