Att bua eller inte bua

Publicerad 16 juli 2007

MFF Supports ordförande Tony Ernst har till morgondagens matchprogram skrivit en tänkvärd text.

Den publiceras nu även på Malmö FF:s, MFF Supports och Himmelrikets(svenska fans.com)hemsidor.

Läs den gärna och välkomna på match imorgon. Klä er gärna i himmelsblått!

”Att bua eller inte bua

Bua tätort i Hallands län, cirka tjugo kilometer norr om Varberg. Från början ett fiskeläge; idag en kommun med knappt tvåtusen invånare.

Bua något som publiken på Malmö Stadion under 2007 börjar med redan efter en kvart av matchen om inte MFF har tagit ledningen.

Vi älskar det här laget. Allihop. Vi vill deras bästa. Vi lever med det. Följer minsta steg. När MFF mår bra så mår vi bra. Just nu har de en tung period. Hur ska vi bäst kunna hjälpa dem att hitta rätt igen? Hur ska vi bäst kunna stötta laget vi älskar?

De senaste matcherna har laget buats ut innan matchen hunnit halvvägs. Är det så man bäst stöttar en vän i nöd? Nej, självklart inte. Nu krävs uppryckning och mental kraft hos alla himmelsblå män och kvinnor. I med- och motgång, ni vet.

Jag vet att flera av spelarna tycker att det är jobbigt när det buas under match. Jag vet att flera av spelarna känner rädsla för att springa in på Malmö Stadion för att förväntningarna är så höga. Jag vet att flera av spelarna har problem med pressen det innebär att spela i MFF. Och så vill vi väl inte ha det?

Det här är inte en diskussion om vem som är den bäste supportern. Det här har inte att göra med huruvida det är rätt eller fel att bua. Det här är bara en uppmaning att vi under matchens gång stöttar laget på bästa sätt: med sång, applåder och uppmuntrande rop. Om någon sen nödvändigtvis vill bua så gör det efter matchen.

Bland oss MFF-suppporters finns det en massa olika själar. Med en massa olika åsikter. Det är inget som är dåligt. Tvärtom. Folk kommer från olika samhällsklasser, har olika politiska åsikter och lyssnar på olika sorters musik. Men vi enas i kärleken till Malmö Fotboll Förening. Och idag mot Djurgården så ska vi visa vad vi kan när denna kärlek tillåts flöda fritt.

Jag brukar citera den finske författaren Väinö Linnäs mantra: ”Det är på sina nederlags grund som människan bygger sin värld”. Av framgång lär man sig ingenting; det är när det går illa som alla lärdomar dras. På senaste tiden har det gått knackigt för MFF. Det är nu det ska avgöras hur mycket vi älskar Malmö FF. Det är nu vi får se om vår kärlek är avhängig av framgång. Det är idag det gäller.

Tack för att ni lyssnade.

/Tony Ernst, ordförande i MFF Support”