AKADEMIKOLLEN: Alexandru Ghitas sköna revansch

Publicerad 15 november 2022 i Nyheter,Ungdom

P17:s bäste målskytt den här säsongen om helgens SM-guld, den missade skytteligatiteln och revanschen efter förra säsongens straffmiss.

Alexandru Ghita jublar efter sitt avgörande straffmål.

MFF:s P17 tog ett meriterande SM-guld i lördags. Laget besegrade Hammarby på bortaplan och matchen avgjordes i en spännande straffläggning där himmelsblått höll sig kyligast från elva meter.

För spelaren som slog in MFF:s fjärde och sista straff betydde målet extra mycket.

– En obeskrivlig känsla. Jag missade en straff i semifinalen med P16 mot Sundsvall förra säsongen och vi åkte ut. Det tog hårt på mig och jag blev ganska ärrad. Nu ett år senare fick jag äntligen min revansch, säger Alexandru Ghita, forward i P17.

– Straffmissen var min första riktiga motgång i karriären. Jag tror att den är en anledning till att jag blivit så mycket bättre den här säsongen, både som person och spelare. Mentalt var det en bra läxa för mig också och jag har försökt vända det till något positivt.

”Mentalt var det en bra läxa för mig också och jag har försökt vända det till något positivt.”

Alexandru Ghita om fjolårets straffmiss mot GIF Sundsvall.

Totalt blev det 18 matcher från start och 25 mål under seriespelet. Ett facit som hade räckt till skytteligaseger i herrarnas allsvenska, men i P17 Allsvenskan fick Ghita fick nöja sig med en andra plats.

– Lite surt, såklart. Den andra spelaren (Enzo Andrén, Elfsborg) gick om mig under min sista landslagssamling, det var tungt.

I övrigt har det varit en kanonsäong både för Alexandru och P17. Laget gjorde hela 80 (!) mål under seriespelet, vann P17 Allsvenskan komfortabelt och slog sedan Djurgården och Hammarby i slutspelet.

– Våra tränare (Per Ola Lindkvist och Simon Christensson) ska ha mycket kredd. I början av säsongen arbetade vi inte speciellt hårt för laget, det var mycket individuellt. Men de har fått oss att jobba hårt och fått ut maximalt av alla spelare. Och så är våra träningar sjukt intensiva. Vi är ett bollförande lag och vill alltid spela vårt spel utan att behöva anpassa oss efter motståndet.

– För egen del har jag gjort mycket mål utan att vara delaktig i spelet jättemycket. Jag har inte så många bolltouch i matcherna utan gör alla mina mål inne i boxen. Framför allt har mitt defensiva spel blivit bättre i år, mycket tack vare våra tränare och landslagstränaren som inte tog ut mig en gång för att han tyckte jag var för dålig i defensiven. Jag är tacksam för det då det pushade mig att ta ett ännu större ansvar, säger Ghita som är född och uppvuxen i Oxie.

I övrigt beskriver 16-åringen sig själv som en teknisk vänsterfotad striker som har sina största styrkor i de offensiva löpningarna inne i boxen.

– Och så har jag näsa för mål. Ändå var jag defensiv mittfältare när jag kom till MFF från Kvarnby för två-tre år sedan, men sedan skolades jag om.

Utöver Malmö FF har det även blivit ett flertal landskamper med P06-landslaget för Alexandru, där hans hattrick på bortaplan mot Serbien naturligtvis sticker ut.

– Jag var mer motiverad än någon annan match tidigare i hela mitt liv. Jag hade blivit petad i landslaget och sedan kommit med igen. När jag sedan fick in två tidiga mål, då var jag säker på att jag skulle göra hattrick. Jag var på rätt ställe vid rätt tillfälle, det var en fin match.

Vid dagens datum är det ännu inte bestämt hur ungdomslagen formeras 2023, men Alexandru Ghita har sina framtidsmål utstakade, både för kommande säsong och senare i karriären.

– Jag vill såklart gå upp i P19, men det är tränarna som avgör det. Vare sig det blir P17 eller P19 ska vi vinna Allsvenskan och mitt mål är att bli skyttekung.

– På längre sikt vill jag spela här inne på Stadion, det är i Malmö jag är uppväxt och bott hela mitt liv. Det vore en dröm att få spela i MFF:s A-lag, vinna SM-guld och kanske spela i Champions League. Det är här i Malmö mitt fokus finns.

Se höjdpunkterna från finalmatchen

MFF P17 vann SM-finalen mot Hammarby efter straffsparkar.

huvudpartners

officiella partners