B-laget förlorade mot HIF

Publicerad 06 november 2006

…och det är ju aldrig kul. 0-3 skrevs dessutom nederlaget till, idag igen, efter 90 hårt blåsiga minuter på lertung plan i Helsingborg. Alf Westerberg fann inte mycket att glädjas över alls, men ger istället några sammanfattande ord om B-lagets år.

Helsingborgs IF B – Malmö FF B 3 – 0 (1-0)

1-0 25 min Gustaf Andersson
2-0 47 min Robin Kacaniklic
3-0 75 min Fredrik Olsson

Startelva:

Håkan Svensson

Johan Nilsson Guiomar, Niklas Hansson, Anes Mravac(80), Philip Milenkovic

Daniel Sliper, Samuel Barlay(46), Joakim Nilsson(73), Joakim Persson

Kali Ongula, Guillermo Molins

Ersättare: Festim Bytyqi, Tobias Nilsson, Robin ”T” Nilsson(46), Robin Andersson(73), Marcus Westerlund(80).

MFF förlorade alltså den avslutande matchen i årets B-lagsserie, med hela 3-0 mot HIF borta.
– HIF var lite bättre än oss idag. Vi inledde piggt de första minuterna, men det var HIF som hade medvinden i första halvlek, och det fick ett rejält tryck på oss, säger Alf Westerberg efter matchen.

1-0 kom efter 25 minuters spel genom Gustaf Andersson på hörna och viss passivitet i MFF:s försvarsspel. HIF hade några halvchanser ytterligare i första halvlek – MFF skapade däremot ingen riktig chans.
– Efter paus vände vi matchbilden när vi hade vinden i ryggen. Vi hade stort bollinnehav och ett passningsspel med viss ambition – men vi blev nästan lite för konstruktiva och till slut ineffektiva. Vi överarbetade situationer när vi borde spelat rakare och fått in bollen bakom deras backlinje. Men istället blottade vi oss och de fick några fariga kontringar.
På två av dem blev det mål. Redan två minuter in i andra inföll 2-0, medan trean kom med kvarten kvar att spela. Däremellan skapade MFF några halvchanser, men inte mer. Bästa målmöjligheten för matchen var Daniel Slipers nick över på frispark av Kali Ongula.

I dagens laguppställning en mängd intressanta spelare att få ett intryck av inför fortsättningen – men inte mycket positivt att tala om hade fastnat på Alfs näthinnor efter matchen.
– I andra halvlek gjorde Robin ”Tomelilla” Nilsson en bra insats med sin energi och Johan Nilsson Guiomar var skaplig, framför allt i sitt offensiva spel. Men annars är det svårt att hitta något.
Kali Ongula från Väsby, här på prov under veckan, fick spela hela matchen, i första halvlek som släpande forward, i andra som central mittfältare.
– Han blandade och gav – felprocenten var hög, men han kom bättre till sin rätt på mittfältet.

Med den avslutande förlusten mot HIF slutar MFF på en tredjeplats i den södra elit-B-lagsserien. Alltid trevligt att vinna alla serier, förstås, men til syvende og sidst är resultaten inte det viktigaste för B-laget – utan att hålla igång A-spelarna utanför Sören Åkebys startelva, stundom testa spelare och när det finns möjlighet låta juniorer få visa upp sig och skaffa erfarenhet. Såna möjligheter har det varit minst sagt gott om med årets skadeläge – många juniorer har fått mycket speltid i många matcher.

– Trots att vi haft sämre resultat i höst, har de unga spelarna gjort det på ett bra sätt. Det har varit en del uddamålsförluster – Mjällby hemma var den enda plumpen i protokollet, medan vi gjorde en riktigt bra match därefter mot BoIS. Vi måste alltid vara resultatmedvetna i och inför matcherna vi spelar, men samtidigt kan man inte bli resultatfixerad i ett sammanhang där förutsättningarna varierar så pass mycket från gång till gång, säger Alf Westerberg.

Det extrema skadeläget i A-truppen och den lika extrema spelaromsättningen i A-laget finner som väntat sin motsvarighet också i B-laget. Alf har just sammanställt statistiken över säsongen och ser att vi har använt – 47 spelare totalt! Av dem har i och för sig fem varit lånespelare, men ändå…
– Men bilden trots allt snarlik tidigare år. Vi har haft en lång period med mycket skador i A-laget i år, men tidigare har vi också använt oss av många spelare, på grund av skador eller tufft spelprogram, säger Alf som följt B-laget nära i fyra år nu efter tre år som tipselittränare och ett år som assisterande a-lagstränare.

Alf påpekar också att sedan U-laget avskaffats (vilket skedde inför säsongen) har heller inga spelare överbelastats med för många matcher i för många lag – möjligen med undantag för Anes Mravac och Guillermo Molins, som ju på höstkanten spelat såväl i J- och B- som A-laget.
– Men de har gjort det riktigt bra, så det är ingen fara, säger Alf Westerberg, och lämnar en karg summerande replik om B-lagsåret:
– Det får väl duga.

Betydligt fler kommer att fällas av honom och de andra som ingår i den utvärderingsgrupp som ska analysera… tja, vad som gått snett i år för A-laget och hur och varför, helt enkelt. Imorgon blir det en första heldags stötande och blötande, fortsättning följer. Resultatet inväntas med spänning.

/Tobias Christoffersson