Åkeby inför premiären

Publicerad 03 april 2006

Trygga spelare, revanschsugna spelare och så inte minst några griniga träningar senaste veckan – Sören Åkeby tycker det ser riktigt bra ut inför premiären. Men han passar också på att dela ut en känga åt Fotbollförbundet och konstgräseländet – i hemsidans senaste intervju.

Trygga spelare, revanschsugna spelare och så inte minst några griniga träningar senaste veckan – Sören Åkeby tycker det ser riktigt bra ut inför premiären. Men han passar också på att dela ut en känga åt Fotbollförbundet och konstgräseländet – i hemsidans senaste intervju.

Dags att stänga försäsongen, dags att äntligen kasta sig in i allsvenskan. Den allsvenska som efter VM kommer att benämnas ”den allsvenska vardagen” att återvända till, men som nu, efter ännu en genomlevd försäsongsfasta framstår som – till att börja med – nio täta omgångar av frossande fotbollsfest. På Stadion ikväll springer Malmö FF 2006 in på plan, laget som samtidigt är Sören Åkebys första tävlingselva. Hemsidan fick ett snack med honom i helgen.

Hur känns det inför premiären? Är du nervös?
– Inte nervös, men en liten anspänning finns. Och den måste man ha. Jag tycker att det känns riktigt, riktigt bra. Och riktigt, riktigt roligt att få komma igång efter de här månaderna, som ju är en transportsträcka som måste genomföras. Men det är ju det här man vill – in i hetluften.

Är ni redo nu, är ni färdiga?
– Färdig blir man aldrig, men jag tycker vi har kommit jättelångt på vägen. Det finns alltid saker att bli bättre på. Man kan känna att det gått bra fram till dagens datum, men man jobbar alltid vidare. Man vill att spelare ska fortsätta utvecklas, och utvecklas individen så utvecklas laget. Jag tycker det har rullat på bra. Spelarna har anammat hur vi tränar och hur vi ska spela.

Som åskådare och supporter är – utöver glädjen att få se MFF igen – ovissheten tongivande inför premiären. Var står laget egentligen, hur ska spelet och spelarna funka, håller det? Känns det ovisst också för dig som tränare?
– Ja, det gör det. Man vill ju ha alla svar med en gång, men det vet man att man inte får. Kan vi få bekräftelse på att det som har sett bra ut de senaste månaderna fortsätter vara bra, bibehålla det och samtidigt förbättra vissa sker, så känner jag mig ganska lugn.

Vad vill du förbättra?
– Allting ska gå lite snabbare. Behandlingen av boll, första beröringen, tempot i passningsspelet. Jag tycker vi har blivit bättre på det sedan vi startade upp; spelarna har blivit snabbare både i huvud och ben och de är tryggare med boll. Men man vill alltid höja tempot…

Är du nöjd med sista försäsongsmånaden, mars?
– Jag sade att alla skulle få chansen att visa upp sig fram till första hollandslägret, och det tycker jag spelarna gjorde på ett bra sätt. Under hollandslägret började vi sedan toppa upp laget efter mina tankar kring vem som ska spela i de olika positionerna. Några har gjort det lite bättre, några lite sämre, och det har utkristalliserat sig vilka som är i form och vilka som inte är det. Vi gjorde två bra matcher i Holland där vi spelar fin fotboll och ”poänggivande”, eftersom vi gör många mål. Mot Molde visar vi trots konstgräs att vi är helt överlägsna. Vi har spelet, vi skapar chanser, och vi borde ha gjort ett par mål till – de har en målchans på 90 minuter. Matchen mot Stabaek tycker jag vi kontrollerar. I det stora hela är jag jättenöjd.

