Amanda Kander om starten i sin tredje säsong i Malmö FF

Publicerad 26 april 2023 i Dam,Nyheter

Malmö FF:s tuffa innermittfältare berättar om varför det var nyttigt att förlora mot Jitex, om skillnaden på laget jämfört med tre år sedan och sitt närkampsspel som jämfördes med Stefan Schwarzs.

Du är en spelare med fina meriter. Kan du känna att ni närmar er din tidigare högsta nivå?

– Jag tycker absolut vi närmar oss. Vi har tagit jättestora kliv. Vi har ett tydligt spelsätt och en tanke med allt vi gör, vi jobbar som en enhet. Dels har vi haft mycket tid ihop och en stor del av stommen är fortfarande kvar. Sedan är det ledarstaben som tagit stort ansvar i det och satt tydliga ramar för oss. 

– Det vi har kvar ligger nog i tempot och det fysiska spelet. Även om vi gör allt på träningar, så har vi några nivåer kvar. Vi har inte spelat mot det motståndet (Allsvenskan) än och det tar ett tag att komma upp i den nivån. Men vi är på god väg, det har vi verkligen sett nu under försäsongen där vi presterat riktigt bra mot Elitettan-lagen. Vi har blivit tuffare och smäller på mer och mer.

På tal om det fysiska spelet. Det känns som att det var extra hårda närkamper i premiären, och att det kanske sätter ribban för er i år?

– Ja verkligen. Vi hade en träningsmatch mot Jitex (2–3 förlust) också där domaren satte en väldigt hög nivå på vad han tillät i närkamper. Jag tror det var nyttigt för oss att känna på det, för då blev vi nästan lite griniga och tyckte att det var oschysst spel. Vi har inte känt av den ”förlustkänslan” så mycket, och när vi fick känna på att förlora blev det som en påminnelse man verkligen inte vill känna så. Det är bra att vi jobbar på det fysiska och att vi har lite tuffare matcher nu. 

– Det var nog bra att vi hade den matchen (mot Jitex) för det bidrog nog till att vi anpassade vi oss direkt till det tuffa spelet mot IFK Göteborg och bara körde på. Det blev lite av en väckarklocka för oss att höja det fysiska spelet, vilket vi gjorde.

I en krönika i Sydsvenskan blev ditt duellspel, efter matchen mot IFK Göteborg, jämfört med den tidigare landslagsmannen och MFF-spelaren Stefan Schwarz. Är tufft duellspel lite av din specialité? 

– Haha, det känns som att jag vann mycket närkamper den matchen! Det var roligt att få smälla på lite. Jag försöker väl vinna alla närkamper jag kan och vinna boll så mycket som möjligt. Det kommer ganska naturligt för mig att gå in hårt i närkamperna.  

”Att i det läget ha en spelare som Amanda Kander i MFF är ovärderligt. Det var lite Stefan Schwarz-vibbar över hennes närkamper…”

Max Wiman, krönikör på Sydsvenskan

Hur var det att spela det klassikermötet mot dom som också vill gå raka vägen till Allsvenskan?

– Det var nervigt. Vi visste inte riktigt var de stod. De hade mycket publik som de säkert fick mycket energi från. Vi får en tuff start och får till och med ett baklängesmål. Men det visar på vår styrka att vi lyckas bita oss in i matchen. Även om vi absolut inte gör någon fantastisk spelprestation så kämpar hela laget i 90 minuter och vi lyckas vända matchen. 

Du har också fått bära kaptensbindeln och gjort mål här i inledningen. Hur var matchen mot ÖIS?

– Väldigt ärofyllt att få bära kaptensbindeln för första gången, och alltid kul att göra mål. Det är väldigt kul att vi får så bra utdelning på våra fasta situationer!  Matchen var lite av en kontrast från i Göteborg där vi fick kämpa oss till tre poäng, medan mot ÖIS dominerade vi från början. Så det var roligt att få en sån match där vi har full kontroll och kunde fortsätta fokusera på vårt possessionspel.

Det här blir din tredje säsong, kan du summera den tiden? 

– Det har varit en stadig stegring uppåt, både i motstånd och kvalitet i laget. Även om vi alltid har haft högkvalitativa spelare så har vi utvecklat mycket i det taktiska, vår spelidé och spelsätt. Vi har verkligen fått chansen att jobba med det. Det har varit en rolig resa. Jag ska inte säga att matcherna i början var de roligaste matcherna att spela. Men vi har i laget hittat ett sätt att hålla oss motiverade och drivna att utvecklas. Det är kul att få vara med på ett så långsiktigt projekt. 

Nästa match tar Malmö FF emot Halmstad BK på hemmaplan. Se till att säkra din biljett för att stötta laget mot tre poäng.

huvudpartners

officiella partners