AKADEMIKOLLEN: Möt målvaktstalangen Julia Cavander

Publicerad 04 maj 2022 i Dam,Ungdom

Landslagsdebut för Sverige i september och A-lagsdebut i Malmö FF två månader senare. Nu hoppas MFF:s talangfulla målvakt Julia Cavander på fler chanser i framtiden – både i blågult och MFF:s damlag.

Tre år gammal blev Julia Cavander inkastad mellan stolparna när hon tillsammans med sina bröder spelade fotboll i trädgården hemma i Staffanstorp. Hon följde även med till Staffansvallen och tittade på deras träningar.

– Jag ville gärna börja spela fotboll, men det fanns inget flicklag. Efter att jag varit uppe på kansliet och tjatat startades till slut Staffanstorps GIF. Dessvärre lades det laget ner efter ett tag, säger Julia Cavander.

Julia tog en paus med fotbollen innan hon började i FC Staffanstorp där hon spelade fram till och med 2020 då hon tog klivet över till Malmö FF.

– Jag vill vara med på den här resan som klubben gör och hoppas bli uppflyttad till A-laget. Mitt mål är att spela i Damallsvenskan och att få göra allsvensk debut i MFF. Vi har alla resurser som krävs för att vara i toppen av Sverige om några år, säger 15-åringen.

Julia Cavander under en träning med A-laget.

Debuten i MFF:s seniortröja är redan avklarad. Som 14-åring fick hon kliva in mellan stolparna i damernas seriematch mot BK Höllviken i november förra året. Det blev hållen nolla och 10–0 på resultattavlan.

– En riktigt rolig upplevelse, såklart. Det var dessutom extra skönt att få hålla nollan. Jag var jättenervös innan matchen, men jag vet att vi har ett bra lag och jag blev väldigt bra välkomnad av de andra spelarna.

Två månader innan A-lagsdebuten fick hon även chansen att visa upp sig i blågult. Julia spelade från start när Sveriges F06-landslag spelade 2–2 mot Norge i en träningslandskamp.

– Hela upplevelsen att få vara iväg med spelare och tränare var jätterolig. Jag fick 19 nya kompisar på den resan och lärde mig nya saker hela tiden, det var nyttigt. Jag kände också att jag utvecklades som person, berättar Julia, som även var nöjd med sin insats i själva matchen.

– Jag är alltid nervös innan matcher, nu var det lite extra eftersom jag representerade Sverige och landslaget, en dröm som jag har haft sedan jag var liten. Men det gick bra.

Och att få tillhöra Malmö FF ute på landslagssamling är något extra, menar Julia.

– För mig är det en stolthet att tillhöra MFF, då spelar det ingen roll om man spelar i F17, division 2 eller Damallsvenskan. Att få bära Malmö FF:s emblem är speciellt för mig.

Mellan den 16 och 23 maj spelar F06-landslaget en UEFA-turnering i Blekinge där Frankrike, Norge och USA väntar i gruppspelet. Julia Cavander har alla möjligheter att bli uttagen i den 20 spelare stora truppen.

– Det är hård konkurrens. Får jag inte ett positivt besked är det bara att träna hårdare och hoppas få komma med nästa gång.

På längre sikt är målet självklart – spela i Damallsvenskan med Malmö FF. Gärna redan som 18-åring 2025 när MFF teoretiskt kan spela i Sveriges högsta division.

Artikeln är skriven innan Julia Cavander på måndagen den 2 maj blev uttagen till UEFA-turneringen i Blekinge som avgörs i mitten av maj.

Malmö FF önskar Julia lycka till!

huvudpartners

officiella partners