Året med Åge

Publicerad 31 oktober 2015 i Nyheter

Malmö FF nådde ännu en gång Champions Leagues gruppspel men i allsvenskan har säsongen bjudit både på höga toppar och djupa dalar. Åge Hareide blickar tillbaka på året som gått.

Januari

– Det var mycket folk på väg ut och fanns en fara för att båda mittbackarna skulle åka också. Vi hade plötsligt sålt hela laget och behövde sätta samman ett nytt. Det visste jag skulle bli svårt.

– Vi började få in spelare som skulle bli en grund i laget. Det tar tid innan du hittar rätt balans och konstellation. Därför har vi varit ostabila i år. Vi kan lyfta oss till extremt viktiga matcher i Europa men i allsvenskan har vi inte varit lika stabila.

Februari/mars

Assyriska (h) 3-0, Hudiksvall (b) 5-0, J-Södra (h) 4-0, ÖSK (h) 0-1

– Vi vinner matcherna vi ska göra för att gå till en kvartsfinal i cupen. Men så går vi bort oss mot Örebro. Vi för matchen spelmässigt och har mycket innehav. Men det är inte alltid det som ger seger. Det är lite karakteristiskt för säsongen. Vi klarar inte av att utnyttja vårt spelövertag. Återigen handlar det om balansen i laget. Utvärderingen efter säsongen i år blir viktig.

April

Sundsvall (b) 4-1, AIK (h) 0-0, IFK Göteborg (b) 1-0, Hammarby (h) 3-1, Falkenberg (b) 3-3, HBK (h) 3-1

– Vi spelar lysande mot Sundsvall men får Adu felaktigt utvisad och det är synd på nästa match mot AIK hemma där vi inte får det trycket på dem. Men starten gick bra. Vi slår Göteborg. Det såg länge bra ut.

Maj

HIF (h) 3-1, Elfborg (b) 2-2, Häcken (h) 0-3, Kalmar (b) 1-2, Åtvidaberg (h) 3-0

– Elfsborg var synd för där hade vi ett väldigt bra grepp om matchen innan avbrottet. De hämtar in underläget efteråt. Men mot Kalmar var det inte bra. Sen gick det som vanligt mot Häcken.

Juni

Gefle (b) 2-1, DIF (h) 1-1

– Jag var hemma på den lilla semestern vi hade och slappnade av och försökte tänka på de spelare vi skulle få in och få ihop laget så bra som möjligt. Vi visste att vi skulle förlora spelare där också. Så det var viktigt att få in Kári och Wiland som är erfarna killar. Tillsammans med Rasmus och Mackan har de bidragit med mycket erfarenhet till Champions League-spelet. Vi fick också in Djurdjic som gav spets till laget. Det var avgörande för att gå till Champions League.

– Alla nyförvärv är väldigt bra killar. Vi har haft tur där för man vet inte alltid hur personligheten slår ut när de väl kommer in. Men med spelare från många olika länder ska du få ihop det både på och utanför plan. Det är en viktig del i att bygga ett lag. De som var här i fjol hade varit tillsammans en längre tid och det fanns starka band mellan dem. Nu ska vi bygga samma band i det här laget.

– De nya ska etableras i Sverige och det kan ta lite tid. De bor på hotell och har kanske inte fått hit familjen. Det blir lite ostadigt där. Men föreningen, både spelarna och folket här i huset, har varit fantastiskt duktiga på att ta in dem. Fundamentet i den här klubben är nog bättre än någon annan klubb jag varit i. Det är en enhet mellan alla som jobbar i klubben, folket på läktaren och alla i staden. MFF är en del av staden.

Juli

Norrköping (b) 1-3, ÖSK (h) 2-2, Zalgiris (h) 0-0, ÖSK (b) 1-1, Zalgiris (b) 1-0, Sundsvall (h) 3-0, Salzburg (b) 0-2

– Jag minns Norrköping som en match där vi tar ledningen och ska kunna kontrollera matchen efter det. Det retar mig att vi inte klarade av det. Det känns onödigt att skicka iväg poäng sådär.

– Zalgiris var likt Ventspils. Det gick trögt hemma och vi åker iväg till bortamatchen och får in en boll. Det räckte den här gången också.

Augusti

Åtvidaberg (b) 2-2, Salzburg (h) 3-0, IFK Göteborg (h) 2-1, Gefle (h) 2-0, Celtic (b) 2-3, Häcken (b) 0-1, Celtic (h) 2-0, HIF (b) 3-0

– Det var en bra vecka när vi vann över Salzburg och Göteborg. Då hade vi tro på att vi skulle kunna hämta in på Göteborg. Det var också fantastiskt att vi kom till play-off efter att ha fått den hårdaste lottningen ännu en gång.

– Årets höjdpunkt var väl Celtic hemma, när vi var inne i Champions League igen. Vi säkrade de ekonomiska förutsättningarna för föreningen flera år framöver. Det var jag verkligen glad för. Det är så i fotbollen att de dåliga resultaten ibland sitter i för länge. Man ska försöka komma ihåg och ta tillvara på de fina ögonblicken.

September

Elfsborg (h) 1-1, PSG (b) 0-2, DIF (b) 2-0, Falkenberg (h) 4-3, HBK (b) 0-0, Real Madrid (h) 0-2

– Det är stora matcher i Champions League och det är skoj. Men mot Madrid blev det för mycket Ronaldo i media. Folk pratade mer om Madrid än om oss. Man glömde MFF och det irriterade mig mycket. Det är vi som är där och representerar Sverige. Med lite tur kunde vi ha dragit lite mer normala lag. Jag hade gillat det bättre.

Oktober

AIK (b) 1-2, Kalmar (h) 3-0, Shakhtar Donetsk (h) 1-0, Hammarby (b) 1-0, Norrköping (h) ?-?

– Mot AIK spelar vi bra fotboll men är inte tillräckligt skarpa. Vi måste ta tag i detaljerna och titta på dem. Oavsett får vi inte gå bort från grundtanken att vi ska spela vår fotboll. Vi ska aldrig göra som många andra och bara ställa upp laget och vänta på att motståndarna begår misstag. Det enda sättet att utveckla spelet och spelarna är att själva skapa något.

– Det är viktigt att vi får en sådan seger mot Shakhtar. Det betyder mycket för svensk fotboll att vi visar att vi kan på den här nivån. Nu kan vi blicka framåt och jobba mot tredjeplatsen i gruppen.

Åges hälsning till supportrarna

– Jag har sagt att det är den bästa publiken i Europa eftersom den är så nära och ger så mycket av sig själv. Det känns in till spelarna och till oss som jobbar med laget. Det är positiva supportrar som vill det bästa för Malmö och det är det som också gör det så otroligt fint att jobba i den här klubben. Vi vet att de alltid finns där för oss.

huvudpartners

officiella partners