Ben och hans GPS

Publicerad 01 februari 2014

Under sina år i Southampton introducerade Ben Rosen ett GPS-system för premier league-klubben som kan övervaka spelarnas varenda rörelse och hur mycket belastning de utsätter sina kroppar för under match. Nu har MFFs nya fystränare tagit tekniken till Sverige och Malmö FF

– Varje spelare får en GPS-sändare som hjälper oss att se hur mycket de springer under en match, hur snabbt de rör sig, hur mycket belastning de utsätter varje ben för bara för att nämna några saker. System kan gå ner i detalj och bland annat berätta hur hårt nedtramp varje spelare har. För oss i ledarstaben gör detta att vi vet vilka övningar vi ska använda och när. Det kan vara allt ifrån att vi bestämmer för att vissa spelare inte ska vara med på någon specifik övning till att ändra om i övningens upplägg så att vi får ett bättre tempo, berättar Ben Rosen.

Leveransen av GPS systemet kom i dagarna och gårdagens match mot New England Revolution innebar matchpremiär.

– Efter nästa match kan vi jämföra de båda matcherna för att se om där finns några mönster i vår prestation och om vi jobbar hårdare under vissa perioder av matchen. Det kan även berätta om hur mycket energi varje spelare använt och hur vi ska lägga upp den kommande träningen.

Innebär detta att träningen kommer att bli mer individuell sett till arbetsbördan?
Både ja och nej. Jag vill inte påstå att detta innebär att vissa spelare bara göra vissa övningar. Det är mer att vi kan se att en spelare behöver träna mer än vad träningspasset erbjuder och då kan den spelaren få göra några extra övningar efteråt för att komma upp till sin nivå. Likadant kan det vara åt andra hållet då vi kan säga åt en spelare att gå av från träningen tidigare då han redan är väldigt trött.

Ben Rosen arbetade med GPS-systemet i Southampton i tre år och var även personen som introducerade Premier League-klubben för tekniken.

– GPS-system var det som gjorde att jag kom till Southampton från början och sedan utvecklades min roll. I början var vi runt två-tre lag som använde systemet i ligan och nu anväder alla det. Lag utanför Premier League som Barcelona och det tyska landslaget använder det.

Är det inte svårt att konvertera statistiken så att den fungerar i det praktiska på fotbollsplanen?
– Jo, så är det. Jag tror att det är där min erfarenhet kommer till användning. Jag spenderade minst 18 månader på att lära mig systemet och hur jag skulle omformulera alla siffror så att det hjälpte oss ute på planen. Detta var en av sakerna som jag sa till klubben att jag väldigt gärna såg att vi investerade i redan när vi hade våra första samtal. Jag visade upp systemet och berättade om fördelarna. Jag tror inte det finns någon annan i Allsvenskan som använder sig av systemet och det visar bara att vi i Malmö FF försöker ligga ett steg före alla andra.