Det var stor skillnad på halvlekarna mot Stabaek. Motvind och omflyttning i laget sänkte kvaliteten efter paus – och i försvaret såg det stundtals lite oroligt ut?
– Man pratar alltid för mycket om backlinjen när försvarsspelet inte fungerar. Det är anfallarna som startar försvarsspelet. Utan att vilja hitta nån ursäkt så spelade vinden oss en del spratt i andra, och då ser det alltid lite taffligare ut. Jag känner ingen oro. Vi har jobbat på bra med backlinjen, och det ser bättre och bättre ut. Skapade Stabaek en enda målchans? Inte vad jag kan komma ihåg. Vi har 9-1 i målskillnad på sista fyra matcherna, det får vi väl vara nöjda med. Men facit får vi inte förrän på måndag.

Hur ser facit ut?
– En bra genomförd match och tre poäng.

Vilka bitar i 4-3-3-pusslet har fallit på plats mot slutet av försäsongen?
– Det absolut viktigaste för mig är att spelarna känner sig trygga på plan, i sina roller. Känner man sig orolig på plan och inte vet var man ska vara eller vad man ska göra, då fungerar inte spelet heller. Jag tycker nu spelarna har anammat sina roller och det är jätteviktigt – både för dem och för mig.

Sett till matchningen under perioden av lagtoppning verkar ytterbackarna Vinzents och Järdler, Olof Persson i mitten, och Daniel Andersson på mitten kunna vara säkra på sina platser. I övrigt har besättningen varierat med skadeläget. Men vad som också sett säkert ut är att Yksel och Jesper Bech spelar – någonstans… båda har prövats på flera olika platser.
Har du nu ”bestämt dig” för var Yksel och Bech fungerar bäst, hur du främst kommer att använda dem?
– Vi söker hela tiden det optimala, och de kan spela på flera positioner. Både Yksel och Bech är bra i alla positioner de spelat på.
Men kanske lite bättre i någon…?
– Det får du inte svar på!

Sören Åkeby har under hela försäsongen principfast avböjt att offentligt lufta sina tankar kring vem han föredrar var i startelvan, och han snubblar alltså inte på mållinjen i denna intervjun heller…

Den hopplösa våren tvingade fram också en andra tripp till Holland under den gångna veckan. Hur tillbringade ni de fyra dagarna där?
– Vi har egentligen inte gjort något speciellt. Vi har gnuggat lite fasta situationer, kört lite tempospel för att få uppfarten och behålla farten i spelet – som en normal vecka innan match brukar se ut. Vi åkte ju enbart iväg för att vi inte hade några gräsplaner här.

Utse försäsongens höjdpunkt.
– Lägret i Thanda. Att få se såna saker som vi fick, att bo och leva i en safaripark – fantastiskt att få vara med om. Vi fick en bra tid därnere tillsammans.

I försnacket är de flesta överens om att Djurgården vinner och att MFF är svårtippat i år.
– Vi har ny tränare, det ger alltid spekulationer om vad man gör och vad som händer. Jag förstår att de har lite svårt att placera oss. Vi har ju inte heller gjort några kanonresultat på försäsongen – men jag är ju inte orolig för det. Och Djurgården är ju regerande mästare, samtidigt som Malmö hade en lite sämre säsong ifjol – vilket jag kanske inte tycker, för det var så små marginaler. Hade Malmö haft lite tur och lite mer skärpa i avsluten så hade man kanske blivit mästare.

Är det en bekväm sits, att slippa favoritskapet och de tyngsta förväntningarna på MFF?
– Nja, det vet jag inte – jag har förväntningar på Malmö FF! Och jag vet att mina spelare har det också – dom är jävligt revanschsugna, det är vinnarskalle i varenda spelare.

Hur märks det?
– Det är grinigt vissa träningar, och det ska det vara, det är positivt. Framför allt nu de senaste dagarna i Holland har det varit lite grinigt på träningarna. Det är ett bra tecken. Då märker man att det börjar pirra lite i dom.

Nu gör du comeback i allsvenskan efter två år i Danmark. Märker du några skillnader, saker som förändrats?
– Nä, tvärtom, tycker jag. Det här med dispenser och uppskjutna matcher är detsamma precis som när jag lämnade, och det tycker jag är skrämmande. Att förbundet inte gör någonting.

