Behrang Safari – bäst 2007!

Publicerad 03 december 2007

… i alla fall enligt hemsidans omröstning, som till slut stod mellan Behrang, Anders Andersson och Jonas Sandqvist. Och med nästan hälften av rösterna vann ”Berra” med besked.
– Det har känts bra hela året. Jag tycker att min utveckling har gått framåt lite grann hela tiden, säger Behrang själv.

Under de sju månader som utgjort den allsvenska säsongen har hemsidan genom omröstning korat Månadens spelare. Från april till och med oktober har fem spelare fått det äran, varav två man två gånger, nämligen Anders Andersson (maj och juni) och Behrang Safari (september och oktober). Övriga vinnare Junior (april), Labinot Harbuzi (juli) och Jonas Sandqvist (augusti).

Med säsongen avslutad kändes det intressant att se också vem en Årets spelare skulle kunna bli. Vi lät besökarna välja en av tre kandidater i trion Anders Andersson, Behrang Safari och Jonas Sandqvist – de spelare som totalt fått såväl flest procent som flest antal röster av de drygt 16 000 personer som röstat under de sju månadsomröstningarna.

Under tio dagar inkom totalt 1 892 röster, och de fördelades så här:
Behrang Safari 48, 9 %
Anders Andersson 36, 7 %
Jonas Sandqvist 14, 3 %

Vinnare alltså Behrang Safari!

’Omtumlad’ och ’överväldigad’ är kanske lite väl starka uttryck för sammanhanget, men segraren låter klart överraskad och klart glatt överraskad när hemsidan slår Behrang en signal för att säga

Grattis!
– Tack! Det var riktigt kul att höra!

Vad tycker du själv om din säsong?
– Det har känts bra hela året. Jag tycker att min utveckling har gått framåt lite grann hela tiden. Mitt mål för året var att få spela så mycket som möjligt, och det har jag fått göra.

Definitivt. Startspelare i 24 matcher, avstängd en och sjuk en; Behrang Safari har varit så ordinarie man kan bli – men positionen har däremot varierat. Sören Åkeby ägnade de första 16 matcherna åt att tålmodigt spela in ”Berra” som vänsterback, för att sedan flytta upp honom igen till den vänsteryttermittsplats han oftast besatte 2006 (18 matcher totalt då) – och på slutet blev det till och med två matcher på höger yttermittfält.

Till Sydsvenskan sa du nyligen – apropå att du är kandidat till Skånebragden – att du nu bestämt dig: det är vänsterbacken som gäller. Varför det?
– Det finns få riktigt bra vänsterbackar, även ute i Europa, och jag tror jag har bra förutsättningar att bli en bra, offensiv vänsterback. Men jag spelar förstås där tränaren säger…
Är det inte svårare och mer krävande att vara offensiv vänsterback än yttermittfältare?
– Det defensiva ansvaret är stort, förstås, men samtidigt är det mer löpningar upp och ner hela tiden som yttermittfältare.

Det låter som att det finns lite tankar på vart karriären kan bära vidare; de flesta tippar nog också att det är Behrang Safari eller kanske Jonas Sandqvist som står på tur till export från MFF – förr eller senare.

Vad har du för tankar på karriären?
– Det är klart att jag vill ut i Europa, pröva vingarna och se om jag kan flyga… men jag har ett år kvar på kontraktet, och så länge jag inte själv hör någonting fokuserar jag på att spela så många matcher som möjligt i MFF.
Hur kan nästa steg se ut?
– Tja, Juventus eller Barcelona direkt är kanske att ta sig vatten över huvudet… men ett holländskt lag; fortsätta utvecklas där, och sen kanske vidare, det kan nog vara ett lagom steg.

Vad har du för mål för 2008?
– Att fortsätta som jag gjort hittills, fortsätta utvecklas – och att det går bra för laget, det är det viktigaste.
Vad vill du förbättra?
– Ja… allt! Jag vill bli en så bra och komplett fotbollsspelare som möjligt. Som back vill jag framför allt förbättra spelförståelsen och mitt positionsspel, lära mig spela smart.
Därvidlag har du en mentor på nära håll i din backkollega och den här omröstningens tvåa Anders Andersson.
– Absolut! Han är bra på att stå rätt och springa smart, och han har hjälpt mig mycket under året.

Under 2006 kunde man rätt ofta se hur du liksom tog slut i matcherna i andra halvlek. Så har det inte varit alls på samma sätt i år.
– Jag var ny i laget då och anspänningen inför matcherna tog mycket på krafterna – jag var nervös. I år känner mig tryggare ute på plan, jag blivit lugnare i mitt spel och jag har blivit bättre på att ladda och fokusera rätt till matcherna.
Säger Behrang, och fortsätter:
– Men det har också med att göra hur träningen sett ut i år. Jag har känt mig piggare i kroppen hela året, också nu i slutet av säsongen. Det är nog träningen med Agne som gjort det.

Det vill säga Agne Bergwall, som för övrigt häromveckan i en intervju med hemsidan kallade Behrang Safari ”ett fysiskt exemplar utan dess like”, och nämnde honom som det bästa exemplet på hur spelare som kunnat träna kontinuerligt haft en bra utveckling.
– Det är många i laget som känt att de blivit bättre med Agnes träning. Fysträning kan bli lite enformigt ibland, men om man förstår och känner att det verkligen gör en bättre, då är det bra. Skillnaden tror jag framför allt är den individuella anpassningen, som är mycket större nu, säger Behrang Safari, i stunden faktiskt just nyduschad efter ett löppass enligt det individuella träningsprogrammet spelarna fått med sig till sin ledighet.

Hur går det med träningen?
– De första två veckorna valde jag att inte röra en fena, jag tyckte jag behövde det. Men nu har jag börjat träna igen. Det är mycket löpning…

Ska du göra något särskilt annars under ledigheten?
– Jag ska resa till Thailand i två veckor, tillsammans med min flickvän. Vi kommer att resa runt lite där, som backpackers. Men hur skönt det än blir där, så ska jag träna då också.

Det låter inte fel alls. Och då återstår bara att säga grattis igen och – trevlig resa!
– Tack!

/Tobias Christoffersson