Allt inför premiären i UEFA Youth League

Publicerad 13 september 2021 i Nyheter,Ungdom

MFF:s P19-lag ska mäta sig med några av Europas främsta akademier. Roland Larsson, P19-tränare och Franz Brorsson, tidigare Youth League-spelare, berättar om erfarenheter och uppladdningen.

På andra sidan Pildammsparken några timmar innan avsparken mellan Malmö FF och Juventus FC i UEFA Champions League, spelas en annan match på högsta nivå. Det är P19-laget som möter sina motsvarigheter i Juventus i UEFA Youth League – en ungdomsturnering exklusiv för deltagande klubbar i Champions League och respektive lands P17-mästare.

Turneringen har funnits sedan 2013 och tillsammans med Real Madrid är årets gruppmotståndare Chelsea FC de mest framgångsrika. Två gånger har de fått lyfta Lennart Johansson Trophy som delas ut till segrarna i finalspelet.

Årets deltagande blir det tredje för Malmö FF och en som varit med förr är MFF:s P19-tränare Roland Larsson. När MFF kvalificerade sig för årets gruppspel kunde han jubla dubbelt.

– Jag blev jätteglad. Det var bingo. Det är en fantastisk möjlighet och sex bra matcher där vi verkligen får ligga på fullvarv i vår prestation, säger Roland Larsson.

Roland Larsson, P19-tränare i Malmö FF ser fram emot utmaningen i UEFA Youth League.

Med erfarenhet från föregående upplagor av Youth League har tränarteamet redan börjat förbereda spelarna på vad som väntar. Men även om det är vissa saker runtomkring som blir annorlunda ska en del se ut som vanligt.

– Vi är på en annan nivå men vi ska spela fotboll på sättet vi vill spela fotboll. Vi ska vara modiga.

– Det handlar om att vi ska jobba med en bra prestation och ha fokus på det. Vi ska jobba med vårt sätt att spela och våra ambitioner. Sen leder ofta en bra prestation till ett bra resultat.

Premiärmotståndarna Juventus blir en stark motståndare. Dessutom har MFF:s P19-lag på grund av pandemin inte kunnat få internationella erfarenheter på samma sätt som tidigare. Men med hjälp av bland annat videoanalys är man förberedda på vad som väntar.

– Vi har ganska bra koll på hur de spelar. Det är ett fysiskt starkt lag med rejäla spelare och en välorganiserad defensiv. Det är också ett väldigt bra kontringslag. Det blir något att bita i, säger Roland Larsson.

Förra gången Malmö FF ställdes mot Juventus i Youth League-sammanhang var i november 2014. Då blev det 2–2 i hemmamötet och i MFF-truppen fanns spelare som Mattias Svanberg, Marko Johansson och Dennis Hadzikadunic. I försvarslinjen var Franz Brorsson en viktig pjäs och han har trevliga minnen från den där kyliga höstdagen på Malmö IP.

– Jag hade en ganska stor roll i laget. Det var mycket folk på läktarna och vi lyckades hämta upp ett underläge. Det var kul, säger Franz Brorsson.

Franz Brorsson i kamp med Juventus Akpan Paul Udoh King under Youth League-matchen mellan Malmö FF och Juventus den 26 november 2014.

Att som ung spelare få fylla på med erfarenheter från motstånd på hög nivå är ovärderligt, berättar han.

”Jag tror att alla spelare kommer minnas matcherna för alltid, oavsett var man hamnar i fotbollskarriären.”

– Det är en stor möjlighet att visa vad man går för på högsta nivå. Det är de bästa akademierna i Europa man möter.

– Det blir mer hype och uppståndelse. Man kan få möta media, vilket man kan ta lärdom av. Och det blir mer press på dig när det är många supportrar på plats. Jag tror att alla spelare kommer minnas matcherna för alltid, oavsett var man hamnar i fotbollskarriären.

Franz Brorsson skickar med sina lyckönskningar till laget som på tisdag ställs inför samma uppgift som han själv gjorde för snart sju år sedan.

– Vi kände att vi stod upp bra och var med och fajtades och tog en del poäng. Jag tror att vi kan ha chans att ta poäng nu också. Vi har många duktiga spelare. De ska bara ut och köra och inte ha för mycket respekt. Men de ska njuta av stunden samtidigt.

I skrivande stund finns det fortfarande biljetter kvar till tisdagens match och Roland Larsson hoppas på ett fint stöd från läktarna.

– Publiken betyder mycket för själva matchen. Men det innebär också en bra utbildning för spelarna. Många av killarna är inte vana vid att det sitter så mycket folk på läktarna och det är bra att vänja sig vid att prestera under de omständigheterna. Men framför allt är det jättekul att folk kommer för att stötta oss.

P19: Malmö FF – Juventus
Tisdag 14 september 15:00
Malmö IP

Streama Youth League-matchen mot Juventus

Du med MFF Play Premium kan streama matchen kostnadsfritt. För övriga kostar den 49 kronor.

huvudpartners

officiella partners