Bengtsson: ”Full fokus på Svenska cupen och Allsvenskan”

Publicerad 02 februari 2016 i Nyheter

Rasmus Bengtsson är glad över att stora delar av fjolårets lagstomme är kvar och gläds när han får höra om det stora årskortsintresset och att det tycks finnas en stor revanschlust hos MFF-publiken.
– Det är en känsla som jag delar, säger Rasmus Bengtsson.

Malmö FF:s fystränare, Ben Rosen, har valt att dela in lagets träningspass i färgerna grönt, gult och rött för att visa hur passets träningsmängd kommer att vara. Tisdagen den andra februari gick under färgen röd och på förmiddagen samlades laget i hotellets gym för ett styrkepass och senare på eftermiddagen åkte laget ut till Sport City för en högintensiv fotbollsträning med högt bolltempo och många löpningar.

Efter att Rasmus Bengtsson hunnit hämta andan efter dagens pass berättade mittbacken att han än så länge är nöjd med årets träningsläger.

– Vi har bra hotell, bra träningsplaner och bra väder. Det är svårt att säga så mycket mer då vi mest tränat de två första dagarna och inte riktigt kunnat utforska mer. Det är stort sett samma tema på alla läger: träna, äta och vila. Sen vill man gärna komma iväg lite för att se något – något jag hoppas vi ska kunna göra i dagarna, säger Rasmus Bengtsson.

Under höstens Champions League-resor delade Rasmus rum med MFF:s lagkapten, Markus Rosenberg. I Dubai delar spelarna på större lägenhetsliknande hotellrum och de båda malmöpågarna har fått sällskap av Johan Wiland, Fredrik Andersson, Anton Tinnerholm och nyförvärvet Anders Christiansen.

– Det funkar väldigt bra. Vi har vårt gemensamma vardagsrum där man kan umgås med de andra och sen när man vill vara lite mer för sig själv är det bara att gå in på sitt rum. De andra spelar väldigt mycket kort ute i vardagsrummet. Jag är själv ingen kortkille men sitter ändå med och snackar med de andra.

Trots att Sverige och Danmark ligger nära varandra och språken nästan är desamma är det många som fegar och direkt går över till engelska när det ska kommuniceras med en ifrån grannlandet. Rasmus försäkrar att så inte är fallet i deras rum.

– Vi varierar lite. Jag kan lite danska samtidigt som han kan lite svenska sen har vi Johan Wiland i samma rum som är bra på danska. Det är först när ingen av oss förstår som vi får gå över till engelska.

Vilken typ av människa är Anders?
– 
Han är en lugn och trygg person. Han är ”fin” som man säger på danska.

Vilken typ av människa är du i de här sammanhangen?
– 
Jag är en kameleont. Jag fungerar och passar in med de flesta.

”Bli ett mer bolltryggt lag”

Allan Kuhn är nu inne på sin tredje vecka som MFF-tränare och Rasmus Bengtsson känner redan att lagets nya huvudtränare hunnit sätta sin prägel på träningarna. Det är lite mer fokus på passningsorienterad fotboll och att vi ska bli ett mer bolltryggt lag. Tanken är att vi ska äga bollen i stort sett alla matcher och därför är det mycket fokus på passningsövningar och mottagningsspel. Jag hoppas att vi ska hitta en bra variation.

Allan ser gärna att ytterbackarna går högt upp i banan och därmed lämnar över ett större defensivt ansvar på mittbackarna. Hur går dina tankar kring det?
– 
Gör vi inte det på ett bra sätt kan vi bli straffade. Men vi vill vara ett spelande lag med mycket bollinnehav och då kan defensiven möjligtvis bli lite lidande. Även fast att jag inte hoppas att det ska bli så. Är vi bara tillräckligt bolltrygga och kommer till mycket avslut och tar frisparkar vid rätt lägen så ska vi inte bli straffade. Försvarsspelet kommer att vara viktigt för oss och det startar högt upp i banan. Tappar vi bollen ska vi vinna tillbaka den snabbt.

I skrivande stund har det sålts 9600 årskort jämfört med 7147 vid samma tidpunkt i fjol och Bengtsson blir glad när han får höra om det stora intresset och MFF-publikens revanschlust.

– Det är en känsla som jag delar. Förra säsongen blev det lite för mycket fokus på europaspelet. När jag kom hem i mars förra året var det väldigt mycket fokus på kvalet till Champions League och det var många som påpekade att vi skulle ta oss dit igen. Man själv ryktes kanske med i det snacket och att fokuset på Allsvenskan försvann. Nu känns det mer som att det är full fokus på Svenska cupen och Allsvenskan. Det ska bli väldigt roligt när allt drar igång på allvar.

Förra året hade ni svårt att hitta fokus till de mindre matcherna, hur ska ni göra för att klara av det i år?
– 
Du ska vara ödmjuk inför uppgiften. Vi kan ha fantastiska fotbollsspelare men man måste vara ödmjuk och verkligen göra jobbet till 110 procent. Inte minst i Allsvenskan som är en sån jämn och speciell liga på sitt sätt. Där måste vi ge 100 procentiga arbetsinsatser i varje match.

Vad betyder det att stora delar av fjolårets lagstomme är kvar?
– 
Det betyder mycket. Vi har fått behålla i stort sätt hela truppen intakt och dessutom spetsat till den med Anders (Christiansen) och Örnen (Vidar Örn Kjartansson). Nu har vi något att bygga vidare på och alla är med ifrån början, avslutar Rasmus Bengtsson.

Följ med på årets resa tillsammans med resten av MFF-familjen – bli årskortsinnehavare 2016!

Köp ÅRSKORT

huvudpartners

officiella partners