Årets första vinst

Publicerad 24 februari 2014

Malmö Fotbollförening fyllde idag 104 år och firade bland annat genom att slå Mjällby AIF med 2-1 efter två mål av, för dagen, suveräna Emil Forsberg. Malmö FF var laget som höll i taktpinnen och skapade ett flertal fina målchanser samtidigt som motståndarlaget aldrig riktigt hotade på allvar.

På grund av skador hade Åge Hareide valt att placera Erik Johansson på mittfältet och mycket skulle kretsa just kring Johansson. Erik visade prov på fint offensivt spel såväl som hårt fysiskt. En känning gjorde även att Robin Olsen gick ut redan innan matchen hade startats och ersattes av Sixten Mohlin som därmed fick göra sin A-lagsdebut.

MFF pressade högt upp med sina yttrar och i mitten såg Markus Halsti och Erik Johansson till att hålla rent vilket gjorde att Mjällby AIF fick sikta in sig på kontringar som Filip Helander och Pontus Jansson lätt kunde avstyra.

Det var MFF som ägde matchen och laget gick hela tiden anfall på anfall och gav motståndarlaget väldigt lite andrum. Markus Rosenberg hade en del lägen i den första halvleken när matchens bästa spelare, Emil Forsberg, la bollen på djupet och en fri Rosenberg avslutade på en utrusande Asper. Trots att Markus Rosenberg inte lyckades pricka in något mål i den första halvleken fanns det intentioner som lovade mer i framtiden.

Publiken fick vänta ända fram till den 65:e matchminuten innan målnollan skulle spräckas. Matias Concha avancerade längs sin högerkant innan han slog ett perfekt inlägg där Emil Forsberg mötte upp med pannan och gav 1-0 till hemmalaget.

– Det var väldigt roligt att få göra mål. Jag kände att jag kom högt upp och då försökte jag bara sätta dit pannan och det gick ju bra, säger Emil Forsberg.

Bara två minuter senare var det dags för norrlänningen att göra mål nummer två. Denna gången genom att vika in i straffområdet ifrån vänster och sen lura ner Asper innan bollen sköts i mål.

– För mig personligen har det känts väldigt bra den senaste tiden. Jag tycker att det är väldigt roligt att spela fotboll och det blir ännu roligare när du får spela med spelare som du känner väl sen innan. Ibland kanske det ser ut som att vi slarvar men det är för att vi vill så mycket och vi vet att vi är kreativa och duktiga spelare. I det stora hela tycker jag att det ser väldigt bra ut, berättar Forsberg.

Kristian Haynes gjorde 2-1 på straff innan domaren blåste av och de 1557 på plats på Malmö IP kunde räkna in årets första seger. Med sina två mål utökade Emil Forsberg sin ledning i den interna skytteligan till 3 mål mot resten av lagets noll. Åge Hareide ser dock ingen fara i att anfallarna står på noll mål då han räknar yttermittfältarna som anfallare.

– Så som vi spelar ska yttrarna fylla på så högt i banan att de ska komma i rätt yta när väl bollen kommer. Jag ser Emil som en del av anfallarna och han har gjort tre mål i år, säger Åge Hareide.
– Med Åges sätt att spela är vi väldigt bra defensivt. Vi släpper inte till något bakåt vilket tvingade Mjällby till att slå långt vilket vi enkelt kunde plocka undan.

Detta var årets sista träningsmatch. På lördag drar Svenska cupen igång då Degerfors IF kommer på besök, en match Forsberg ser fram emot.

– Jag tror absolut att vi hade kunnat slå Degerfors med det spelet vi hade idag. Men det gäller att göra jobbet för annars vinner man inga matcher. Vi ser fram emot matchen på lördag, avslutar Emil Forsberg.