Behrang Safari: ”Början på något nytt”

Publicerad 18 januari 2016 i Nyheter

Den här intervjun publicerades på MFF.se 2016-01-18, i samband med att Behrang Safaris övergång offentliggjordes.

Sedan Behrang Safari lämnade Malmö FF år 2008 har han bland annat hunnit med att vinna fyra schweiziska ligatitlar och bli belgisk mästare två gånger. Nu kommer han tillbaka till Malmö för att vinna titlar i Sverige.

Den 30-årige vänsterbacken ansluter till MFF i sommar. Först ska han spela klart säsongen med FC Basel som varit hans klubb i sex av de åtta åren utomlands. Schweiziska Super League har vinterpaus och i helgen spelade FC Basel träningsmatch mot Nikola Djurdjics FC Augsburg. 

Hälsade du på honom? 

– Under matchen ropade jag ”Heja Malmö” och då vände han sig om och log mot mig. 

Vad har lett fram till beslutet att komma tillbaka till MFF? 

– Jag har fått erbjudanden från andra europeiska klubbar men vill komma hem till Malmö FF. Malmö har funnits i mitt huvud sedan vi började prata om att flytta hem. Jag hade inte kunnat tänka mig något annat lag i allsvenskan. Efter många funderingar och diskussioner var det ett gemensamt beslut med familjen. Vi har märkt hur mycket barnen trivs att vara i Sverige när vi varit där på semester. Det känns rätt både för familjens skull och för mig personligen. 

Kan du utveckla varför det är just MFF som gäller? 

– Det är där allting började. MFF har betytt jättemycket för mig. Klubben gav mig chansen att blomma ut och ta steget ut i Europa. Det är självklart att jag vill återvända dit. 

Du har skrivit på ett kontrakt på fyra och ett halvt år. Känner du att MFF är slutstationen för dig? 

– Absolut, men samtidigt är det början på något nytt. Jag kommer inte hem för att trappa ner. Det MFF gjort de senaste åren är helt magiskt och jag vill ta del av det. Jag vill också vinna allsvenskan och komma ut i Europa med Malmö FF.  

Vad ser du fram emot att kunna bidra med i MFF? 

– Med åren har jag fått mycket erfarenhet som jag känner att jag vill dela med mig av.  Jag hoppas att jag kan hjälpa unga spelare att utvecklas. Sen är jag alltid en glad prick som är bra att ha i laget. Jag vill pusha mina medspelare och få fram det bästa i dem. Så jag hoppas att jag kan tillföra saker både på och utanför plan. 

Du har spelat utomlands i åtta år men bara i två olika klubbar. Är du en person som uppskattar trygghet och kontinuitet? 

– Jag tror att jag alltid behövt lite trygghet för att kunna få ut max. De första tre åren i Basel var fantastiska. Jag fick vinna ligan, spela i Champions League och tog en landslagsplats. Då fick jag också möjlighet att spela i de större ligorna men det blev en flytt till Anderlecht och många undrade varför. Det är inte något stort steg åt något håll egentligen. Men jag ville ha en ny utmaning och dessutom vara säker på att få fortsätta spela i de europeiska turneringarna. Det var helt rätt beslut. Jag vann ligan och fick spela i Europa League och Champions League.  

– Sen kände jag att jag inte trivdes jättebra i Belgien. Och då kommer vi tillbaka till det där med tryggheten. Jag visste vad jag hade i Basel. Återigen hade jag kunnat välja klubbar i Tyskland eller Italien men att vinna titlar och spela i Europa har betytt så mycket för mig. Det blev Schweiz igen och det har jag aldrig ångrat. 

Hur har du förändrats och utvecklats sedan du lämnade Malmö FF för snart åtta år sedan? 

– Med mig är det mycket skratt och ståhej. Jag försöker alltid vara positiv. Det har varit bra att ha i svåra stunder och där har jag inte förändrats. Men som spelare har jag så klart utvecklats, särskilt på den defensiva delen. Innan var det roligast att bara springa framåt. Men det har ändrats med åren. Jag tar ett större defensivt ansvar och ett större ansvar generellt på planen. 

– Som människa har jag blivit tryggare i mig själv efter att jag skaffade familj. Det ger också resultat på planen. Man grämer sig inte allt för lång tid efter en förlust. När jag var yngre satt sådant i länge men nu vet jag att det bara är att fokusera på nästa match. 

Hur uppfattar du att Malmö FF har förändrats sedan du var här senast? 

– Det var en storklubb även då men det känns som att den blivit ännu större. Nya stadion tror jag har hjälpt till en hel del. Sen har det varit magiskt med två år i Champions League. Det är stor skillnad från när jag var där. 

Du gjorde allsvensk debut för MFF guldåret 2004. Vad minns du från det? 

– Jag tror det blev tre inhopp för mig så jag kände mig kanske inte så delaktig. Men om någon frågar så är det klart att jag säger att jag var med, haha. Fast jag fick inte medalj. 

Det blir nya chanser till det. Vi slutade ju femma i allsvenskan förra säsongen och siktar på revansch i år. Vilken känsla har du inför säsongen? 

– För mig är det självklart. Vi ska vinna. Det är så inställningen är i klubben och det är så det ska vara. Jag har vunnit ligatitlar sex år i rad så det är det enda som gäller för mig. Jag ska försöka hjälpa till så gott det går.  

Du är varmt välkommen när du kommer i sommar. Finns det någon i laget du känner sedan tidigare? 

– Jag har en del kontakt med Markus Rosenberg. Vi har pratat om mina planer att söka mig tillbaka till MFF och han tycker det är jättekul och tror att jag kan tillföra något. Så det var kul att höra. Det han gjort i sin comeback är helt magiskt. Det är jättesvårt att komma tillbaka och göra det bra men han har varit fantastisk. 

Hur känner du dig nu inför din comeback? 

– Jag är extremt glad över det här beslutet. Jag ser fram emot tiden i Malmö FF. 

Missa inte Behrang Safaris återkomst. Köp halvårskortet och få sommarens och höstens alla hemmamatcher på ett kort.

huvudpartners

officiella partners