Avstängningen hävs och Albornoz står till förfogande för spel längre fram.

Publicerad 10 april 2013

Idag har Malmö FF skickat ut följande pressmeddelande:

Efter att Malmö FFs spelare Miiko Albornoz dömts till villkorlig dom för brott i februari i år har klubben beslutat att den tidigare överenskomna time-outen på minst två månader kommer att hävas formellt fr o m matchen mot Öster den 22 april. Det är nu den sportsliga ledningen som får ansvaret för att successivt göra honom redo för en eventuell comeback.

Spelaren, som inte spelat någon tävlingsmatch sedan avstängningen, förbereds nu för att kunna ta en plats i laget. Han har varit förhindrad att delta i klubbens verksamhet i tre månader och därefter varit avstängd från matcher i ytterligare två månader. Det är den sportsliga ledningen som beslutar när den anser att Albornoz är fullt förberedd för tävlingsmatch, vilket alltså blir aktuellt tidigast i hemmamatchen mot Öster den 22 april.

– Vi har nu haft tid för reflektion kring vad som har hänt både i förhållande till truppen och till övriga i klubben, säger MFFs VD Per Nilsson. Vi har bedrivit ett intensivt arbete och haft ett antal genomgångar kring värderingsgrunder och etik och moral.

Klubben ser fortfarande mycket allvarligt på den här händelsen och den skakar fortfarande Malmö FF och har skadat klubben. Därför är det viktigt att vi försöker ta vårt ansvar i att hantera situationen på ett eftertänksamt sätt.

– Spelarna måste till fullo inse att de är förebilder för många fans och att de har ett stort ansvar i sitt agerande som toppidrottsmän. Där har vi redan sett en tydlig och välkommen attitydförbättring, säger Per Nilsson.

Miiko Albornoz själv kommenterar situationen så här:

”Det har varit en tuff period. Jag känner djup ånger och det har funnits mycket tid för eftertanke under den här tiden. Jag har jobbat med att försöka leva upp till de krav och förväntningar som både klubben och supportrarna har på mig. Vi har haft en bra dialog och jag vet vilka krav som ställs. Därför är jag tacksam över att klubben nu ger mig chansen att komma tillbaka.”

Klubben har tidigare understrukit att den tar avstånd från den handling Albornoz dömts för, men inte från honom som person. Det är domstolen, inte MFF som dömer ut straff. Klubbens linje är nu att fortsätta det värderingsarbete som intensifierats och se till att det är en naturlig del av verksamheten framöver.