Bengtsson om livet hemma i Malmö

Publicerad 08 augusti 2015 i Nyheter

Efter fem och ett halvt år i Tyskland och Holland flyttade Rasmus Bengtsson hem till sin moderklubb för att åter drar på sig den himmelsblå tröjan och för att, efter år av längtan, göra sin riktiga A-lagsdebut.
– Jag är väldigt glad över att vara tillbaka i Malmö. Jag har fortfarande en del att visa på fotbollsplanen, och det kommer, men livet utanför fotbollen är väldigt enkelt nu när jag är hemma igen, säger Bengtsson.

Rasmus Bengtsson tog sina första fotbollssteg i MFF:s fotbollsskola och gick därefter igenom alla åldersgrupper innan han som anfallare(!) nådde A-laget där konkurrensen för lärlingen blev för stor och som 20-åring valde Rasmus att dra på sig en något blåare tröja några mil söderut. I Trelleborgs FF konverterade anfallaren om till mittback vilket var starten på en ny fotbollsresa som via ett framgångsrikt U21-EM på hemmaplan tog honom till både Hertha Berlin i Tyskland och Twente i Holland.

Den 25:e mars skrev Rasmus Bengtsson åter på för MFF och när han några dagar senare ankom till Malmö för att installera sig på Swedbank Stadion körde mittbacken inte in via trädallén ifrån Stadiongatan fram till sin nya hemmaarena som de andra spelarna. Istället föll Rasmus in i gamla vanor och svängde in vid Eric Perssons väg och parkerade på Kulan, som han gjort så många gånger förr, innan han lyfte blicken och insåg att det gått några år sedan sist, och att laget inte längre hade sitt omklädningsrum på Malmö Stadion utan på Swedbank Stadion.

Efter drygt fyra månader i Malmö är Rasmus Bengtsson nöjd över sin tillvaro och känner en glädje över att vara hemma i MFF igen och att han äntligen fått göra sin efterlängtade A-lagsdebut.

– Allting runt omkring har varit som jag förväntade mig. Tyvärr har jag haft lite småproblem med skador nästan hela tiden. Men jag är väldigt glad över att var till- baka i Malmö. Jag har fortfarande en del att visa på fotbollsplanen, och det kommer, men livet utanför fotbollen är väldigt enkelt nu när jag är hemma igen, säger Rasmus Bengtsson.

Du lämnade Holland där de spelar man-man och kom till Allsvenskans zonspel. Hur har du upplevt skillnaden?
– Det har blivit bättre och bättre. De första matcherna var man kanske lite inriktad på man-man men ju fler matcher som jag spelat har jag kommit in i zon-spelet bättre, berättar Rasmus och fortsätter.

– Där har varit någon gång där man fått tänka under matcherna att inte gå ut på någon utflykt utan att hålla min position. Det är aldrig bra när man tänker för mycket ute på planen, du ska mest bara göra det. Men det känns absolut som att det går åt rätt håll. 

Rasmus Bengtssons familj är himmelsblå och med en broder som står upp på Roys hörna får mittbacken hela tiden ta del av hur snacket går bland MFF-sup- portrarna.

– Jag får en del rapporter av honom om vad som händer på läktarna och hur snacket går och hur supportrarna tänker. Det är bara kul.

– Jag vet ju själv hur det är, jag har också varit supporter och hål- lit på lag och vet hur snacket och tankarna går. När laget förlorar vill man ha in nya spelare och när laget vinner är allt guld och gröna skogar.

– Ibland måste man dock stanna upp ta in hela bilden och hur allt är med nya spelare och så innan man börjar delge sina tankar. Efter Norrköping borta var det ett snack med våra supportrar efter matchen och jag kan förstå dem. Det var en lördag, fint väder och de tagit sig hela vägen upp till Norrköping och så tappar vi 1-0 till 1-3. Det är klart att de är frustrerande. Vi spelare har samma känsla. När vi förlorar och det inte går som vi vill är det självklart att vi också känner frustration.

”RAD MED SEGRAR”

– Vinner vi en match så är det tvärtom. Vi har hela tiden haft känslan av att alla topplag kommer att tappa poäng. Hade vi spelat i en annan liga hade poängtappen nu senast vara väldigt kännbara, men nu när Allsvenskan så pass jämn så att om man bara kommer in i en bra rad med segrar så är man med igen.

Hur stor är en hemmamatch mot IFK Göteborg för dig?
– Matcher mot IFK Göteborg är alltid grädde på moset i Allsvenskan, det blir knappt större än så. En sådan match ligger alltid och kittlar i bakhuvudet.

Är det den största matchen i Allsvenskan för MFF?

– Det är svårt att säga, det beror på hur säsongen ser ut. För några år sedan var det HIF och MFF som låg i toppen och krigade och då var det Skånederbyna som var
det största. Jag tycker nog att ett derby är det största, förutsatt att bägge lagen ligger i topp, men som det är nu med MFF och Göteborg, två historiska klubbar, så är det klart att söndagens match kommer att bli stor. 

Texten kommer ifrån matchprogrammet Avspark som producerats inför Malmö FF:s hemmamatch mot IFK Göteborg söndagen den 9 augusti.

Malmö FF – IFK Göteborg
Söndag 9/8 klockan 15.00
Swedbank Stadion.

Biljetter hittar ni i MFF Shopen, via ticnetombud eller på ticnet.se

huvudpartners

officiella partners