Åke Hansson 1927-2015

Publicerad 09 september 2015 i Nyheter

En stor MFF:are har gått ur tiden. Den 6 september lämnade Åke Hansson oss, 88 år gammal.

Åke Hansson värvades år 1942 som 15-åring till Malmö FF från FBK Rapax reservlag av Nils ”Isak” Olsson. Han kom därmed att ingå i ett av MFF:s tidiga juniorlag. Efter fem år i junior- och reservlag debuterade han i A-laget i en vänskapsmatch mot skotska Dundee FC.

Som brukligt var på den tiden bidade han sin tid i reservlaget i ytterligare några år innan det blev dags för spel i Allsvenskan. I premiären 1950/51, under andra halvan av den svit som skulle sluta med 49 matcher i rad utan förlust, gjorde Åke Hansson allsvensk debut i en vinstmatch mot AIK.

Nästföljande säsong tog han över som högerhalv på permanent basis. Under de kommande sex åren bildade han halvbackskedja tillsammans med Arthur Jönsson-Bergqvist till vänster och de första åren med Sven Hjertsson som centerhalv och sedan i flera år med Åke Larsson i mitten. Sammanlagt blev det 292 matcher och 59 mål i den himmelsblå tröjan, varav 132 matcher och 14 mål i Allsvenskan.

I MFF vann Åke Hansson allsvenskt guld både 1950/51 och 1952/53. Han var dessutom med och vann Svenska cupen 1951 och 1953. Trots fina insatser som högerhalv i MFF under lång tid blev det inga A-landskamper men väl två B-landskamper.

Sommaren 1957 lämnade Åke Hansson MFF till förmån för Hässleholms IF där han stannade i fem år innan han återvände söderut till först Södra Sandby IF och sedan Vollsjö AIF som tränare. Efter fotbollskarriären återvände han till Malmö där han i det civila livet arbetade som brandman.Åke Hansson förblev MFF:are livet ut och besökte regelbundet hemmamatcherna ända upp i hög ålder. Föreningen minns honom med glädje och saknad.

huvudpartners

officiella partners