Årets första toppmatch!

Publicerad 28 augusti 2010

Ett par timmar innan matchen mot Elfsborg förra året ringde en orolig journalist från en
Boråstidning. Han hade missat att ackreditera sig och undrade nervöst om det skulle gå att komma in ändå. Det kunde vi såklart ordna – Swedbank Stadion har Sveriges största pressläktare – och utan att närmare tänka på saken la jag till: ”Du vet, det är bara vid våra toppmatcher den riskerar bli full”.

Med tanke på att Elfsborg varit Allsvenskans stabilaste topplag på 2000-talet var det kanske onödigt stöddigt, men det var inte så jag tänkte. Det är bara så att man i Malmö inte riktigt ser Elfsborg som en toppkonkurrent. Men frågan är om det inte är dags att (motvilligt) ändra inställning?

Elfsborg har under lång tid odlat ett eget spel – ett spel där man snarare tvingar motståndaren att anpassa sig, än tvärtom. Man är det lag i Sverige som bäst hävdar sig i de olika Europakvalmatcherna och man har en på pappret riktigt stark trupp. Nu kommer matchen att spelas på Sveriges bästa gräsplan – bättre förutsättningar får man alltså inte om man vill odla sitt passningsspel. (Läs gärna Elfsborgs tränare Magnus Haglunds tankar inför matchen på sidan 24).

Samtidigt som jag pratade med journalisten från Borås förra året stod vi ett gäng och la sista handen vid de 29 skyltar som pryder västra läktarens nederkant – årtalen med alla våra SM-guld och Cupguld. Den efterföljande matchen mot Elfsborg slutade 5-0 till MFF och den innebar starten för den period då vi förmodligen spelade som bäst under förra säsongen. Själva är vi övertygade om att det var skyltarna som gjorde jobbet (men jag är tveksam om någon annan håller med.)

Sakta men säkert håller vi på att smycka vår borg. Till i år har vi också sett till att piffa upp den 25 meter långa och ganska tråkiga korridoren som bortalaget anländer genom till sitt omklädningsrum. Den såg så tom ut att vi dekorerade den med 15 stycken en meter breda tavlor. Med bilder på våra 15 välkommet leende guldlag.

Lagom till den här matchen har också våra trappor upp till Supportertorget fått en uppsnofsning. Uppgång A heter numera Cuptrappan och de fjorton översta trappstegen har fått titlarna ingraverade i sig. Uppgång B heter Mästartrappan och på samma tema har de arton översta trappstegen blivit graverade. Jo, vi har 18 mästerskap, och heter trappan Mästartrappan ska alla vara med. Även om de tre åren då vi trots serieseger inte fick något SM-guld, ligger i kursiv stil.

Vi har en historia att vara stolta över. Vi har en Stadion att vara stolta över. Och viktigast just nu – vi har ett lag att vara stolta över.

På söndagen spelar vi det som såhär långt är årets match på Swedbank Stadion. Vi möter ett lag i toppen, med ambitioner att klättra. Vi själva ligger på andra plats och vill ännu högre. Båda lagen bjuder på riktigt bra fotboll. Och förra året blev det som sagt 5-0.

Välkomna!

Per Welinder

Malmö FF:s matchprogram ”Avspark” distribueras med Sydsvenskan lördagen den 28 augusti och säljs matchfagen utanför Swedbank Stadion.
Matchprogrammet laddar man ner genom att klicka här(4MB).