Anders Christiansen om vårsäsongen med MFF

Publicerad 14 juni 2016 i Nyheter

Anders Christiansen har varit MFF:are i snart fem månader. Här berättar han om första intrycket av föreningen, när han inte kunde sova på natten, vem som är sämst på danska i truppen och vilka böcker han läser på stranden.

26 januari. Anders Christiansen presenteras som ny MFF-spelare på Swedbank Stadions mediacenter.

– Under december och januari var jag mentalt inställd på att hitta en ny klubb. Det var några långa dagar innan det blev klart där jag satt och väntade på att det skulle lyckas.

– Den 26 januari var en lång dag. Vi tog det första flyget från Milano tidigt på morgonen och sen var det läkarundersökning, presskonferens och snack med media. Att stå där och bli presenterad var glädjande. Jag fick också upp ögonen för vilken stor och professionell klubb Malmö FF är.

3 februari. Träningsläger med truppen i Dubai.

– Det var mer eller mindre min första arbetsdag. Det är alltid speciellt att möta en ny grupp, oavsett om det är ett fotbollslag, på en skola eller en arbetsplats. Men man märkte direkt att det var trevliga killar och det var enkelt att smälta in.

Hur gör man för att enkelt komma in i en ny grupp?

– Man får vara sig själv. Vara öppen och ha en positiv syn på saker och ting. Då blir det lättare.

– Jag delade rum med Markus Rosenberg, Rasmus Bengtsson, Johan Wiland, Fredrik Andersson och Anton Tinnerholm. Det var ett bra rum. Vi spelade kort och hade det trevligt på kvällarna. Det var fint att man bodde i en större grupp och inte med bara en rumskamrat. De integrerade mig i truppen på ett bra sätt.

Johan Wiland är så klart bra på danska efter tiden i FCK. Vem var sämst?

– Det var nog Tinnerholm. Det händer fortfarande att jag säger något till honom och han står där som ett stort frågetecken. Men det blir bättre, haha.

5 februari. Anders Christiansen debuterar för MFF i träningsmatchen mot FC Köpenhamn.

– FCK är ett bra lag och låg längre fram i förberedelserna än oss. Det var bara vår andra match för säsongen. Men det var härligt att få röra bollen igen. Jag hade saknat det. Men jag var trött efter de 30 minuterna jag fick spela.

5 mars. Cupmatch mot GIF Sundsvall och första målet i MFF-tröjan.

– Det var kul att få göra mål efter så kort tid i klubben. Vi hade full kontroll på matchen och vann välförtjänt. Det var också häftigt att uppleva stämningen på Malmö IP. I Danmark är cupen traditionellt inte så stor. Att man i Sverige lägger den innan Allsvenskan börjar är kanon när vintersäsongen är så lång.

Det är kanske inte det som är din främsta roll på planen men är det viktigt för dig att göra mål då och då?

– Det är inte målsättningen som ligger överst, nej. Men det är inget tvivel om att det är en fantastisk känsla att göra mål och avgöra en match. Jag vill gärna göra fler mål och assist än vad jag gjort tidigare.

25 mars. Målfirande med lagkapten Markus Rosenberg på Swedbank Stadion under träningsmatchen mot HJK.

– Det rådet inget tvivel om att han betyder mycket för laget. Han har en stor personlighet och är en kvalitetsspelare. Det är viktigt för varje lag att ha typerna som inte är rädda för att gå först och visa attityd på planen. Rosenberg har stor betydelse både för klubben och staden.

Det känns som att du, likt Rosenberg, har en internationell attityd och spelstil på planen. Håller du med om det?

– Jag har varit priviligierad och fått spela många A-matcher. Det gjorde jag redan som 19-åring. Sen har jag fått spela en del i landslaget också. Med den erfarenheten så lär man sig vad som gagnar en. Man ger och tar på banan.

2 april. Anders Christiansen skjuter in 1-1 mot IFK Norrköping och gör samtidigt MFF:s första allsvenska mål 2016.

– Det var fett att känna stämningen på Swedbank Stadion. Man kände i kroppen att det var en stor dag. Och jag fick bidra till att vi vann matchen. Det kunde inte bli mycket bättre.

Vad betyder publiken på Swedbank Stadion för dig?

– Man märker tydligt att det finns krav och höga förväntningar och så ska det vara. Det är fantastiskt att spela inför det hemmastödet. Det är något jag aldrig upplevt förut.

6 april. Tung förlust borta mot Jönköpings Södra IF.

– Vi hade vunnit våra cupmatcher och allsvenska premiären. Vi fick också en bra start och tog ledningen mot Jönköping men sedan vände allt. Det var från en ytterlighet till en annan. Man slogs tillbaka mentalt. Men det var sunt att känna att vi inte var oövervinnerliga och att vi fortfarande hade en del saker att jobba med.

18 april. Efter två raka förluster vinner MFF med 1-0 över IF Elfsborg på Borås Arena.

– Man kunde märka det på planen. Det var en försiktig match. Vi drog det längsta strået och det var skönt att komma tillbaka på segerspåret igen. Det här var en arbetsseger. Alla jobbade 110 %.

5 maj. Förlust i straffavgörandet i cupfinalen mot BK Häcken.

– Det är det tuffaste nederlaget i min karriär. Vi hade full kontroll och det var stor glädje på läktarna. Sen vände allt på grund av utvisningen. Vi blev handlingsförlamade. Efter det kom vi tillbaka och kunde lägga tryck på motståndarna. Vi ledde även i straffavgörandet.

– Man kan inte skylla på någon. Man stöttar varandra. Men det gör ont när vi varit så nära. Även om jag aldrig vänjer mig vid att förlora så är vissa förluster lättare att acceptera. Men det här var overkligt. Jag sov inte den natten.

18 maj. Anders Christiansen gör 2-1 till MFF borta mot Hammarby IF. Matchen slutade med vinst och tillsammans med de övriga avslutande trepoängarna kunde MFF gå till uppehåll som serieledare.

– Det var bra stämning och helt perfekt att få tre poäng med oss hem. Vi var inne i en bra period och trots att vi låg under hämtade vi upp underläget och vände matchen.

Vad betyder det för självförtroendet när man radar upp vinster som MFF gjort i slutet?

– Segrar är självförstärkande. Du blir oövervinnerlig på något sätt. En av orsakerna till att jag kom till MFF var just känslan av att varje match ska vinnas. Samtidigt är det så klart viktigt att vara ödmjuk och ha respekt för motståndarna.

Vad gör du under EM-uppehållet?

– Jag slappnar av och spenderar tid med flickvännen. Sen läser jag en del böcker, framför allt självbiografier. Jag gillar att läsa om hur folk har upplevt sina liv och vilka erfarenheter de har dragit. Förra året läste jag bland annat Andre Agassis självbiografi. Den kan jag rekommendera.

Har du börjat fundera på din egen självbiografi?

– Haha, nej, det har jag inte. Man ska inte ge ut en bok bara för sakens skull. Man ska göra det för att man upplevt något som man vill dela med sig av. Det får tiden utvisa om jag gör.

Följ Anders Christiansen och resten av laget under sommaren och hösten på Swedbank Stadion. Köp halvårskortet.

huvudpartners

officiella partners