Anders Palmér om SM-guldet

Publicerad 21 oktober 2007

Värdigare mästare är svårt att föreställa sig. MFF:s P16-lag avslutar en fantastisk säsong på allra bästa sätt: genom att klassa ut Djurgården med 5-1 i SM-finalen och bli svenska mästare.
– Vi har vunnit allt som går att vinna nu. Det är skönt att prestera när det gäller som mest, och vi gjorde en av våra bästa matcher för året idag. Jag är full av beundran för killarna, säger Anders Palmér i bussen på väg hem.

Dom gjorde det. Dom gick hela vägen. Efter att ha vunnit sin pojkallsvenska serie utan att tappa en enda poäng och med den oerhörda målskillnaden 138-10, efter att mött Skandinaviens bästa motstånd i en turnering i Lyngby i somras och vunnit, efter avancemang genom slutspelets åttondel, kvart och semi vann Malmö FF:s P16-lag också finalen mot Djurgården på Stockholms Stadion i eftermiddags. Med 5-1!

– Det är ett glatt och lite trött gäng här i bussen. Vi har vunnit allt som går att vinna nu. Det är skönt att prestera när det gäller som mest, och vi gjorde en av våra bästa matcher för året idag. Jag är full av beundran för killarna.
Det säger P16-lagets tränare Anders Palmér från spelarbussen en bit utanför Stockholm. Han är naturligtvis stolt och glad över att ha sett och lett sitt lag till klubbens första SM-guld på P16-nivå sedan 1993.

Djurgården hade inte släppt in ett mål på hela slutspelet, men 14 minuter in i SM-finalen mot MFF sprack nollan. Då bredsidade Alex Nilsson in Oscar Lewickis inlägg och gav MFF en smakstart i matchen. Djurgården kvitterade, men MFF tog ledningen igen fem minuter innan paus, och denna gången var det Oscar Lewickis tur att sätta bredsidan till Patrik Karlssons hörna till 1-2.
– Matchen var jämn i första halvlek, men vi var farligare hela tiden, vårt anfallsspel var jättebra. Vi kände oss rätt så trygga i andra halvlek, säger Anders Palmér.
På goda grunder, skulle det visa sig.

Tre minuter in i andra halvlek tog Marko Mitrovic bollen femton meter utanför straffområdet, tog sig också förbi sina motståndare och satte ett skott i högra hörnet. 3-1 till MFF – och där avgjordes i praktiken matchen.
– Sedan spelade killarna ut.
Jo. I 50:e minuten gjorde Alex Nilsson 4-1, nick på inlägg från Hicham Ali, och samme Hicham Ali serverade samme Alex Nilsson ett instick nittonminuter senare och så stod det 5-1! Tre mål av ännu blott 14-årige Alex Nilsson, total kontroll för MFF i andra halvlek och efter fullgjorda 2×40 minuter stod de himmelsblå som segrare och mästare.

– Det är skönt att sluta säsongen så här. Vi är förstås jätteglada. En fantastiskt bra laginsats, framför allt i andra halvlek, då vi är rätt överlägsna. I halvlek var det ändå bara 2-1, Djurgården är ett bra lag, men vi gjorde en av våra bästa matcher för året. Killarna är jättebra idag. Alla i laget är bra.
Var det nervöst innan matchen?
– Nervöst, njae, killarna har ett härligt självförtroende. Vi vet att vi är bra, och att det ska till ett riktigt bra lag för att kunna vinna över oss.

Nyckeln till segern och till era oerhörda framgångar?
– Vi har jobbat mycket med att ha en tydlig spelidé som vi aldrig viker ifrån; vi anpassar oss aldrig efter något annat lag. Och så vill killarna verkligen lära sig. De tar åt sig informationen och visar alltid bra närvaro på träningarna. Klart att vi får jaga på dem ibland, men. med tanke på sin ålder har de visat en väldig mognad, säger Anders Palmér – och berättar också om en lite annorlunda förebild:
– Vi har ett uttryck i laget. att vi ska agera som PacMan, i det där dataspelet – vi ska äta upp motståndarna på samma sätt! Det gjorde vi idag.

Efter matchen åt laget middag tillsammans med Djurgården innan resan söderut påbörjades. Hemkomst mitt i natten, och sedan är säsongen slut för talangerna. Träning veckan ut och avslutning på fredag följt av några veckors ledighet – sedan är det dags att formera nya lag. Många av spelarna kommer sannolikt att ta steget upp i nästa års juniortrupp. Anders Palmér har tränat laget i två år nu – två oerhört framgångsrika år med massor av segrar och mål och knappt några förluster alls.

– De har tagit stora steg under den här tiden. Det är bara att hoppas att de fortsätter utvecklas och att vi kommer att få se dem även inne på den stora planen – i A-laget, säger Anders Palmér.

S T O R T G R A T T I S till hela laget, alla spelare, tränare och ledare!

SM-final för P16, Stockholms Stadion 21 oktober 15.00

Djurgårdens IF – Malmö FF
1-5 (1-2)

0-1 Alex Nilsson
1-1
1-2 Oscar Lewicki
1-3 Marko Mitrovic
1-4 Alex Nilsson
1-5 Alex Nilsson

Laget:

Linus Lindsjö

Pelle Holm, Christoffer Enarsson, Ezvin Ahmetovic, Oscar Lewicki

Hamid Alamin, Patrik Karlsson, Omid Nazari, Hicham Ali

Marko Mitrovic, Alex Nilsson

Bänk:
Pontus Jansson, Metin Hamid, Marcus Lewicki, Robin Simovic, Nikola Petkovski.
Pontus Jansson ende ersättare som bytes in.

MFF:s väg till finalen
Åttondel: MFF-Högaborg 6-1
Kvart: MFF-Elfsborg 3-2
Semi: MFF-Hammarby 3-2

/Tobias Christoffersson