Anders Christiansen: ”Bollen är min bästa vän”

Publicerad 07 februari 2016 i Nyheter

I fredags gjorde Anders Christiansen inte bara sin första match i MFF-tröjan när han kom in i den andra halvleken i förlustmatchen mot FC Köpenhamn, han gjorde även sin första match på några månader. Efter sju dagar i Dubai har MFF:s danska innermittfältare fått en snabb inblick i sitt nya lag och han berättar att han gillar kvalitén på spelarna och sättet de tagit in honom i gänget.
– Alla har öppnat upp sina armar och bjudit in mig, säger Anders Christiansen.

Den 26:e januari presenterades att Anders Christiansen lämnade italienska Chievo för att istället jaga titlar med Malmö FF. Dansken gjorde i fredags debut i MFF-tröjan när han kom in i den andra halvleken i träningsmatchen mot FC København. En match som tyvärr slutade med 0-1 förlust men MFF:s nya nummer sju, Christiansen, visade upp pigga ben och en bra spelförståelse som bådar gott inför framtiden.

Hur ser du på matchen mot FCK?
– Det var varmt. Vi prövade och försökte, på bästa möjliga sätt, att få till det spelet som vi tränat på, men sen mötte vi också ett bra lag i FCK som hade väldigt hög press, inte minst i den första halvleken då de hade väldigt mycket energi. Ibland måste man acceptera att motståndarna spelar på ett visst sätt och då får man agera utefter det. När ett lag kommer med hög press bör man spela lite längre, vilket vi också gjorde. Vi hade själv lite problem med vårt eget presspel och ödslade kanske för mycket energi utan boll, så när vi väl fick bollen hade vi svårt att få bollen i spel, säger Anders Christiansen.

Hur ser du på din egna prestation?
-Det var roligt att spela match igen! Jag spelade Coppa Italia i augusti och därefter var jag med och spelade 45 minuter mot ett division sju lag i november – efter den första halvleken ledde vi med 7-0 – men utöver det har det varit en långtid utan match och därför var det väldigt roligt att spela i fredags. Jag kände att jag har en bit kvar och att jag snabbt blev trött, men det var kul att få spela med laget och försöka komma in i vårt sätt att spela fotboll.

Du tycks gilla att ha bollen vid dina fötter. Trots att du kunde ha tre motståndare runt dig ville du hela tiden ha bollen, och när du väl fick den, tog du dig ur situationen.
-Bollen är min bästa vän. Jag försöker hela tiden göra mig spelbar så att jag kan få bollen. Jag känner jag att jag bidrar mest till laget om jag får ha bollen mycket. Jag är inte speciellt stor till växten och därför kan jag ge mer tillbaka till laget om jag får ha mycket boll.

Hur menar du med ”stor till växten”? Är det något som du brukar tänka på? 
– Nu för tiden tänker jag inte på det. Jag har vant mig vid att spela matcher där motståndarna är större, det är inte mer med det. Men när jag var yngre lärde jag mig att spela snabbare för att undgå närkamperna. Att inte stå still och vänta på bollen utan att hämta den innan motståndarna hann i fatt mig och att hela tiden ligga steget före. Det var det jag blev lärd att göra under min tidigare tid i Danmark. Självklart kräver detta att du har bra fotbollsspelare runt omkring dig som hjälper dig att snabbt spela dig ur situationer, säger Christiansen och fortsätter:

– Därför försöker jag utnyttja min tid nu i början med att lära känna mina lagkamrater för att se hur de är som fotbollsspelare. Vill den personen ha bollen på djupet eller på foten? Hur vill anfallarna har bollarna? När du kan detta kan du spela bollen på en viss yta utan att titta då du vet att där kommer att finnas någon. Så nu ska jag lära känna laget och laget ska lära känna mig.

Har du märkt av några skillnader i svensk fotboll kontra dansk?
-Det jag märkt av att det är mer direkt spel i Sverige jämfört med i Danmark där man gärna spelar runt bollen och har mer tålamod.

Vad föredrar du?
-Jag är ingen förespråkare av att backlinjen hela tiden ska slå långt bara för att det ska vara ett direkt spel, men jag är heller ingen förespråkare av att man bara ska spela bollen i sidled för att hålla den inom laget. När möjligheten finns att spela direkt så ska du ta den. Men sen kan det också vara att man försökt spela på djupet tio gånger utan att lyckas, då kanske man ska tänka om och istället spela den runt i laget för att dominera matchen och bollinnehavet. Det är bättre att vila med bollen än att vila när du inte har den. För ibland kommer perioder då du hela tiden springer runt och jagar bollen och när du väl får den är du alldeles slut och gör därför dåliga beslut. Därför kan det ibland vara bättre att spela runt bollen inom laget och när väl alla hunnit hämta andan så går du till attack igen.

Har Malmö FF levt upp till dina förväntningar?
-Nu har jag bara varit i laget i några dagar och jag har ännu inte hunnit göra någon träning i Malmö. Men jag tycker att kvalitén på spelarna är väldigt hög. Du kan också se på de unga spelarna att de besitter en hel del talang. Så jag vill säga att det levt upp till mina förväntningar. Men som jag sa innan: kvalitén i laget är väldigt bra och nu ska jag bara komma in i att träna mer jämfört vad jag gjorde i Italien, där var det mer taktiksnack, taktiksnack, taktiksnack. Jag gillar också att vi på träningarna delar in alla spelarna i olika grupper beroende på position för att nöta vissa detaljer. Det gör att det blir variation i träningen och det tror jag är utvecklande.

Om vi tittar utanför fotbollsplanen, hur har det varit för dig att komma in i gruppen?
-Det är bra killar. Det är en bra grupp som har roligt tillsammans och det har varit lätt för mig att komma in i gänget. Alla har öppnat upp sina armar och bjudit in mig.

Och hur går det för dig med svenskan?
– Om de pratar snabbt så blir det svårt, men jag satt precis och pratade med Molins i ett mer långsamt tempo och då hängde jag med.

huvudpartners

officiella partners