Sören Åkeby syftar på den dispenstid Svenska Fotbollförbundet gett klubbarna med att skaffa uppvärmd matchplan och att ha en reservplan till hands – för att till exempel undvika inställda matcher i säsongsinledningen.
– Jag försvann för ett par år sedan, kommer tillbaka och så ser det likadant ut. Vi pratar om att vi ska ut internationellt, men här ligger vi efter. Vi är för flata – vi måste ställa högre krav på förbundet och på klubbarna. Är det ett års dispens, så är det det som gäller. Har man inte ordnat värme till dess, så får man spela sina hemmamatcher någon annanstans. Dispenstiden verkar man få ha hur länge som helst nu, och eftersom man ställt in premiärmatcher verkar det som om man struntat i reservplaner också. Det är klart att det kostar pengar, men. då får man skramla fram de pengarna. Och förbundet har ju så mycket nu så de skulle kunna gå in och sponsra.

Alternativet är Borås Arena, d v s satsa på konstgräs?
– Vi ska inte spela tävlingsmatcher på konstgräs. Vi kan träna på konstgräs när de svenska väderleksförhållandena inte tillåter annat – men inte spela matcher.

Nu blir det likväl några tävlingsmatcher på konstgräs för MFF?
– Ja, och det får vi acceptera. Det är bara att gilla läget. Men du ställde frågan om jag tycker det är bra – och jag tycker inte det är bra. Jag är en stark motståndare till konstgräs. Fotboll ska spelas på riktigt gräs.

Under den allsvenska upptaktsträffen i konstgräsparadiset Borås förordades tanken på en allsvenska med färre lag. Du har färsk erfarenhet av en sådan modell, den danska, där 12 lag möts tre gånger. Vad tycker du?
– Det håller jag med om. Ska vi få kvalitet på de bästa lagen i Sverige, så måste vi få tufft, tufft motstånd varje helg, och möts vi tre gånger får vi dessutom fler matcher. Det är för stor spännvidd över lagen idag. Allt bygger på ekonomi, och det är inte alla klubbar som har bra förutsättningar.

Så är det då dags. Allsvensk premiär, den första av 26 matchdagar. Hur ser den dagen ut för dig?
– Jag går upp på måndag morgon, fikar och har träning med dem som inte spelar, även om den främst bedrivs av Affe och Anders. Vi äter lunch, sedan åker jag hem och vilar lite och laddar för matchen. Jag, Affe och Anders ses och lägger upp lite taktik, det sista finklippandet som jag funderat på, innan allihop samlas här kvart över fem och har taktikgenomgång. Sedan är det match, och efter den åker jag hem på kvällen med tre poäng och mår bra – och kanske slår upp en stor whisky för den där trepoängaren. Innan jag går och lägger mig brukar jag alltid fundera lite, och skriva ner några stolpar över vad jag tycker vi ska tänka på. Ibland tittar jag också lite på matchen på video, för att se om mina intryck stämmer. Men man är trött efter en match, oavsett hur den går. Även om jag inte springer, som mina spelare gör, så blir man trött, både mentalt och fysiskt. Jag somnar nog ganska ovaggad, om jag inte fått en väldig massa att fundera på…

Och dan efter har tankarna på nästa match börjat?
– Nej, inte redan dan efter, då är fokus på träning, rehab och analys av matchen. Sedan är vi lediga dag två – och det är där förberedelserna för nästa match börjar.

Hur är det under matchen – kan du som tränare ”njuta” av fotboll som publiken – säg en läcker dribbling eller ett vackert anfall – samtidigt som du ”jobbar”?
– Jag njuter av varje sekund när vi spelar fotboll. Men framför allt njuter jag om vi vinner matchen och presterar bra fotboll.

Intervju: Tobias Christoffersson