Bengaler: Varför gör inte MFF något?

Publicerad 31 maj 2013

I samband med derbyt brändes det så mycket bengaler att inmarschen försenades och många personer drabbades av obehag. Medlemmar, årskortsinnehavare, drabbade och media har hört av sig och undrar: Varför gör inte MFF något?

Vi ställde frågan till MFFs säkerhetschef Peter Narbe:

– Ja, det är inte så konstigt att man undrar det när man bara ser det från sidan. Men tyvärr är det inte en så enkel fråga. Grunden är att alla våra vakter lyder under polisens befäl när det kommer till större insatser. Vi kan inte utan att få ett klartecken från polisen, gå in på ståplats med vakterna och börja göra gripanden.

– Polisen gör i detta fallet avvägandet mellan riskerna kring själva brännandet och riskerna det skulle innebära ifall man gick in på ståplats med kraft. Och man kan ju fråga sig hur reaktionerna hade varit ifall vi gått in och det blivit tumult där tredje man blivit drabbade?

Men hur kommer bengalerna in? Det rör ju sig inte om några enstaka?

– Det finns många sätt att smuggla på, inte minst i underkläderna. Vi genomför visitationer, men vi kan aldrig kolla varenda en som ska in på Stadion, det har vi inte resurser till och det skulle innebära orimliga köer för hela den stora majoriteten som aldrig ens tänkt tanken att ta in en bengal.

– En annan sak som komplicerar det hela är att Swedbank Stadion är en arbetsplats och skola där en mängd människor passerar varje dag, även matchdagar. Vi kan inte stänga den helt och hållet förrän några timmar innan match, och då kan bengalerna redan vara inne.

För att bättre förstå hur Polisen funderar ställde vi samma fråga till matchens arenabefäl, Carl-Axel Andersson:

– Vi är alla lika frustrerade. Vi har en publik på x-antal tusen att ta hänsyn till. Där måste vi väga konsekvenserna av ett ingripande. Vi får inte göra något som bidrar till ett våldsamt upplopp till exempel.

– Det vi istället gör är att försöka identifiera de som bränner och sedan ta dem efteråt. Där har vi redan gjort ett gripande för framkallande av fara.

– Samtidigt för vi nu diskussioner internt om att vi kanske måste hitta ett annat sätt att jobba, där vi kanske också måste vara beredda att göra insatser direkt.

För MFFs del innebär bränningarna avsevärda böter och en stor irritation bland den övriga publiken. MFFs vd Per Nilsson menar att klubben tydligt tar avstånd från den här typen av bränningar:

– Vi har ett årsmötesbeslut på att vi ska utreda om det går att genomföra bengaltifon på laglig väg. Men fram tills dess är det förbjudet och vi har inte råd med de här böterna. Vi jobbar varje dag med att hitta besparingar. Vi skär ned på personal, vi drar ned på service och jagar kostnader på alla sätt. Böterna känns, det är inget snack om saken.

– Som arrangör har vi också ett ansvar för att evenemangen är så säkra och trygga som det bara går, och det är klart att rök och eld inte hjälper till i det arbetet. Vi har bett de grupper som håller på med det här att sluta, och vi upprepar vårt budskap: idag är det förbjudet att elda på läktaren, det måste alla respektera!